Economia

economia

Competència només accepta les al·legacions del Sabadell a l’Opa

Rebutja els posicionaments de les cambres, i els petits accionistes

Allau de recursos contra la decisió de la CNMC

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha decidit que únicament el Banc Sabadell pot personar-se en el procés d’anàlisi que l’organisme estatal està duent a terme per estudiar l’impacte d’una hipotètica fusió amb el BBVA, la qual cosa li permetrà presentar al·legacions. La Sala de Competència de la CNMC ha analitzat totes les peticions de personacions presentades, després que Competència anunciés que allargava l’anàlisi de les implicacions d’una fusió, per valorar si hi ha un interès legítim per formar part del procediment. Només hi té un interès “legítim” el Banc Sabadell, però no la resta de les entitats que han sol·licitat la personació en la denominada “fase dos” d’anàlisi, entre elles diferents associacions empresarials i fins i tot sindicats.

Des de mitjans de novembre, la CNMC va començar a rebre una infinitat de peticions per formar part d’aquest procés i encara que el llistat no s’ha fet públic, alguns com la patronal Pimec, Foment del Treball, la CEV, Cepyme i Cambres de comerç catalanes van desvelar les seves intencions. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha rebutjat bona part de les al·legacions presentades a la opa del BBVA al banc d’origen vallesàl. En els últims dies el regulador ha notificat a les diverses entitats que es van personar en l’expedient que no els accepta les sol·licituds perquè no se les considera interessades, segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha pogut confirmar l’ACN. Entre aquestes, n’hi ha diverses que estudien recórrer la decisió, com la patronal Pimec, l’Associació d’Accionistes Minoritaris del Banc Sabadell o el Consell General de Cambres de Catalunya, que agrupa totes les cambres catalanes.

Algunes fonts financeres interpreten que la decisió coneguda aquest dijous aplana el camí perquè la CNMC pugui donar el vistiplau a l’operació en els primers mesos del 2025. No obstant això, també és d’esperar que el Sabadell doni la batalla, i l’allargui, amb els seus arguments. El conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, va anunciar des del dimecres 13 de novembre que l’entitat ja havia traslladat a la CNMC que volia formar part de l’anàlisi en profunditat de la possible fusió amb el BBVA si prospera la seva opa.

Competència va decidir que no bastava amb l’estudi de l’operació en una primera fase, com sol fer-ho en la majoria dels casos i com va succeir amb la fusió de CaixaBank i Bankia, sinó que en aquesta ocasió era necessari passar a una segona fase d’estudi que s’allargarà al 2025.Des d’un primer moment, el Banc Sabadell reclamava que l’operació s’estudiés en profunditat, per la qual cosa González-Bueno mostrava en públic la seva satisfacció pel pas a “fase dos”, al mateix temps que demanava “llum i taquígrafs” perquè els accionistes tinguin tota la informació i puguin decidir si l’opa segueix endavant.

Si l’operació rep finalment el vistiplau de Competència, els accionistes del Sabadell seran els que tindran l’última paraula.

La patronal Pimec ha confirmat aquest dijous que la CNMC li ha denegat el tràmit i ha confirmat que interposarà un recurs. “La decisió no és congruent amb la realitat de l’impacte a Catalunya”, ha defensat la patronal de les petites i mitjanes empreses. Al juliol Pimec va presentar un estudi que indicava que, si l’opa prospera, es perdrien fins a 10.567 llocs de feina i es tancarien 883 oficines. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell General de Cambres de Catalunya, Josep Santacreu, ha lamentat la decisió de la CNMC i ha deixat la porta oberta a recórrer. “Com a representants del món empresarial tenim alguna cosa a dir i farem arribar les nostres opinions i observacions”, ha apuntat en una trobada amb periodistes. L’Associació d’Accionistes Minoritaris del Banc Sabadell també estudia interposar un recurs i detalla que hi ha un termini de dos mesos per fer-ho. En el document que els ha enviat la CNMC, al qual ha tingut accés l’ACN, el regulador diu que l’entitat “no ostenta un interès legítim en l’operació”, sinó que respon a un “interès privat vinculat a la titularitat de determinades accions”. La Cambra de Comerç de Sabadell també es planteja recórrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.