Política

Des de Damasc

Alep deixa enrere la por

Els residents van témer que l’arribada dels rebels a la ciutat signifiqués el retorn dels bombardejos d’Al-Assad i Putin

La caiguda del règim permet la descoberta de centres de detenció i tortura que el règim controlava al municipi

Els residents esperen que el dolor de buidar cel·les de tortura faci deixar enrere les pràctiques inhumanes

La cap­tura d’Alep per part dels rebels lide­rats per Hayat Tah­rir al Sham va ser el pri­mer indici que el règim de Bai­xar al-Assad estava en perill. És la ciu­tat més impor­tant de Síria jun­ta­ment amb Damasc. Ara, més de vint dies després d’aque­lla con­questa, els fona­men­ta­lis­tes armats con­ti­nuen cus­to­di­ant la ciu­ta­de­lla de la ciu­tat. Amb la cai­guda del govern i la fugida del ja expre­si­dent, els resi­dents d’Alep reve­len un temps de repressió des­car­nada, de carències i de con­flicte que espe­ren que no torni a les seves vides.

Abu Hit­haifa i Abu Adnan tenen 24 i 20 anys res­pec­ti­va­ment i pro­te­gei­xen les mura­lles de la ciu­ta­de­lla amb la cara tapada i car­re­gant fusells d’assalt. Són ori­gi­na­ris d’Idlib, l’encla­va­ment al nord-oest de Síria on HTS governa des del 2017. Allà, aquest ter­ri­tori rela­ti­va­ment autònom fa ser­vir la moneda turca, i no pas la siri­ana, i fun­ci­ona mit­jançant tar­ge­tes de telèfon tur­ques. Ara, els qui han lide­rat aquest pro­jecte a Idlib són els qui han encapçalat l’ofen­siva per con­que­rir la resta del ter­ri­tori sirià que queia sota el poder d’Al-Assad. El seu repte con­sis­teix ara a gover­nar tot un país for­nit de mino­ries dife­rents de la majo­ria musul­mana sun­nita, quan fins ara han gover­nat un Idlib menys divers i més con­ser­va­dor.

Els dos joves com­ba­tents llui­ten per pro­jec­tar una apa­rença de duresa, però la victòria con­tra Al-Assad els fa estar cofois. “La nos­tra revo­lució és única i mai en la història n’hi haurà cap que s’hi pugui com­pa­rar”, asse­gu­ren. Diuen que no van per­dre la fe en les seves pos­si­bi­li­tats ni tan sols en els pit­jors moments del con­flicte: “Hem estat paci­ents. Hem de donar les gràcies als ger­mans que han bata­llat amb nosal­tres, molts dels quals han mort.”

Als peus de la ciu­ta­de­lla, ele­vada damunt de la ciu­tat, s’este­nen mul­ti­tud de car­re­rons encre­uats i empe­drats que allot­gen el mer­cat històric de la ciu­tat més antiga de Síria. Ara, bona part del mer­cat és irre­co­nei­xi­ble després que Alep hagi estat el camp de bata­lla d’alguns dels com­bats més inten­sos de la guerra civil ini­ci­ada el 2011. Un dels pit­jors epi­so­dis va ser el 2016. For­ces hos­tils al règim havien acon­se­guit anys enrere el con­trol de bona part de la ciu­tat, i l’aliança entre Al-Assad i la Rússia de Vladímir Putin va bom­bar­de­jar Alep de manera ferotge des del cel. Human Rights Watch va arri­bar a denun­ciar-hi bom­bar­de­jos indis­cri­mi­nats, el setge con­tra bar­ris sen­cers on resi­dien cen­te­nars de milers de civils i crims de guerra. Milers de civils van per­dre la vida durant anys de com­bats a la ciu­tat fins que Damasc va recu­pe­rar el con­trol d’Alep, que ja no per­dria fins al 2 de desem­bre del 2024.

Quan les for­ces rebels van con­que­rir Alep a pri­mers de mes, la reacció ini­cial de la ciu­ta­da­nia va ser el temor. “Estàvem molt espan­tats, perquè ja saps el que va pas­sar anys enrere”, diu un comer­ci­ant en referència als bom­bar­de­jos del règim i dels seus ali­ats con­tra bar­ris rebels entre el 2012 i el 2016. “No va ser fins dos dies després, quan els rebels i els com­bats ja havien arri­bat a Hama, que vam veure clar que no cau­rien bom­bes sobre Alep.”

El govern sirià d’Al-Assad va acon­se­guir ficar la por al cos de la soci­e­tat civil mit­jançant la mà de ferro. Havia cons­truït una xarxa d’infor­mants que pro­vo­cava la sen­sació d’inse­gu­re­tat en qual­se­vol interacció social. La ubi­cació de cen­tres de detenció als afo­res de cada gran ciu­tat ser­via de recor­da­tori que expres­sar-se en con­tra del règim no valia la pena. Ja durant la guerra, la contínua des­a­pa­rició de per­so­nes mobi­lit­za­des en fronts opo­si­tors, fos­sin pacífics o armats, para­lit­zava els ànims con­tes­ta­ta­ris del gruix de la població.

Un veí d’Alep asse­nyala una comis­sa­ria al cor de la ciu­tat. “Aquí hi queia detin­guda la gent que era contrària al règim”, explica. Els homes bar­buts que ara cus­to­dien l’edi­fici escor­ten El Punt Avui cap a l’inte­rior d’aquest cen­tre de detenció. Hi mos­tren les cel·les, algu­nes de les quals no arri­ben al metre qua­drat, i les sales de tor­tura sub­terrànies, on la for­tor és ina­guan­ta­ble. A les ofi­ci­nes, on els guàrdies tenien llits i arma­ri­ets, s’hi veuen arxius del cen­tre peni­ten­ci­ari amb dades de detin­guts. També s’hi veuen car­nets d’iden­ti­tat i algun diari per­so­nal d’indi­vi­dus –homes i dones– que ara es fa difícil saber si con­ti­nuen amb vida.

Per terra hi ha motius d’ado­ració cap a Hafez el-Assad, pri­mer líder de la dinas­tia Al-Assad, i el seu fill Bai­xar. Ara, aquests bus­tos i aquests retrats tenen mar­ques de ven­jança, després que els nous líders hagin assal­tat la comis­sa­ria.

Abu Jihad, un civil d’uns 60 anys que pas­seja pel mer­cat, s’adreça a El Punt Avui per expli­car la seva història. Diu que el van dete­nir i tor­tu­rar durant 90 dies. Asse­gura que li feien pas­sar jor­na­des de desem­bre sen­ce­res al ras i nu, i que li nega­ven l’accés al bany perquè s’ho hagués de fer tot a sobre.

Els resi­dents d’Alep indi­quen que bui­dar cel·les on s’ha tor­tu­rat con­ciu­ta­dans és un exer­cici dolorós, però espe­ren que útil i neces­sari per cons­truir una Síria on les pràcti­ques inhu­ma­nes no tin­guin cabuda.

2016
és l’any
en què Human Rights Watch va denunciar Damasc i Moscou per suposats bombardejos indiscriminats i crims de guerra en la batalla per Alep.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.