Societat

llengua

Polònia es compromet a fer “un pas més” en l’oficialitat del català a partir de gener

Albares confia que l’informe sobre els costos econòmics de la mesura estiguin “el més aviat possible”

Espanya i Polònia acorden fer “un pas més” en l’oficialitat del català en la pròxima presidència del Consell de la UE, que a partir de l’1 de gener de 2025 ostentarà Varsòvia. Fonts oficials d’Exteriors han assenyalat que el ministre espanyol, José Manuel Albares, ha tractat la qüestió aquest dilluns amb el seu homòleg polonès, Radoslaw Sikorski, i han acordat reunir els seus respectius secretaris d’estat de la Unió Europea en una trobada que se celebrarà “pròximament”. Per altra banda, Albares confia que l’informe sobre costos que està elaborant la Comissió Europea -i que de forma preliminar va xifrar en 132 milions d’euros l’oficialitat del català, el basc i el gallec- arribi “al més aviat possible”.

Malgrat l’anunci d’Albares, l’oficialitat del català a la Unió Europea es manté paralitzat. Per poder avançar en aquest camp, diversos estats membres han exigit com a condició un informe dels serveis jurídics del Consell de la UE per aclarir dubtes tècnics, econòmics i jurídics sobre la petició de reformar el règim lingüístic de la Unió Europea. De moment, però, no es té constància que l’Estat hagi sol·licitat aquest document.

Sobre això, Albares va demanar formalment a Polònia la setmana passada que se segueixi impulsant la petició per reformar el règim lingüístic de la Unió Europea i s’incorporin el català, el basc i el gallec com a llengües oficials. De fet, el govern polonès va afirmar la setmana passada que tornaria a portar l’oficialitat de les tres llengües al Consell “hi ha voluntat” entre els estats membres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.