Política
Lluïsa Moret
Alcaldessa de Sant Boi
“En aquest mandat prioritzem l’esport i la cultura pel que tenen de cohesió social”
“La ciutat de Sant Boi està en un bon moment, perquè estem implementant una sèrie de projectes que canviaran substancialment el futur”
“Estem treballant en un projecte perquè l’Ateneu es converteixi en un punt de referència cultural, local i metropolità. I tindrem una nova biblioteca a Marianao”
Per a nosaltres és molt important tenir un full de ruta clar i consensuat amb la ciutadania
La variant B-25 transformarà la connectivitat per carretera i resoldrà tots els col·lapses Hem de tenir un entorn natural preservat perquè això ajuda a la qualitat de l’aire
Lluïsa Moret és alcaldessa de Sant Boi des del 2014, i també presidenta de la Diputació de Barcelona. Nascuda el 1965, prové de família pagesa, és psicòloga i té màsters en tècniques d’investigació i en polítiques de gènere. Va començar a treballar a l’Ajuntament de Sant Boi el 1989 i es va ocupar de posar en funcionament el servei d’atenció a les dones. Va entrar en la política municipal el 2007 com a tinenta d’alcaldia de Benestar i Ciutadania, fins que el 2014 va substituir Jaume Bosch a l’alcaldia.
En quin moment està Sant Boi?
En un bon moment, perquè estem implementant una sèrie de projectes que canviaran substancialment el futur dels propers anys. Projectes que responen, alguns, a inversions i infraestructures històricament demanades, com la B-25, que és la gran variant pendent des dels Jocs Olímpics i que ja està en obres i acabarà el proper estiu. Transformarà la connectivitat de Sant Boi per carretera i resoldrà tots els col·lapses que tenim a les entrades i la sortida de la ciutat, perquè aquí es concentren tots els vehicles que connecten entre la C-32 i l’A-2.
La rotonda de la Parellada desapareixerà.
Sí, i aquella façana de ciutat es transformarà. A la zona hi ha un poliesportiu, un camp de futbol, un de petanca, una escola bressol i una altra d’infantil i primària. Tot això es modernitzarà i es faran nous equipaments esportius vinculats amb els educatius. I es connectarà amb la zona residencial del carrer Llevant. Aquesta és una de les entrades més importants de Sant Boi, i s’acabarà urbanísticament amb la lògica d’oferir serveis públics amb els equipaments que més treballen la cohesió social, que són l’educació i l’esport. També es connectarà amb l’entorn fluvial. Ara ho tenim a tocar i realment significarà una transformació molt important d’aquest entorn.
Per què s’han prioritzat les actuacions en l’àmbit esportiu?
En aquest mandat prioritzem dues polítiques molt importants pel que suposen respecte de la cohesió social. L’una és l’esport i l’altra és la cultura. Hi apostarem en els propers anys, incorporarem nous equipaments i projectes vinculats amb el desenvolupament esportiu i cultural. Un és el que està vinculat a la finalització de la variant. L’altre és l’Ateneu. Estem treballant en un projecte perquè l’Ateneu es converteixi en un punt de referència cultural, local i metropolità, i en la porta del centre històric. I tindrem una nova biblioteca al barri de Marianao arran de la cessió que ens ha fet una família d’un equipament privat que s’ha convertit en públic. Les biblioteques, a més, es converteixen en centres cívics i dinamitzadors de coneixement i de lògica comunitària.
Són obres que ja es veuran en aquest mandat?
Aquest mandat acabarem amb els projectes fets, potser amb l’obra de la biblioteca iniciada. En el proper mandat anirem a l’execució directa.
Pel que fa a les polítiques ambientals, veurem un canvi substancial amb el projecte Sant Boi Respira+Verd?
Mai els canvis globals havien estat tan vinculats amb la realitat local. A la lògica de la sostenibilitat nosaltres li posem mirada econòmica, social i l’ambiental, vinculada als grans instruments de planificació estratègica com són l’Agenda 2030 i les agendes urbanes. Hem fet el nostre pla fonamentat en una agenda urbana que és referent i ens ha ajudat a configurar els projectes que han de transformar Sant Boi en les properes dècades. Sant Boi Respira+Verd és un projecte de quatre milions d’euros, impulsat pel Ministeri de Transició Ecològica, que transformarà les infraestructures verdes de la ciutat.
De quina manera?
Forma part d’una aposta històrica per preservar el nostre entorn natural. El 60% del nostre terme municipal és espai natural, fluvial, forestal o agrari. Ara, amb l’aposta per la mitigació del canvi climàtic, és claríssim que hem de tenir un entorn natural preservat perquè això ajuda a la qualitat de l’aire i al benestar dels ciutadans. Un dels projectes en què hem treballat històricament, i el Sant Boi Respira + Verd ho permetrà amb més intensitat, és naturalitzar l’entorn urbà perquè tingui una gran columna vertebral verda que generarà entorns de qualitat i ajudarà a mitigar l’alta temperatura i a millorar la qualitat de l’aire. A més, connectarà, com a gran pulmó verd, amb els entorns naturals del riu, de la plana i de la muntanya.
La ciutat té un important sector logístic. També s’ha d’integrar en aquesta mirada verda?
Tots els sectors econòmics en són conscients. Hem fet un gran treball de relació perquè també incorporin la seva participació en la transformació de la ciutat. Apostar per les renovables significa no solament una transformació energètica, sinó un estalvi econòmic. A tots els sostres de les grans naus del parc logístic tot és fotovoltaic. A més, a Sant Boi som referents a l’hora de generar energies renovables a través de les calderes de biomassa als equipaments, perquè tenim un gran entorn forestal i reconvertim el residu forestal en generador de biomassa.
Quins altres reptes futurs es planteja la ciutat?
A part de la generació de qualitat a l’espai públic, el gran repte, aquí i en general, és l’habitatge. En els propers anys es construiran 400 nous habitatges assequibles i socials a la nostra ciutat amb l’Incasòl i l’Impsol. Per a nosaltres l’habitatge és molt important. En aquest sentit, nosaltres tenim un gran projecte de ciutat en què estem treballant intensament i cada vegada hi som més a prop, que és recuperar el sòl de la caserna i la subestació elèctrica. Són 16 hectàrees al centre de la ciutat.
Quants pisos s’hi farien?
El planejament estableix al voltant de 2.000 habitatges, però és un planejament obsolet i s’ha de revisar.
El desenvolupament depèn també del trasllat de la subestació elèctrica.
Sí. Són coses diferents però tenen una continuïtat física. Pel que fa a la caserna, estem parlant amb el Ministeri de Defensa i també amb el d’Habitatge i Agenda Urbana, perquè la idea és que aquest compri el sòl i a partir d’aquí puguem dissenyant la creació d’habitatge assequible i públic. La subestació depèn d’Endesa i les torres, de Red Eléctrica. És una operació cara, però estem treballant per desencallar-ho. Tenim el lloc on traslladar-la, i això és molt important, a l’entorn industrial.
Fa deu anys que vostè és alcaldessa i governa amb una amplíssima majoria. A què ho atribueix i com valora el pacte amb els Comuns?
Agraeixo infinitament la confiança dels veïns i les veïnes en el projecte que hem liderat en aquests últims anys. Sant Boi té una trajectòria històrica de governs progressistes, i la meva idea és recollir aquest llegat, del qual estic molt orgullosa, i continuar treballant amb aquesta lògica. Per a nosaltres és molt important tenir un full de ruta clar i consensuat amb la ciutadania que ens projecti des d’una perspectiva econòmica, social, ambiental i ens garanteixi un projecte ferm de ciutat amb la vida quotidiana i la proximitat. Per a mi i el meu equip és fonamental no perdre el pols del carrer. Els regidors que més prioritat tenen són els que tenen com a responsabilitat política estar als barris. Històricament sempre hem tingut un pacte amb ICV, ara Comuns, tant si teníem majoria absoluta com si no. No creiem tant en les lògiques electoralistes com en les lògiques de vincles ciutadans, i els Comuns aporten pluralitat i diversitat. Les mirades diferents ajuden a tenir un projecte més integrador, i tenim bon clima.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.