Política

Anna Oliver

presidenta d’Acció Cultural del País Valencià

“Cal traslladar la indignació ciutadana al discurs polític”

“Mazón s’aferra al càrrec al·legant que no és moment de dimitir perquè el govern té una necessitat de reconstrucció”

“Després de la dana, haurem après a autoprotegir-nos, a estar més informats i potser a tenir un punt més d’exigència”

Acció Cul­tu­ral del País Valencià tre­ba­lla per la pro­moció de la llen­gua i la cul­tura pròpies del País Valencià. Des que va començar la dana, l’enti­tat ha estat al cos­tat dels afec­tats i ha dema­nat públi­ca­ment la dimissió del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat Valen­ci­ana, Car­los Mazón. De fet, és una de les enti­tats orga­nit­za­do­res de la mani­fes­tació mul­ti­tu­dinària que es va viure a València dis­sabte. Tot i la fei­nada que queda i que l’impacte de les tor­ren­ta­des serà dura­dor, la pre­si­denta de l’enti­tat ana­litza i ava­lua ja el seu impacte en la soci­e­tat valen­ci­ana.

La dana mar­carà un abans i un després en la soci­e­tat del País Valencià?
Vol­dria pen­sar que sí i que real­ment hi haurà can­vis en la nos­tra forma de viure, però això seria ser molt opti­mista i la rea­li­tat és una altra. La rea­li­tat és que han pujat els preus dels hotels, han pujat els preus dels cot­xes de segona mà, del trans­port... El model soci­o­e­conòmic en què vivim està pro­fun­da­ment arre­lat i no hi haurà un canvi. Pot ser que hi hagi can­vis en la coor­di­nació de les emergències o en les inver­si­ons en les infra­es­truc­tu­res necessàries per a pre­ve­nir una altra catàstrofe com aquesta, però no crec que vagi més enllà.
Gene­rarà més consciència del canvi climàtic, aquesta crisi?
Crec que el poder dels lob­bies con­tra el canvi climàtic i el mis­satge que gene­ren és molt més fàcil d’assi­mi­lar que la ciència i l’expli­cació. Per tant, no crec que la gent comence a creure més en el canvi climàtic. El que farà la gent serà dema­nar actu­a­ci­ons con­cre­tes per al seu muni­cipi, com ara que es netege un bar­ranc o es des­vie una car­re­tera, però no serà amb una mirada glo­bal. El mis­satge con­tra el canvi climàtic està massa ins­tal·lat, mal­grat que la cul­tura popu­lar demos­tri que exis­teix. Eixe estiu a la platja de València, tu nota­ves la mar calenta i la con­versa entre la gent d’ací era: “Està molt calenta l’aigua, esta tar­dor tin­drem pro­ble­mes.” El saber popu­lar diu que tem­pe­ra­tu­res altes en l’aigua a l’estiu se trans­for­men després en plu­ges tor­ren­ci­als que poden fer molt mal. Però no som científics i, encara que la cul­tura popu­lar parle de canvi climàtic, això no cala, perquè el mis­satge en con­tra és molt més fort.
La dana ha unit la ciu­ta­da­nia al marge del poder polític o ha ser­vit per gene­rar més par­ti­dis­mes?
A la mani­fes­tació de dis­sabte es va veure que hi havia gent de tots els colors i de tots els par­tits. Va com­plir el seu objec­tiu de donar veu a la gent afec­tada. Van ser elles les que duien la pan­carta i van lle­gir el mani­fest. Es va asso­lir que la direcció la dugue­ren les enti­tats i els sin­di­cats i no els par­tits. Però també es van infil­trar mis­sat­ges molt popu­lis­tes, molt pròxims a l’extrema dreta. Mis­sat­ges que s’ampli­fi­quen a través de les xar­xes soci­als i que, com que els tras­llada gent molt cone­guda, arri­ben a pene­trar a gent molt menys poli­tit­zada. Són els clàssics “tots els polítics són iguals” o “sols el poble salva el poble”. Mis­sat­ges d’esquer­res que s’han apro­piat la dreta i el popu­lisme.
Per tant, aquesta crisi farà créixer l’extrema dreta?
Eixos mis­sat­ges tenen el risc que l’extrema dreta, el popu­lisme i la des­a­fecció política crei­xin molt més, sí. Ja era un pro­blema de les pas­sa­des elec­ci­ons, però ara és major perquè la gent no està veient que els polítics ser­vei­xin, que el govern de la Gene­ra­li­tat estiga donant solu­ci­ons. Com que han deci­dit enfron­tar-se al govern cen­tral, la gent es veu atra­pada entre dues veus i davant això és més fàcil sumar-te al mis­satge popu­lista de “sols puc comp­tar amb el meu veí”. No és només un pro­blema del País Valencià, la pujada de l’extrema dreta és la tendència inter­na­ci­o­nal, el món està girant cap allí. I a
ixò només es pot parar si tota aquesta indig­nació ciu­ta­dana té una trans­lació política clara i con­tun­dent. Cal que el dis­curs siga ocu­pat per par­tits d’esquer­res i pro­gres­sis­tes que con­nec­ten amb la ciu­ta­da­nia, que donen solu­ci­ons i la segu­re­tat que, si passa qual­se­vol altra cosa, podran solu­ci­o­nar-ho. Tras­lla­dar tota aquesta indig­nació que es va veure a València, Ala­cant, Elx i mol­tes altres pobla­ci­ons, en dis­curs polític és la feina d’aquests par­tits. I ho hau­rien d’estar fent des del minut zero.
Cre­ieu que Mazón podrà sos­te­nir-se en el càrrec, després de tanta pressió ciu­ta­dana?
Totes les anàlisis polítiques diuen que la legis­la­tura està esgo­tada, per més que no es con­vo­quen elec­ci­ons anti­ci­pa­des. Mazón s’aferra al càrrec al·legant que no és moment de dimi­tir perquè el govern té una neces­si­tat de recons­trucció. Les pobla­ci­ons més afec­ta­des són les que tenen els polígons indus­tri­als més impor­tants i, per tant, un motor econòmic impres­si­o­nant. És difícil que puga desen­vo­lu­par-se una altra cosa que no siga la recons­trucció. Jo supose que tot és un càlcul elec­to­ral i el PP cen­tral ha deci­dit man­te­nir Mazón i no aban­do­nar-lo perquè no acabi esquit­xant-los. Deuen pen­sar que és millor man­te­nir-lo, dei­xar que passe el temps i comence la recu­pe­ració i la injecció de diners de l’Estat. I la gent, per desgràcia, obli­dem ràpida­ment.
En unes pro­pe­res elec­ci­ons, perdrà força el PP valencià?
El PP del País Valencià actual està molt lluny del PP que cone­guem de Camps, de Zaplana, d’Oliva... Eixe PP dels anys noranta ací ja no exis­tix. De fet, en les últi­mes elec­ci­ons, va poder gover­nar no pel seu crei­xe­ment espec­ta­cu­lar, sinó per l’abs­tenció i per la cai­guda de vots de l’esquerra. Ja no era un PP fort, però ara està molt tocat perquè no ha donat cap res­posta i no té cre­di­bi­li­tat davant de la ciu­ta­da­nia. El que pot pas­sar és un trans­va­sa­ment dels seus vots cap a opci­ons més popu­lis­tes, amb molt de poder comu­ni­ca­tiu, o cap a l’extrema dreta.
N’apren­drem alguna cosa, d’aquesta dana?
L’únic que hau­rem après serà a auto­pro­te­gir-nos, a estar més infor­mats i pot­ser a tenir un punt més d’exigència. Per exem­ple, jo no me vaig a posar en risc per anar a obrir una botiga en un cen­tre comer­cial i després que­dar-me atra­pada. Des­gra­ci­a­da­ment, després d’aquesta catàstrofe sí que hi ha hagut una evo­lució d’exi­gir els drets de la ciu­ta­da­nia. No estic con­vençuda que hi hagi un canvi com deia abans del model econòmic, ni del model de con­sum. I no crec que siguem més pro­tec­ci­o­nis­tes amb la natura, però sí que és un punt d’inflexió en la soci­e­tat valen­ci­ana, que ara serà més cons­ci­ent de l’auto­pro­tecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.