Política

orient mitjà

Cronologia de la caiguda del règim de Damasc

Els insurgents sirians han entrat a Damasc i han derrocat el règim del president- Baixar al-Assad, en només onze dies després de llançar una ofensiva llampec contra les tropes lleials al govern de Damasc el 27 de novembre passat coincidint amb el dia de l’entrada en vigor de l’alto el foc al Líban. Amb només dotze dies d’ofensiva i sense gairebé disparar cap tret, els rebels han capgirat la situació i fet caure el govern després de més de tretze anys de guerra civil.

27 de novembre

Una coalició insurgent liderada per l’Organisme d’Alliberament del Llevant, abans Front del Nusra, exfilial d’Al Qaida, i amb el suport de Turquia, inicia una ofensiva contra el govern d’Al-Assad. Els insurgents aconsegueixen tallar la carretera que uneix Alep amb Damasc i controlar altres artèries clau en el nord de Síria. L’ofensiva es produeix quan Turquia busca restablir les relacions diplomàtiques amb Síria, per la qual cosa Al-Assad reclama a Ankara que retiri abans les seves tropes de diverses zones del nord del país i deixi de donar suport als grups opositors. Per la seva banda, Rússia, principal aliat del règim de Damasc, està centrat en la guerra a Ucraïna.

28 de novembre

Els rebels prenen el control de la principal ciutat de la demarcació d’Idlib, al nord-est de Síria, on des del 2020 hi ha en vigor un alto el foc pactat per Turquia i Rússia. L’aviació russa bombardeja les àrees controlades pels insurgents als afores d’Alep i Idlib per primera vegada des del 2016.

29 de novembre

Els opositors al règim de Damasc entren en cinc barris de l’oest d’Alep, al nord de Síria i la segona ciutat més gran del país, després de tres dies d’ofensiva contra les tropes lleials al president Al-Assad.

30 de novembre

Alep cau sense oferir gairebé resistència. L’Organisme d’Alliberament del Llevant i els grups armats proturcs consoliden el seu control a gairebé tota la ciutat i la demarcació veïna d’Idlib després de captura l’estratègica ciutat de Maarat al-Numan, des del 2020 en mans de l’exèrcit sirià, i després Khan Shaykhun , a tocar a la demarcació de Hama, al centre-nord de Síria.

1 de desembre

El govern de Damasc mobilitza la via diplomàtica per obtenir suport polític amb l’objectiu de frenar l’avanç dels rebels, mentre aquests consoliden el seu poder a Alep i continuen el seu camí cap a la ciutat de Hama, al centre del país.

2 de desembre

El president de l’Iran, Masoud Pezeshkian, reafirma el seu suport al govern sirià i ofereix “qualsevol ajuda” a Damasc.

3 de desembre

El Ministeri de Defensa de Rússia anuncia maniobres navals prop de les costes de Síria. Per la seva banda, les Forces de Síria Democràtica (FSD), aliança liderada per kurds, anuncien que “han passat a ser responsables” de set localitats de l’est de Síria, abans controlades per les forces del govern sirià i militars iranians.

4 de desembre

Els ministres d’Afers Estrangers de Rússia i Egipte, Serguei Lavrov i Badr Abdelaty, respectivament, aborden en conflicte a Síria.

5 de desembre

Els insurgents islamistes anuncien la captura de Hama, al centre de Síria i la quarta ciutat més gran del país, que sumen a la conquesta d’Alep.

6 de desembre

Les faccions armades opositores al règim de Damasc s’enfronten a l’exèrcit sirià pel control de la ciutat d’Homs, després de capturar les localitats del voltant.

7 de desembre

El president sirià, Baixar al-Assad, es troba acorralat. La ciutat de Daraa, fronterera amb Jordània i bressol de les revoltes de 2011 contra el règim de Damasc que van derivar en la guerra civil, també cau de la banda rebel. Els dos principals aliats del govern sirià, Rússia i l’Iran, i el gran aliat de l’oposició armada, Turquia, apropen posicions per demanar el cessament de les hostilitats i iniciar un diàleg que posi fi a la guerra-

8 de desembre

Cau Damasc i el president Al-Assad fuig de Síria cap a un parador desconegut. En un missatge a la televisió oficial de Síria, el líder de l’Organisme d’Alliberament del Llevant, Abu Mohammad al-Jolani, proclama la victòria dels insurgents i la caiguda del règim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.