Política

Eliane Brum

Activista pel clima i especialista en l’Amazònia

“La nostra vida depèn de la supervivència de l’Amazònia”

“Molts científics alerten que bona part de la selva està arribant a un punt de no retorn, és a dir, que emet més CO2 del que captura”

“L’Amazònia està sent literalment menjada al plat d’Europa. Els porcs de Catalunya s’alimenten amb soja que la desforesta”

No n’hi ha prou amb acceptar el col·lapse del clima, cal viure d’acord amb l’actual emergència climàtica

L’acti­vista pel clima, escrip­tora i peri­o­dista bra­si­lera Eli­ane Brum és espe­ci­a­lista en l’Amazònia i asses­sora de l’expo­sició Amazònies. El futur ances­tral, que es pot veure fins al 4 de maig al CCCB, d’on és resi­dent.

Quina importància té l’Amazònia per al pla­neta?
És la selva tro­pi­cal més gran, bàsica per fre­nar l’escal­fa­ment glo­bal. Avui el 18% de l’Amazònia està des­fo­res­tada o en mal estat de con­ser­vació. I hi ha altres parts de la selva també molt degra­da­des. Molts científics aler­ten que bona part de la selva està arri­bant a un punt de no retorn, és a dir, que emet més CO2 del que cap­tura. L’Amazònia és una gran regu­la­dora del clima. Cadas­cun dels arbres que conté llança cada dia a l’atmos­fera fins a mil litres d’aigua que, després, es con­ver­tei­xen en pluja a Amèrica del Sud. El pla­neta està total­ment inter­con­nec­tat, de manera que, si l’Amazònia arriba a un punt de no retorn, serà molt difícil atu­rar l’escal­fa­ment glo­bal. La vida de tots nosal­tres depèn de la super­vivència de l’Amazònia.
Qui són els des­truc­tors de l’Amazònia?
N’hi ha de legals i d’il·legals. Entre els pri­mers, mul­ti­na­ci­o­nals que es dedi­quen al sec­tor de la soja, la carn i l’acti­vi­tat minera. I, després, hi ha els extrac­ti­vis­tes locals del Bra­sil. Se’ls coneix com els gri­lei­ros perquè, en el pas­sat, per lega­lit­zar l’expro­pi­ació o el roba­tori de ter­res, es dedi­ca­ven a intro­duir-ne títols de pro­pi­e­tat en cai­xes amb grills, que es men­ja­ven el docu­ment i els dona­ven una apa­rença d’anti­gui­tat i auten­ti­ci­tat. Ara uti­lit­zen altres tècni­ques: es dedi­quen a des­truir la selva cre­mant-la o des­fo­res­tant-la i pro­mo­vent explo­ta­ci­ons de vacum. És una manera de demos­trar que la terra és pro­duc­tiva. I això els per­met ven­dre-la, de manera que fan un gran negoci amb la des­trucció de l’Amazònia. I ho fan amb mà d’obra que tre­ba­lla en con­di­ci­ons com­pa­ra­bles a l’escla­vi­tud i expul­sant els pobles tra­di­ci­o­nals per després ven­dre aquesta terra.
I els des­truc­tors il·legals?
Hi ha mine­ria il·legal i fus­te­ria il·legal. Enva­ei­xen les ter­res, talen els arbres i con­ta­mi­nen els rius amb mer­curi –que uti­lit­zen per sepa­rar l’or–, cosa que ha produït la mort de moltíssims indígenes. I hi ha també mol­tes fac­ci­ons de delinqüència orga­nit­zada, for­ta­ment arma­des.
Diu que el que passa a l’Amazònia té una reper­cussió glo­bal...
Estem en un moment molt impor­tant, amb la llei del marc tem­po­ral, que esti­pula que només els pobles indígenes que esta­ven física­ment a les seves ter­res ances­trals quan es va apro­var la Cons­ti­tució del Bra­sil, el 5 d’octu­bre de 1988, tin­dran dret a man­te­nir aques­tes ter­res. Molts pobles indígenes no hi eren lla­vors perquè ja n’havien estat expul­sats. El Tri­bu­nal Suprem va decla­rar incons­ti­tu­ci­o­nal la tesi d’aquesta llei, però el Congrés l’ha apro­vat, tot i que encara no s’ha apli­cat. La selva està ben pre­ser­vada allà on hi ha pobles indígenes radi­cats. Si en són expul­sats, la des­fo­res­tació i la des­trucció de l’Amazònia s’acce­le­ren.
Per què cri­tica la gestió de l’Amazònia de Lula da Silva?
Pri­mer de tot: Lula és un demòcrata i el seu pre­de­ces­sor, Bol­so­naro, un fei­xista. Per poder ser inves­tit pre­si­dent, Lula ha hagut de for­mar un govern de front ampli, amb grans defen­sors del medi ambi­ent, com la minis­tra de Canvi Climàtic, i també grans des­truc­tors i una part de les elits locals. Paral·lela­ment, el Congrés actual és el més depre­da­dor de natu­ra­lesa de la democràcia. En aquest con­text, és molt difícil apro­var al Congrés mesu­res de defensa real del medi ambi­ent.
En què s’equi­voca Lula?
Repre­senta una esquerra que no ha entès els des­a­fi­a­ments del segle XXI. Creu que l’única manera de reduir la pobresa és a costa de la natu­ra­lesa. Com es va treure de la pobresa tanta gent al Bra­sil? No a través de can­vis en la dis­tri­bució de la renda –el Bra­sil és un dels països més desi­guals del pla­neta–, sinó de can­vis estruc­tu­rals, amb pro­jec­tes extrac­ti­vis­tes de recur­sos que, després, es venien a la Xina. És a dir, que qui va pagar la fac­tura d’aquest ascen­sor social van ser la selva i altres bio­mes. D’altra banda, Lula és par­ti­dari d’explo­rar l’ober­tura de noves explo­ta­ci­ons petro­li­e­res a l’Amazònia i de dues grans obres d’infra­es­truc­tu­res que n’acce­le­ra­rien moltíssim el procés de des­fo­res­tació.
Amb el retorn del nega­ci­o­nisme de Trump, tot es com­plica?
No és aquest el nega­ci­o­nisme que em pre­o­cupa, sinó el de la majo­ria de la població. No n’hi ha prou amb accep­tar el col·lapse climàtic, cal viure d’acord amb l’emergència. No és el cas. En reduir-nos a mers con­su­mi­dors, el capi­ta­lisme ha segres­tat el nos­tre ins­tint de super­vivència. I estant aquí, he de dir que l’Amazònia està sent lite­ral­ment men­jada al plat d’Europa.
En quin sen­tit?
A Europa es con­su­meix part de la carn que des­fo­resta l’Amazònia. Els porcs de Cata­lu­nya s’ali­men­ten amb soja que des­fo­resta l’Amazònia. Alguns dels arbres talats i que abans envi­a­ven rius de pluja a l’Amèrica del Sud són con­ver­tits en mobles de dis­seny i altres objec­tes. L’or de joie­ries euro­pees –i d’altres parts del món– genera ter­ri­bles geno­ci­dis entre els pobles indígenes. D’altra banda, la UE ha ajor­nat a un any més la llei per posar fi a la des­fo­res­tació. És una gran lluita que teniu, la d’enten­dre que no es pot ajor­nar més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.