Societat

Estat francès

Dominique Pelicot és condemnat per la violació de la seva exdona Gisèle

El tribunal d’Avinyó li ha imposat una pena de vint anys de presó, la màxima prevista

Els altres cinquanta acusats també han estat declarats culpables de diferents delictes

El tri­bu­nal que ha jut­jat el cas de la sub­missió química i vio­lació múlti­ple de Gisèle Peli­cot ha con­dem­nat aquest dijous el seu exma­rit, Domi­ni­que Peli­cot, a vint anys de presó, la pena màxima pre­vista pel delicte de vio­lació agreu­jada al codi penal francès. Els altres cin­quanta acu­sats en el cas, que van abu­sar de Gisèle quan estava incons­ci­ent, han estat tots decla­rats cul­pa­bles de dife­rents delic­tes.

La sentència per al prin­ci­pal acu­sat, que estima la petició que va fer la fis­ca­lia, inclou un com­pli­ment mínim de dos terços de la pena. Peli­cot, de 72 anys, no es podrà bene­fi­ciar de cap rebaixa de la con­demna en aquest període i, per tant, no sor­tirà de la presó en cap cas abans de tretze anys, quan sí que podria optar a la lli­ber­tat con­di­ci­o­nal. A més, el seu nom que­darà ins­crit a la llista esta­tal de delinqüents sexu­als en haver que­dat pro­vat que va dro­gar la seva exdona per vio­lar-la sense el seu conei­xe­ment. A més, Peli­cot va ofe­rir la víctima a dese­nes d’altres homes quan estava incons­ci­ent perquè se n’apro­fi­tes­sin en aques­tes con­di­ci­ons.

Els inves­ti­ga­dors no han pogut iden­ti­fi­car tots els impli­cats, però dels cin­quanta que sí que han estat acu­sats, el tri­bu­nal ha con­si­de­rat que 46 són cul­pa­bles de vio­lació. Dos més han estat con­dem­nats per intent de vio­lació i els altres dos, per agressió sexual. Les penes van dels tres als quinze anys de presó i en molts casos es tracta de con­dem­nes infe­ri­ors al que dema­nava la fis­ca­lia. Sis dels acu­sat amb les penes més bai­xes no hau­ran d’ingres­sar a la presó perquè les penes estan exemp­tes de com­pli­ment o bé perquè ja n’han com­plert una part en detenció pro­vi­si­o­nal.

Pos­si­ble recurs

Totes les parts tenen ara deu dies per estu­diar si recor­ren la sentència, cosa que supo­sa­ria ini­ciar un nou judici al Tri­bu­nal d’Apel·lació de Nimes amb un jurat popu­lar.

L’advo­cada de Domi­ni­que Peli­cot no des­carta recórrer la sentència. La seva advo­cada, Béatrice Zavarro, ha argu­men­tat que davant aquesta decisió judi­cial, “l’únic que podem fer és apel·lar i ens aga­fa­rem els deu dies que tenim per enda­vant per deter­mi­nar si volem tor­nar a un judici amb un jurat popu­lar”.

Zavarro ha cri­ti­cat que les sentències asse­nya­len al seu cli­ent com el “direc­tor d’orques­tra” i als altres cin­quanta acu­sats en “músics” secun­da­ris. “El tri­bu­nal ha dife­ren­ciat entre el meu cli­ent i la resta de músics”, ha afir­mat. La lle­trada ha des­ta­cat que el seu cli­ent surt d’aquest procés amb “la res­pon­sa­bi­li­tat assu­mida” i Gisèle Peli­cot ho fa amb “dig­ni­tat”.

La víctima de les vio­la­ci­ons de Domi­ni­que Peli­cot i els seus còmpli­ces ha mani­fes­tat que “res­pecta” la sentència judi­cial i ha evi­tat fer més valo­ra­ci­ons sobre les con­dem­nes, que han dece­but a mol­tes de les per­so­nes que s’han apro­pat al tri­bu­nal d’Avinyó per donar-li suport.

En una atenció als mit­jans després del judici, Peli­cot ha vol­gut recor­dar a totes “les vícti­mes no reco­ne­gu­des, les històries de les quals que­den a l’ombra”. “Vull que sàpiguen que com­par­tim la mateixa lluita”, ha asse­gu­rat. També ha apro­fi­tat per donar les gràcies als seus advo­cats, els peri­o­dis­tes, les asso­ci­a­ci­ons d’ajuda a les vícti­mes, a la seva família i a les per­so­nes que li han donat suport, i que li han donat “força per acu­dir cada dia a l’audiència”.

En la seva breu decla­ració, ha optat per llançar un mis­satge con­ci­li­a­dor i s’ha rea­fir­mat en la seva decisió de donar la cara en aquest judici. “Jo he vol­gut des de l’ober­tura d’aquest procés, el pas­sat 2 de setem­bre, que la soci­e­tat pogués tenir accés als debats que hi ha hagut. Mai m’he pene­dit d’aquesta decisió”, ha asse­gu­rat. La víctima ha expres­sat la seva “con­fiança en la nos­tra capa­ci­tat de tro­bar col·lec­ti­va­ment un futur en què tot­hom, homes i dones, puguin viure en har­mo­nia, amb res­pecte i com­prensió mútua”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.