Política

Jaume Sans

Portaveu d’ERC de Sant Boi

“Ens cal un estoc d’habitatge destacat de propietat pública”

“Sant Boi és un exemple de municipi castigat pel dèficit d’inversions de l’Estat. Hem esperat 30 anys que la variant es fes”

“La inversió en verd urbà és urgent, perquè hi ha un abandonament total. I s’ha de millorar el transport públic”

La caserna ens divideix i la línia elèctrica d’altatensió és unafractura a la ciutat

Nascut el 1973, Jaume Sans va entrar com a regidor el 2015. És el portaveu d’ERC des del 2019, partit que encapçala l’oposició amb tres regidors. Llicenciat en geografia i de família pagesa, va viure en una masia a Sant Boi fins als 26 anys. Treballa com a responsable d’equipaments de la Generalitat i està vinculat a entitats locals.

Créixer en una masia deu donar una visió molt particular del territori i la ciutat, oi?
Em va marcar a l’hora de triar els estudis, perquè m’interessa l’evolució del territori i el paisatge, i estem en el lloc de Catalunya on hi ha més processos de canvi. Tenim tota mena d’usos totalment contradictoris: l’aeroport, infraestructures, zona agrícola, espais naturals... Viure a pagès et dona una visió diferent a l’hora d’entendre el territori. També ha marcat el meu perfil polític, vaig participar en l’oposició a Eurovegas i vaig entrar en política arran de la lluita contra el projecte de fer una ciutat del cinema i oci a la façana històrica de Sant Boi.
Quins reptes té Sant Boi?
La ciutat té moltes contradiccions. El centre històric és a la perifèria i ha quedat marginat de dècades de creixement, tot i que aquesta marginació l’ha preservat urbanísticament. Però no té la centralitat que té en altres municipis, on és més fàcil generar un eix econòmic i vida. Sant Boi és una ciutat que s’esllangueix i ha perdut força respecte de les veïnes, amb millors transports i equipaments. S’ha anat apagant i s’ha convertit en una ciutat que està a l’espera.
A l’espera de què?
Sant Boi és un exemple de municipi castigat pel dèficit d’inversions de l’Estat. Hem esperat 30 anys que la variant es fes. Adif té l’encàrrec de la línia 12 al metro, una mena de rodalies subterrani. De l’Estat també depèn el trasllat de la caserna. La caserna ens divideix i la línia elèctrica d’alta tensió és una fractura a la ciutat. ERC sempre hem intentat col·laborar, però hi ha tantes coses que també depenen d’altres administracions que és complicat. El PSC governa a la ciutat des del 1979, i temps ha tingut per mirar de resoldre-ho. També la manca d’actuació en l’Ateneu forma part d’aquest esllanguiment.
La subestació elèctrica és un fre al trasllat de la caserna.
Sí, estem esperant el trasllat i que es mogui fitxa amb la subestació i la línia de molt alta tensió. Sant Boi ha de créixer, però hem de veure com ho fa. Ens cal un estoc d’habitatge destacat i important de propietat pública, no ho podem deixar en mans del lliure mercat. A la zona de la variant apostem perquè es construeixi al mínim, que es facin equipaments esportius no invasius i un bosc de ribera que connecti amb el riu.
El govern planteja també una connexió amb el riu allà.
Sí, ho hem defensat aquests anys, i celebrem que s’acostin a aquest plantejament.
Per això han aprovat el pla de mandat del govern?
Sí, perquè coincidim en això. L’única discrepància seria el nombre d’habitatges, perquè és veritat que n’hi ha una necessitat, però pensem que a la zona de la variant s’hauria de construir la mínima quantitat possible perquè no impactin sobre la façana històrica. Tenim una zona per rehabilitar al voltant de la plaça Constitució, que va lligada amb l’Ateneu. L’Ateneu pot ser un equipament cultural de ciutat i és a la zona ara més ben comunicada de Sant Boi. En defensa d’administracions s’ha de dir que això té un cost econòmic molt gran.
El govern de Sant Boi té ara 18 regidors, ERC tres. Com és fer oposició amb aquesta gran majoria absoluta?
Veníem d’una època molt dura, amb l’1 d’octubre, i les relacions han estat molt tibants. Sí que és cert que en temes com el pla de mandat s’ha buscat la nostra complicitat i visió. A diferència d’altres mandats, a Esquerra estem fent un esforç personal important per tenir presència al carrer, perquè a Sant Boi no tenim cap fòrum, cap mitjà de comunicació per arribar a la gent.
També fan aquest esforç per remuntar la pèrdua de dos regidors el 2023?
No vam quedar tan lluny del quart regidor, però hi va haver més candidatures independentistes que en municipis de l’entorn. Sé de gent que em deia que no ens votaria perquè hi havia una altra candidatura independentista.
Quines són les grans línies d’actuació d’ERC en aquest mandat?
Seria fonamental trencar aquesta majoria absoluta. Passen dècades i no hi ha manera de desencallar els projectes. Hem d’insistir, i com a partit ho hem fet a Madrid, perquè es desencallin. Ens preocupa l’habitatge i la preservació de l’espai natural. També tenim reptes pel que fa al comerç i l’endreçament de la façana històrica. La inversió en verd urbà és urgent, perquè hi ha un abandonament total. I s’ha de millorar el transport públic, tenim la mateixa línia ferroviària que el 1912.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.