Política

oceania

Austràlia prohibeix per llei l’accés a les xarxes socials als menors de 16 anys

La llei busca protegir els nens i adolescents de l’assetjament i de potencials problemes de salut mental

El Senat d’Austràlia ha aprovat aquest dijous una llei pionera que prohibirà l’accés dels menors de 16 anys a les xarxes socials i contemplarà multes de fins a uns 32,1 milions de dòlars (o uns 30,5 milions d’euros) per a les plataformes com Facebook, Instagram o TikTok si la infringeixen.

El text, que entrarà en vigor en dotze mesos, ha rebut avui el vistiplau del Senat amb 34 vots a favor i 19 en contra, amb suport de part de l’oposició, un dia després de ser aprovada en la Cambra de Representants (diputats) per 101 vots a favor i 13 en contra.

Ara, la mesura tornarà a la cambra baixa per a l’aprovació final d’una sèrie d’esmenes abans de convertir-se en llei.

La llei, que busca protegir els nens i adolescents de l’assetjament i de potencials problemes de salut mental, introdueix una nova categoria anomenada “plataformes de mitjans socials amb restriccions d’edat” per a prohibir als menors de 16 anys, inclosos aquells que ja tenen comptes, l’accés a les xarxes socials.

En aquest sentit, Facebook, Instagram (totes dues de Meta), Reddit, Snapchat, X i TikTok tenen la responsabilitat de fer que es compleixi la llei, en cas contrari hauran d’afrontar multes de fins a 49,5 milions de dòlars australians (uns 32,1 milions de dòlars o al voltant de 30,5 milions d’euros, al canvi actual).

En canvi, la llei, que exclou a plataformes de baix risc com YouTube, no imposa sancions per als usuaris o els pares que la infringeixin, segons va explicar fa unes setmanes el primer ministre australià, el laborista Anthony Albanese, promotor de la mesura.

Passos necessaris de les plataformes

Les normatives perquè les plataformes digitals i xarxes socials estableixin “mesures raonables” per a restringir l’accés dels menors estaran a càrrec de la Comissió Australiana de Seguretat Electrònica.

Per a Amnistia Internacional, aquesta llei “no aborda el problema fonamental que les empreses de xarxes socials es beneficien de continguts nocius, algorismes addictius i vigilància (als usuaris)”, segons un comunicat publicat avui.

Crítiques de Meta, Google i X

El projecte de llei va arribar el passat 21 de novembre al Parlament d’Austràlia, enmig de peticions dels gegants digitals com Meta i Google, perquè hi hagi temps per a acabar les proves tecnològiques encarregades pel govern australià per a la verificació d’edat, que poden incloure dades biomètriques, entre altres assumptes.

Per la seva banda, X va qüestionar la “legalitat” del projecte de llei, dient que podria no ser compatible amb les regulacions internacionals i els tractats de drets humans que Austràlia ha signat.

Amb aquesta llei, Austràlia se suma a la de països com Espanya, que va fixar l’edat mínima per a obrir-se un compte a les xarxes socials primer en 14 i està en procés de pujar-la a 16 anys, i altres llocs del món com Puerto Rico i Nova York que han adoptat mesures similars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.