Economia

Fils que surten dels residus, a Canet de Mar

El centre tecnològic Eurecat investiga, a la seu de l’escola de teixits, com produir fils a partir de materials naturals i reciclats

El projecte Texwoods busca transformar la biomassa dels boscos en fil de cel·lulosa regenerada per a la indústria tèxtil

“S’està extraient la cel·lulosa de residus forestals per tenir un fil dels nostres boscos”

Com per art de màgia. D’un sim­ple pot amb pols, que conté polímers natu­rals o sintètics, s’obté fibra a través d’un procés de fila­tura en humit: es dis­sol la pols en aigua amb sal fins que es coa­gula i en surt un fil sòlid.

L’equip de recerca de nous tei­xits d’Eure­cat té tota l’atenció posada en la nova maquinària que han adqui­rit per trans­for­mar mate­ri­als i acon­se­guir noves fibres sos­te­ni­bles que es puguin apli­car a la indústria tèxtil. Equi­pats amb bata blanca, els tècnics no li tre­uen l’ull de sobre i envol­ten l’apa­rell, dis­se­nyat per l’empresa anglesa FET segons els reque­ri­ments fixats per Eure­cat, per tre­ba­llar amb polímers de diver­sos orígens i vis­co­si­tats. Les pri­me­res pro­ves les han començades a fer amb l’algi­nat, pols extreta de les algues mari­nes que, en con­tacte amb l’aigua, per­met fer fil, que ja s’ha apli­cat, en un cert per­cen­tatge, a mate­ri­als, no tant per ves­tir, però sí per a gases mèdiques i embol­calls per a ali­ments. L’objec­tiu de la recerca és que les empre­ses, que avui fan ser­vir prin­ci­pal­ment cotó, puguin incor­po­rar fibres rege­ne­ra­des en pro­ces­sos inno­va­dors, tenint en compte que, els pro­pers anys, les hau­ran d’anar incor­po­rant a la pro­ducció.

“Volem fer un pas més i fer ser­vir dis­sol­vents ecològics que no afec­tin el medi ambi­ent”, explica la direc­tora de la uni­tat de tèxtils fun­ci­o­nals d’Eure­cat, Virgínia Gar­cia, en referència a un dels rep­tes del sec­tor, un dels més con­ta­mi­nants. Tre­ba­llen de la mà amb la uni­tat de sos­te­ni­bi­li­tat d’Eure­cat de Man­resa per bus­car els pro­duc­tes més ade­quats per dis­sol­dre la cel·lulosa que s’obté dels resi­dus del cotó i d’altres mate­ri­als, com ara la fusta, per obte­nir el fil amb les millors pro­pi­e­tats. El cotó, tot i ser una fibra natu­ral i bio­de­gra­da­ble, té un impacte ambi­en­tal insos­te­ni­ble, per l’ús de pes­ti­ci­des i la quan­ti­tat d’aigua que es neces­sita. La nor­ma­tiva obli­garà, el 2025, a bus­car alter­na­ti­ves trin­xant-lo per fer-ne de nou o rege­ne­rant la cel·lulosa. Per Gar­cia, el reci­clatge mecànic té limi­ta­ci­ons, perquè, en els pro­ces­sos de trin­xat, la fibra perd pro­pi­e­tats i pateix un des­gast que fa com­pli­cat que es pugui reci­clar del tot i s’hi ha d’afe­gir matèria verge. “No serà mai una fibra natu­ral, però l’estem rege­ne­rant i en surt un fila­ment manu­fac­tu­rat per­fecte”, defensa.

Una de les vies és el desen­vo­lu­pa­ment, jun­ta­ment amb el Cen­tre Tec­nològic Fores­tal de Cata­lu­nya i la Uni­ver­si­tat de Lleida, del pro­jecte Texwo­ods, per donar una segona vida a la bio­massa dels bos­cos. Amb l’objec­tiu de donar un valor afe­git a la gestió fores­tal i opti­mit­zar pro­ces­sos per fabri­car fibres rege­ne­ra­des, es tre­ba­lla per obte­nir el polímer natu­ral. En aquest sen­tit, el cen­tre de recerca fores­tal estu­dia quins són els arbres més comuns per deter­mi­nar quina és la millor fusta per obte­nir-ne fil. “S’està extra­ient la cel·lulosa d’aquests resi­dus fores­tals per tenir un fil dels nos­tres bos­cos”, diu orgu­llosa d’aquest pro­jecte d’eco­no­mia cir­cu­lar.

En un futur, no des­car­ten fer recerca i inno­vació amb altres tipus de proteïna trans­for­ma­ble, com ara el qui­tosà, que s’extreu de la closca dels crus­ta­cis. “És ideal per al sec­tor mèdic, perquè és molt com­pa­ti­ble amb la pell i anti­bac­terià, i com que es pot dis­sol­dre, el podem trans­for­mar en fil”, asse­gura Gar­cia. Una nova trans­for­mació de mate­ri­als que els por­tarà “mol­tes opor­tu­ni­tats futu­res” i que ha supo­sat una inversió de mig milió d’euros.

Eure­cat manté el com­promís amb el sec­tor tèxtil del Maresme, que té una llarga tra­dició i que va resis­tir la crisi del 2005, quan, amb la inter­na­ci­o­na­lit­zació del mer­cat, mol­tes empre­ses van tan­car. A Mataró, l’edi­fici de l’antiga Cetemmsa, al parc uni­ver­si­tari del Tec­no­cam­pus, és la seu on es fan el patro­natge i els pro­to­tips de tei­xits intel·ligents i amb peces d’electrònica. A l’escola de tei­xits de Canet de Mar, on fins ara es com­pra­ven els mate­ri­als per fer recerca en dife­rents tipus de filats, tenen el repte de trans­for­mar nous mate­ri­als. El cen­tre tec­nològic s’apropa a les empre­ses, ara que l’admi­nis­tració impulsa amb fons euro­peus que facin actu­a­ci­ons per avançar cap a la trans­for­mació digi­tal.

Les ins­tal·laci­ons a Canet com­par­tei­xen espai a l’antiga nau de l’escola de tei­xits, on hi ha les màqui­nes de cosir, de tei­xir i les impres­so­res digi­tals i on els alum­nes dels cicles de moda, fabri­cació i patro­natge fan les clas­ses més pràcti­ques. El direc­tor de l’escola de tei­xits, Miquel Soler, des­taca la importància de tenir un cen­tre de recerca més pro­per i recep­tiu a les neces­si­tats de la indústria. “Han de pen­sar a inno­var i fer coses dife­rents”, explica Soler d’un sec­tor al qual li és impos­si­ble com­pe­tir amb les grans pro­duc­ci­ons que es pro­du­ei­xen en ter­cers països on la mà d’obra és molt més barata.

Escola viva.
L’escola de teixits de Canet es va fundar el 1922 i n’ha vistes de tots colors lligades a l’evolució del sector. El 2006, només dos alumnes es van matricular en el grau universitari i, el 2011, va tancar portes. Va ser arran de la demanda dels empresaris que volien localitzar la producció i no tenien confeccionistes que es va reobrir el centre, propietat de la Diputació de Barcelona, per impartir, des de l’IES Domènech i Montaner, els cicles de moda, patronatge i fabricació, que avui cursen 140 alumnes. El curs vinent, serà un centre integrat d’FP de tota la família tèxtil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.