Infraestructures

Barcelona-el Prat: un aeroport en espai protegit

L’ampliació tindrà perjudicis, ja sigui per la incidència en espais humits i agraris o perquè els vols tornaran a afectar nuclis habitats

L’opció de crear un sistema únic entre el Prat, Girona i Reus implica connexió ràpida en tren i allunya l’ambició de ser un ‘hub’

Els productors temen que qualsevol ampliació suposi perdre parc agrari per compensar espais protegits
A més de faltar un enllaç ràpid amb Girona i Reus, les companyies concentren vols en aeroports de grans ciutats
Tot i la degradació dels espais naturals per la pressió humana, l’àrea protegida limita l’aeroport

El pro­blema de l’ampli­ació de l’aero­port del Prat que vol impul­sar Aena, ara amb el suport dels governs del PSC i el PSOE a Bar­ce­lona i Madrid, és que la infra­es­truc­tura es troba en una zona de pro­tecció ambi­en­tal i –ara que torna a estar la qüestió al cen­tre de l’actu­a­li­tat– inun­da­ble. Avui cap admi­nis­tració d’un país euro­peu es plan­te­ja­ria cons­truir un aero­port en un delta flu­vial com al segle pas­sat. A pesar de la inten­siva urba­nit­zació de la plana lito­ral del Llo­bre­gat per la pressió metro­po­li­tana, l’aero­port ha arri­bat al segle XXI rode­jat d’un parc agrari i d’espais pro­te­gits com a zones humi­des i hàbitat d’aus. Avui el poc que queda d’aquest espai natu­ral és motiu de defensa i pro­tecció per la nova consciència ambi­en­tal que ha sor­git a l’Europa urbana un cop ja urba­nit­zat tot el ter­ri­tori. La pla­ta­forma inter­go­ver­na­men­tal sobre la diver­si­tat biològica i els ser­veis dels eco­sis­te­mes (IPBES) adver­tia el 2019 que el pla­neta havia per­dut més del 85% dels aigua­molls i que l’impacte més gran havien estat els can­vis d’ús del sòl, men­tre que l’Informe sobre l’estat de la natura 2020 de la Gene­ra­li­tat con­fir­mava que el 57% de les zones humi­des del país s’esta­ven alte­rant o per­dent. Amb tot, l’informe gover­na­men­tal asse­nya­lava que els espais natu­rals del delta del Llo­bre­gat són “una de les zones amb més bio­di­ver­si­tat i amb més vari­e­tat d’hàbitats molt pro­pers entre si” per la com­bi­nació del riu, les mares­mes, els canals d’irri­gació, les bas­ses, els ter­renys agrícoles, les pine­des i la línia lito­ral. De fet, el delta va ser decla­rat zona d’espe­cial pro­tecció per a les aus (ZEPA) perquè és un punt estratègic per a l’avi­fauna dins la ruta migratòria de la Medi­terrània occi­den­tal que uneix Europa i Àfrica. Al juliol, el govern d’ERC va apro­var la dupli­cació de la superfície pro­te­gida de la zona ZEPA, una decisió que afecta més el sec­tor agrari que l’ampli­ació de l’aero­port, però que també hi podria aca­bar inci­dint indi­rec­ta­ment, perquè, gai­rebé ine­vi­ta­ble­ment, afec­tar les zones pro­te­gi­des obli­garà les admi­nis­tra­ci­ons a com­pen­sar la pet­jada amb ampli­a­ci­ons i plans de pro­tecció d’espais a instàncies de la Unió Euro­pea.

Però també és cert que els hàbitats aquàtics exis­tents estan degra­dats per la baixa apor­tació d’aigua i la poca qua­li­tat que té, pel retrocés de la costa, per l’excés de nutri­ents pro­vi­nents de l’agri­cul­tura veïna i la pèrdua de la bio­di­ver­si­tat, així com de la funció i comu­ni­cació natu­rals entre riu, delta i mar, fet que ha con­ver­tit les lla­cu­nes en un ele­ment més arti­fi­cial que natu­ral –a prop de l’antiga desem­bo­ca­dura del riu es cal­cula que el delta va retro­ce­dir 320 m entre 1956 i 1999.

En aquest con­text de pèrdua i degra­dació d’eco­sis­te­mes, canvi climàtic i pro­tecció natu­ral crei­xent, el sec­tor aeri ha vis­cut una expansió pro­gres­siva des dels anys vui­tanta, amb la gene­ra­lit­zació del turisme i l’apa­rició de les com­pa­nyies de baix cost. Països del nord i el cen­tre d’Europa han aug­men­tat la fis­ca­li­tat al sec­tor aeri com un dels que més emis­si­ons de gasos d’efecte hiver­na­cle gene­ren per càpita, si bé cal recor­dar que, el 2018, tots els vols mun­di­als van supo­sar 918 mili­ons de tones de CO2, només el 2,4% del glo­bal. L’Acord de París pel clima fixa com a objec­tiu la reducció del nom­bre de vols esta­tals i els acords euro­peus volen reduir un 28% el nom­bre de vols dins del con­ti­nent fins al 2035. Això obli­garà en l’àmbit de la UE a reduir el nom­bre de vols esta­tals i a apos­tar pel trans­port fer­ro­vi­ari. El 84,7% dels pas­sat­gers de l’aero­port del Prat tenen ori­gen o destí a Europa, men­tre que els vols transoceànics repre­sen­ten només un 13% (0,5% a Àfrica cen­tral i sud; 3,8%, a Àsia, i 6,9%, a Amèrica) –els vols direc­tes al nord d’Àfrica (2,3%) no es con­si­de­ren de llarg recor­re­gut, però sí els del Pròxim Ori­ent(1,8%).

El pla direc­tor pre­sen­tat pel govern del PP de Mari­ano Rajoy el 2018 pre­veia un aug­ment de capa­ci­tat fins als 70 mili­ons de pas­sat­gers, amb un sis­tema aero­por­tu­ari for­mat pel Prat i l’aero­port de Girona. El pla reque­ria ampliar l’aero­port gironí i cons­truir-hi una estació del tren d’alta velo­ci­tat (TAV) per a con­ne­xi­ons ràpides amb l’aero­port bar­ce­loní. Al Prat es pre­veia cons­truir la nova ter­mi­nal satèl·lit. Amb l’arri­bada del govern de Pedro Sánchez, Aena des­carta el sis­tema aero­por­tu­ari Bar­ce­lona-Girona, però manté la cons­trucció de la ter­mi­nal satèl·lit. La pro­jec­tada ciu­tat aero­portuària d’hotels, ofi­ci­nes, ser­veis comer­ci­als i apar­ca­ments del pla direc­tor del 1999 es refor­mula ara cap a ciu­tat logística “pel dèbil crei­xe­ment” que ha tin­gut. Aquest parc logístic aero­por­tu­ari de 300 hectàrees que dona­ria també ser­vei al Port de Bar­ce­lona gene­ra­ria “un trànsit de vehi­cles pesants intens” que tin­dria impacte ambi­en­tal i de mobi­li­tat als bar­ris urbans veïns, segons l’extens informe Encaix ambi­en­tal de l’aero­port de Bar­ce­lona-el Prat Josep Tar­ra­de­llas, publi­cat el 2021 per l’Agència de Desen­vo­lu­pa­ment Urbà Bar­ce­lona Regi­o­nal. Tot i l’ensul­si­ada con­jun­tu­ral de la pandèmia de la covid-19 el 2020, el sec­tor aeri con­ti­nua crei­xent. L’any ante­rior a la crisi, l’aero­port de Bar­ce­lona superava els 52,6 mili­ons de pas­sat­gers –apro­xi­ma­da­ment la mei­tat són turis­tes–, a prop de la capa­ci­tat màxima, de 55. Els dar­rers anys s’ha obser­vat un aban­do­na­ment pro­gres­siu dels aero­ports regi­o­nals per part de les com­pa­nyies, així com la con­cen­tració en aero­ports de grans ciu­tats –aquells que superen els 20 mili­ons comen­cen a tenir pro­ble­mes de con­gestió i satu­ració–. És en aquest con­text que Aena pro­posa la cons­trucció al Prat d’una ter­mi­nal satèl·lit, però també l’allar­ga­ment en 500 metres de la pista curta, la del mar, sobre la zona humida pro­te­gida de la Ricarda. A més de créixer en capa­ci­tat, fins als 80 mili­ons de pas­sat­gers, Aena vol ade­quar la pista del mar per per­me­tre-hi l’enlai­ra­ment dels avi­ons transoceànics, de dimen­si­ons més grans (A380, B777, B787), perquè la idea força que usa Aena per a l’ampli­ació –després de dècades d’igno­rar-ho– és con­ver­tir Bar­ce­lona en un aero­port de con­nexió de vols inter­con­ti­nen­tals amb vols regi­o­nals, un hub.

Avui els grans avi­ons s’han d’enlai­rar i ater­rar per la pista de mun­ta­nya, la llarga (supe­rior als 3.000 m de lon­gi­tud). L’acord entre el ges­tor aero­por­tu­ari i els ajun­ta­ments amb el vis­ti­plau dels governs català i espa­nyol per reduir el soroll sobre els habi­tat­ges pro­pers de Gavà Mar, Cas­tell­de­fels i Sit­ges obliga a fer la majo­ria d’enlai­ra­ments per la pista curta en direcció al mar per no sobre­vo­lar els habi­tat­ges. Però això limita a 60 ope­ra­ci­ons/h el dis­po­si­tiu del Prat, perquè quan un Air­bus 380, per exem­ple, ha d’enlai­rar-se, ho ha de fer per la pista llarga, i això obliga a atu­rar-hi els ater­rat­ges en aque­lla franja horària. Abans de la limi­tació acústica, les dues pis­tes dona­ven cabuda tant a ater­rat­ges com a enlai­ra­ments i el Prat tenia una capa­ci­tat de 90 ope­ra­ci­ons/h, l’horitzó que es vol recu­pe­rar ara amb l’ampli­ació. Tenir dues pis­tes dimen­si­o­na­des per a tot tipus d’avi­ons per­me­tria man­te­nir la con­fi­gu­ració actual d’ater­rat­ges per la pista llarga per sobre de la Zona Franca indus­trial i d’enlai­ra­ments amb un gir cap al mar amb l’allar­ga­ment de la pista lito­ral. És l’opció que defensa Aena i també el nou govern català del PSC, així com Junts al seu dia. Per­me­tria en capa­ci­tat ope­ra­tiva asso­lir l’objec­tiu de con­ver­tir el Prat en un aero­port de con­nexió inter­con­ti­nen­tal com ho són Bara­jas per a Ibe­ria, Char­les de Gau­lle per a Air France, Frank­furt per a Luft­hansa i Lon­dres per a Bri­tish Airways. Però, en un con­text d’aug­ment del trànsit aeri, l’informe de Bar­ce­lona Regi­o­nal ela­bo­rat durant el govern d’Ada Colau, con­trari a l’ampli­ació, adver­teix que, per gua­nyar ope­ra­ti­vi­tat, a la llarga el Prat hau­ria de tor­nar a fun­ci­o­nar amb pis­tes inde­pen­dents a costa de l’impacte acústic a Gavà i Cas­tell­de­fels.

De fet és pos­si­ble arri­bar a les 90 ope­ra­ci­ons/h sense allar­gar 500 metres la pista del mar ni mal­me­tre la lla­cuna de la Ricarda, però això reque­reix tor­nar a la con­fi­gu­ració de pis­tes inde­pen­dents amb impacte acústic a les pobla­ci­ons, un punt que fonts del sec­tor aeri con­si­de­ren invi­a­ble perquè repre­sen­ta­ria fer marxa enrere en la millora de qua­li­tat de vida dels veïns afec­tats. L’ante­rior govern d’ERC con­si­de­rava millor aquesta opció tot defen­sant que és pos­si­ble una ope­ra­tiva d’enlai­ra­ments i ater­rat­ges que mini­mitzi aquell impacte acústic. Es trac­ta­ria que les dues pis­tes dones­sin cabuda a nou ater­rat­ges i enlai­ra­ments durant qua­tre hores –de deu del matí a dues del mig­dia– els mesos de juliol i agost, i que Aena invertís en la com­pra o la inso­no­rit­zació dels habi­tat­ges afec­tats –unes 1.600 llars i cap a 3.700 veïns–. Es com­ple­men­ta­ria recu­pe­rant la idea del sis­tema aero­por­tu­ari entre el Prat, Girona i Reus. Això reque­ri­ria, però, la cons­trucció de les esta­ci­ons del TAV als aero­ports de Girona i Reus per fer com­pe­ti­tius els temps de con­nexió amb el Prat i el prin­ci­pal obs­ta­cle avui és que les com­pa­nyies han anat aban­do­nant els aero­ports regi­o­nals per con­cen­trar-se en el màxim ren­di­ment del negoci en grans cen­tres urbans. La solució, però, faria més difícil con­ver­tir el Prat en un hub perquè els aero­ports que ho són fan la con­nexió directa entre els vols regi­o­nals i naci­o­nals i els vols transoceànics, una con­nexió que és menys com­pe­ti­tiva si cal des­plaçar-se, en el millor dels casos, com a mínim mitja hora en alta velo­ci­tat des de Girona o Reus. El sec­tor aeronàutic afirma que cap com­pa­nyia estarà interes­sada a con­nec­tar vols regi­o­nals euro­peus amb vols transoceànics des de Bar­ce­lona si el pas­sat­ger ha d’aga­far un tren durant una hora per fer l’enllaç. Però, sobre­tot, indica que cap com­pa­nyia accep­tarà pla­ni­fi­car vols limi­tada per un horari deter­mi­nat i només durant els mesos d’estiu, perquè la tem­po­rada de vols d’estiu de les com­pa­nyies avui a Bar­ce­lona ja s’allarga de la pri­ma­vera a la tar­dor.

Una ter­cera alter­na­tiva avui des­car­tada per motius econòmics i de més impacte ambi­en­tal és la cons­trucció d’una quarta pista sobre el mar, que supo­sa­ria, a més, la des­a­pa­rició de la platja del Prat de Llo­bre­gat. El prin­ci­pal avan­tatge seria que es mini­mit­za­ria l’impacte acústic sobre els habi­tat­ges.

Però també exis­teix l’opció de man­te­nir l’aero­port tal com està, tot espe­ci­a­lit­zant-lo en vols de mitjà i llarg recor­re­gut redi­ri­gint els vols de curt recor­re­gut cap al tren d’alta velo­ci­tat que els pot ope­rar amb tres o qua­tre hores i des­con­ges­ti­o­nant cap a Girona i Reus les com­pa­nyies de baix cost que por­ten majo­ritària­ment turis­tes, que, amb bones con­ne­xi­ons amb el TAV, podrien arri­bar a Bar­ce­lona en mitja hora o una hora, com passa amb aero­ports secun­da­ris a Lon­dres o París. És la pro­posta pre­fe­rida de l’informe ela­bo­rat per Bar­ce­lona Regi­o­nal el 2021 durant l’alcal­dia d’Ada Colau i com­par­tida pels Comuns. De nou, però, aquesta alter­na­tiva difi­cul­ta­ria la pos­si­bi­li­tat de fer del Prat un hub inter­con­ti­nen­tal, tal com reco­nei­xia el mateix informe.

52,6
milions
de passatgers va registrar el Prat el 2019, l’any anterior a la pandèmia de covid-19. Però l’any passat ja va vorejar els 50 milions i enguany va pel camí de superar el rècord històric. Juliol i agost ja ha trencat el sostre.

Accessos i T1 en zona inundable

La gota freda o dana (depressió aïllada en nivells alts de l’atmosfera) que va provocar la tragèdia a València, i que dies després també inundava carrers a Castelldefels i l’autovia C-32 entre Castelldefels i Sant Boi, ha posat sobre la taula un factor que ha quedat totalment amagat en el debat sobre l’ampliació de l’aeroport, però que ara no tindran més remei que preveure de cara a l’opinió pública el govern català i Aena: la inundabilitat de part de les instal·lacions de l’aeroport. Sense que hi hagués desbordaments, la intensitat de la pluja torrencial de dilluns 4 de novembre (131,1 l/m² a Viladecans, però 47,6 l/m² en mitja hora a la ZAL del Port de Barcelona) ja va inundar part de les pistes de l’aeroport i va obligar la direcció a convocar el comitè d’emergència, que va haver de desviar divuit vols i, sobretot, cancel·lar-ne fins a 153 entre sortides i arribades. Això pot passar en qualsevol altra tempesta forta. Però el màxim risc potencial de l’aeroport és que es troba parcialment en zona inundable, tenint en compte que s’ubica sobre el delta del Llobregat. El mapa de risc de la Generalitat situa com a inundables no només les autopistes C-31 i C-32 en trams dels municipis de Sant Boi, el Prat, Castelldefels i Gavà, sinó també l’accés viari directe a l’aeroport, la B-22, així com la part de ponent de la T1, on avui hi ha els aparcaments i l’estació de metro. No és un mapa de potencial inundabilitat cada 500 anys sinó també de períodes possibles de deu anys. Les pistes se salven pels pèls, tot i que, segons el mapa de risc, l’aigua podria arribar al límit de ponent tant de la pista llarga com de la del costat del mar. Perquè un desbordament del riu Llobregat a la zona del Prat faria sobreeixir les maresmes de les Filipines i la llacuna del Remolar –curiosament, la llacuna de la Ricarda s’escapa d’un potencial desbordament del Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.