Arquitectura

Sis edificis de l’arquitecte, de camí cap a la Unesco

La càtedra Gaudí avalua els conjunts, entre els quals la Torre Bellesguard, perquè puguin ser declarats patrimoni mundial

No tots els edificis dissenyats per Gaudí tenen la distinció de patrimoni mundial de la Unesco, però ja s’ha emprès el camí per anar completant la llista. A partir de l’aliança entre les entitats titulars de sis edificis de l’arquitecte que aspiren a rebre la distinció, la càtedra Gaudí està avaluant els conjunts per tal que formin part d’una segona ampliació de patrimoni mundial. Es tracta de dos edificis de Barcelona, la Torre Bellesguard Gaudí i el col·legi Teresià, la catedral basílica de Santa Maria de Mallorca, el Caprici de Gaudí de Comillas, a Cantàbria, el Museu Casa Botines Gaudí de Lleó i el palau episcopal d’Astorga. Aquest any fa quaranta anys que es van declarar patrimoni mundial les primeres construccions: el Parc Güell, el Palau Güell i la Casa Milà. Al 2005 es va produir una ampliació de la llista, però no s’hi va incloure ni la Torre Bellesguard ni les altres cinc, sobretot perquè aleshores no se n’havien fet prou estudis: “No hi havia prou coneixement, és a dir, no s’hi havia fet cap recerca”, ni restauració ni millora, diu Galdric Santana, director de la càtedra Gaudí, comissari de l’Any Gaudí 2026 i arquitecte conservador de la Torre Bellesguard.

La sol·licitud, al 2026
La intenció dels impulsors de l’ampliació de la Unesco és presentar la sol·licitud el 2026, any en què coincidirà la commemoració del centenari de la mort de Gaudí i el fet que Barcelona serà la Capital Mundial de l’Arquitectura. Mentrestant, la càtedra Gaudí prepara l’informe que ha de destacar els valors dels edificis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.