Política

Guerra a Europa

Zelenski demana més suport a la UE per forçar Rússia al diàleg

El president ucraïnès defensa que sense els atacs als arsenals i bases aèries de Rússia o les confiscacions d’actius, Putin mai s’asseurà a negociar

El govern alemany reitera la negativa a subministrar míssils de llarg abast a Kíiv

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat aquest dimarts a la Unió Europea més suport per defensar-se de Rússia i poder atacar objectius militars al seu territori per forçar el president rus, Vladímir Putin, a entaular negociacions.

“Sense atacs a dipòsits de munició, a la capacitat logística, a bases aèries o confiscant actius [...] Rússia mai entrarà en negociacions”, ha avisat en una videoconferència amb el Parlament Europeu coincidint amb els mil dies de l’inici de la guerra a Ucraïna.

En la seva intervenció, Zelenski ha agraït el suport rebut del conjunt dels vint-i-set però els ha instat a “fer més”. “Junts hem aconseguit molt, però no hem de tenir por a fer cada dia més”, ha comentat. I és que segons ell, “mentre alguns líders europeus pendents d’eleccions, Putin està centrat a guanyar la guerra. No s’aturarà per ell sol, i com més temps tingui, pitjors seran les condicions”, ha advertit als eurodiputats.

Segons ell, sense determinats “factors clau”, com destruir les bases aèries russes, malmetre la seva capacitat de produir míssils i avions no tripulats, o confiscar el seus actius, “Rússia mancarà d’una motivació real per entaular negociacions significatives”. “Sabeu molt bé que Putin no valora les persones ni les normes. Només valora els diners i el poder. Això és el que li hem de treure per restaurar la pau”, ha apuntat.

Abans de la intervenció de Zelenski, els líders de les principals institucions europees han promès mantenir el suport a Ucraïna. “En el dia 1.000 de l’atroç guerra de Rússia, Europa està al costat d’Ucraïna. Per cada dia de la guerra. I cada dia després”, ha assegurat la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, en un missatge a les xarxes socials. La cap de l’executiu europeu ha destacat en un vídeo que “Rússia ha intentat esborrar Ucraïna del mapa” però ha fracassat gràcies a la resistència” del país i del seu sacrifici. “Avui és un dia de dol, però també un dia de promeses. Prometem continuar al seu costat durant el temps que sigui necessari. Poden estar segurs que el suport europeu i occidental continuarà fluint”, ha garantit.

En la mateixa línia, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha assegurat que els vint-i-set estan “al costat” d’Ucraïna i determinats a donar-li suport “mentre faci falta”. I també la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha afirmat que la UE continuarà “al costat d’Ucraïna durant el temps que calgui”. “Sabem el sacrifici que esteu fent per Europa, i tingueu clar que el vostre futur és europeu. Aquest és el destí que compartim”, ha afegit.

Alemanya es resisteix a enviar els Taurus a Ucraïna

El ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, ha reiterat aquest dimarts la negativa del seu govern a lliurar a Ucraïna els míssils de creuer de llarg abast Taurus. En declaracions des de Brussel·les, on ha participat a la reunió dels titulars de Defensa europeus, Pistorius ha argumentat que des del punt de vista de Berlín “res no ha canviat” i la situació i les circumstàncies són “les mateixes”. El canceller alemany, Olaf Scholz, ja va reiterar ahir des de Rio de Janeiro (Brasil), on assisteix a la cimera del G-20, que Alemanya no subministraria aquest tipus d’armament a Kíiv pel risc d’una escalada del conflicte. “Hem de fer el que és correcte. Fer costat a Ucraïna en conferències com aquesta i trobar paraules clares per a Rússia, i ser assenyats en la nostra gestió”, va dir Scholz.

Avui, al debat posterior a la intervenció del Volodimir Zelenski al Parlament Europeu, el líder del Partit Popular Europeu, l’alemany Manfred Weber, ha instat Scholz a donar a Ucraïna “els míssils que necessiten”. El grup dels socialdemòcrates, tot i ser de la mateixa família política que Scholz, també s’ha mostrat a favor de permetre a Ucraïna disparar més lluny. “Les guerres no es guanyen només amb el poder de la paraula, sinó també amb munició, tancs i defenses”, ha assenyalat, la president dels Socialistes i Demòcrates europeus, la socialista espanyola Iratxe García. “Siguem honestos amb Zelenski; si demà la Unió Europea fos atacada per Putin, ens preguntaríem si és legítim atacar l’enemic des d’on ens colpeja? Ens preguntaríem si és legítim utilitzar els actius congelats de l’agressor per armar-nos i reconstruir-nos? [...] Cada línia vermella que ens autoimposem ho paga el poble ucraïnès amb vides i destrucció”, ha apuntat.

El mateix Zelenski ha tornat a demanar a Alemanya que li proporcioni els míssils Taurus. “Pel que fa a les capacitats de llarga distància, estem treballant perquè tots els països hi donin suport. Penso que, després de les declaracions [del president rus, Vladímir Putin] sobre armament nuclear, és hora que Alemanya prengui les decisions corresponents”, ha dit el president ucraïnès durant una roda de premsa a Kíiv.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.