Societat

salut

Identifiquen tres perfils psicològics que poden afectar al deteriorament cognitiu en l’envelliment

Un estudi internacional de la UB i la Guttman proposa mesures preventives

Hi ha algu­nes carac­terísti­ques psi­cològiques, com tenir un propòsit vital clar, l’extra­versió o l’ober­tura a noves experiències, que poden pro­te­gir d’un dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu en l’enve­lli­ment. En canvi, patir alts nivell d’estrès o una pro­pensió ele­vada a l’angoixa, poden cau­sar l’efecte con­trari. Un estudi inter­na­ci­o­nal de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) i de l’Ins­ti­tut Gutt­mann ha iden­ti­fi­cat tres per­fils psi­cològics rela­ci­o­nats amb dife­rents patrons de dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu i cere­bral en l’enve­lli­ment. La recerca ha ana­lit­zat més de mil per­so­nes adul­tes de mit­jana edat i gent gran -voluntàries de la Bar­ce­lona Brain Health Ini­ti­a­tive i de l’estudi inter­na­ci­o­nal Medit-Ageing- , i la con­clusió ha estat clara. Les carac­terísti­ques psi­cològiques específiques de cada per­fil podrien influir en el risc de desen­vo­lu­par demència, així com en aspec­tes com la velo­ci­tat de dete­ri­o­ra­ment cere­bral i la qua­li­tat del son. Els resul­tats s’han publi­cat a la revista ’Nature Men­tal Health’.

Segons l’equip inves­ti­ga­dor, els resul­tats subrat­llen la neces­si­tat de fer ava­lu­a­ci­ons psi­cològiques inte­grals dels paci­ents per iden­ti­fi­car els dife­rents per­fils psi­cològics i així poder imple­men­tar estratègies de canvi de com­por­ta­ment més específiques i adap­ta­des a cada indi­vidu.

Inves­ti­ga­ci­ons recents han detec­tat carac­terísti­ques psi­cològiques que es poden asso­ciar a un aug­ment del risc o de la pro­tecció con­tra el dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu, la neu­ro­de­ge­ne­ració i la demència clínica. Per exem­ple, el fet de tenir pen­sa­ments nega­tius repe­ti­tius, la tendència a expe­ri­men­tar angoixa i l’estrès per­ce­but s’asso­cien amb un risc més gran, men­tre que tenir un sen­tit de propòsit vital i l’auto­re­flexió serien fac­tors de pro­tecció davant aquest declivi.

En aquest estudi, els inves­ti­ga­dors van exa­mi­nar si aquests fac­tors, de pro­tecció i risc, es com­bi­nen en per­fils psi­cològics simi­lars en dues cohorts inde­pen­dents, amb per­so­nes adul­tes de mit­jana edat i gent gran sense dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu. L’inves­ti­ga­dor de la Facul­tat de Medi­cina i Ciències de la Salut i de l’Ins­ti­tut de Neu­rociènices de la UB i líder del tre­ball, David Bartrés-Faz, explica que fins ara els fac­tors psi­cològics de risc i pro­tecció s’han exa­mi­nat gai­rebé exclu­si­va­ment de manera inde­pen­dent, un enfo­ca­ment que veu “limi­ta­dor” ja que apunta que les carac­terísti­ques psi­cològiques no exis­tei­xen de manera aïllada.

A con­ti­nu­ació, es va ana­lit­zar com la per­ti­nença a cadas­cun d’aquests per­fils es rela­ci­ona amb indi­ca­dors de salut men­tal, cog­nició, estil de vida i inte­gri­tat cere­bral -mesu­rada mit­jançant el gruix cor­ti­cal-, així com l’evo­lució cog­ni­tiva i de l’atròfia cere­bral al llarg del temps.

Els resul­tats mos­tren que tenir un per­fil psi­cològic ’ben equi­li­brat’, amb fac­tors de pro­tecció mode­ra­da­ment alts i fac­tors de risc mode­ra­da­ment bai­xos, es rela­ci­ona amb una millor salut cog­ni­tiva i men­tal en tots els indi­ca­dors mesu­rats. Aques­tes asso­ci­a­ci­ons es van obser­var en totes les fran­ges d’edat estu­di­a­des, fet que reforça la rellevància de con­si­de­rar l’equi­li­bri d’una àmplia gamma d’aspec­tes psi­cològics com a deter­mi­nats de la salut men­tal, cog­ni­tiva i cere­bral en l’edat adulta i en l’edat avançada.

D’altra banda, un per­fil psi­cològic amb bai­xos nivells de carac­terísti­ques pro­tec­to­res, com per exem­ple el sen­tit de propòsit vital, l’extra­versió o l’ober­tura a noves experiències; es va rela­ci­o­nar amb una pit­jor cog­nició, espe­ci­al­ment en la gent gran; una atròfia cere­bral més accen­tu­ada i una menor adherència a estils de vida salu­da­bles.

Final­ment, el ter­cer per­fil iden­ti­fi­cat, carac­te­rit­zat per alts nivells de trets psi­cològics nega­tius o de risc, com una pro­pensió ele­vada a l’angoixa i pen­sa­ments nega­tius, pot aug­men­tar el risc de dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu i demència a través d’una via psi­co­a­fec­tiva, que inclou l’expressió de símpto­mes com la depressió, l’ansi­e­tat, quei­xes cog­ni­ti­ves, soli­tud i tras­torns del son.

Quan aquests resul­tats s’hagin vali­dat amb estu­dis amb mos­tres més grans, podrien tenir impli­ca­ci­ons impor­tants per a la cre­ació de futu­res inter­ven­ci­ons pre­ven­ti­ves dis­se­nya­des per modi­fi­car fac­tors psi­cològics i estils de vida. Per exem­ple, Bartés-Faz apunta que les per­so­nes amb trets com­pa­ti­bles amb el per­fil psi­cològic amb bai­xos nivells de fac­tors pro­tec­tors podrien bene­fi­ciar-se més de teràpies psi­cològiques que inclo­guin la iden­ti­fi­cació o rei­den­ti­fi­cació de com­por­ta­ments valu­o­sos i propòsits vitals, com ara la teràpia d’accep­tació i com­promís.

En canvi, les per­so­nes que com­plei­xin els cri­te­ris del ter­cer per­fil iden­ti­fi­cat podrien tenir una millor res­posta a les teràpies diri­gi­des a reduir els símpto­mes rela­ci­o­nats amb l’angoixa, que també han demos­trat recent­ment que com­por­ten un bene­fici poten­cial.

Per això, l’estudi subrat­lla la importància de dur a terme ava­lu­a­ci­ons psi­cològiques inte­grals, que inclo­guin l’anàlisi de fac­tors tant de risc com de pro­tecció, per poder esti­mar de manera més pre­cisa el per­fil de risc de cada per­sona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.