Urbanisme

Arrenquen les obres del Parc Circular Mataró-Maresme, aturades quatre anys

La descoberta d’un important jaciment arqueològic va frenar el projecte

L’espai té com a objectiu la prevenció, reparació i reutilització de residus i la reducció de les deixalles

La primera fase de construcció del Par Circular Mataró-Maresme comença a caminar després de quatre anys d’aturada per la descoberta d’un important jaciment arqueològic en el solar on s’ha d’aixecar l’edifici. Aquesta setmana l’empresa Vialser Edificación y Obra Civil, S.L.U. ha començat les obres d’edificació de la primera fase, al polígon industrial de Mata-Rocafonda. Impulsat per Maresme Circular, es tracta d’un projecte pioner a Europa “que té la voluntat de promoure la reparació i reutilització de materials i productes per reduir la producció de deixalles i que a més incorpora tant en el disseny com en la tècnica constructiva, els màxims estàndards de sostenibilitat que el propi projecte promou en matèria d’economia circular”. El projecte, amb una inversió global de 40 milions d’euros, preveu la creació de 600 llocs de treball.

Aquesta primera fase, amb un cost de 7 milions d’euros, preveu la construcció de l’Espai Refer, un “centre cívic” de prevenció de residus amb un conjunt de serveis gratuïts per a la ciutadania que té una clara vocació d’integració social. En concret, s’oferirà un serveu d’assessorament per a l’autoreparació en diferents àmbits; una Biblioteca de les Coses d’on agafar en préstec objectes d’ús esporàdic; una cuina on s’hi realitzaran tallers per prevenir el malbaratament alimentari; un ervei de préstec de vaixella reutilitzable; una gran botiga de segona mà; una Scarp Store, on diverses empreses oferiran els seus excedents per a investigar en ecodiseny i xerrades per aprendre a tirar menys i aprofitar millor el que ja tenim. També s’inclourà una zona de tractament de residus voluminosos connectada amb la recollida porta a porta per maximitzar el seu potencial de recuperació. Les fases següents del Parc se centraran en activitats de caire més tecnològic i industrial, d’iniciativa privada.

Els responsables del projecte destaquen que el Parc Circular Mataró-Maresme “unificarà en un mateix ecosistema iniciatives destinades a la ciutadania amb iniciatives privades dirigides a portar a la pràctica activitats empresarials en l’àmbit de l’economia circular”.

Subvencions en perill

El projecte està impulsat pel Consorci de Residus del Maresme, ens format per 28 ajuntaments de la comarca sota la presidència de Mataró, i també amb participació de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Maresme,. De lainversió de 40 milions, 13,3 provenen dels Ajuntaments, 14,6 milions d’inversió privada i 11 milions de subvencions de la Generalitat i dels fons Next Generation. L’endarreriment en l’inici de les obres podria suposar que les subvencions obtingudes pel projecte, que estan subjectes a uns terminis estrictes, no es puguin executar. En aquest cas, el Consorci assegura que cercarà altres formes de sostenibilitat del projecte.

La troballa de restes arqueològiques d’època romana, tardo-romana i medieval durant els treballs de retirada de les preconstruccions industrials i prospecció arqueològica inicial que es van fer a finals del 2020 al solar on s’ubicarà el Parc Circular han endarrerit molt e projecte. Les restes compten amb l’autorització del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per al seu trasllat a la zona del Bon Recés, a 250 metres del lloc original, per a que l’Ajuntament de Mataró pugui divulgar-les en un futur centre d’interpretació. Fins que arribi el moment, s’emmagatzemaran de forma provisional a la parcel·la del Parc.

Es preveu que l’edificació de la primera fase del Parc Circular quedi finalitzada de cara la primavera del 2026.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.