Cinema

cinema

Akira Kurosawa obre la temporada de la Filmoteca a Girona

El Cinema Truffaut ha programat una retrospectiva amb tretze títols essencials de la filmografia del director japonès

Dilluns arrenca amb ‘Rashomon’, film que serà presentat pel nou director de la Filmoteca de Catalunya, Pablo La Parra

El Cinema Truf­faut torna a pro­gra­mar grans clàssics amb la pro­gra­mació d’un nou cicle de la Fil­mo­teca, que arren­carà dilluns que ve, 20 de gener, amb una retros­pec­tiva d’Akira Kuro­sawa. Arren­carà amb Ras­ho­mon (1950), la pel·lícula que va des­co­brir inter­na­ci­o­nal­ment al cine­asta i va obrir les por­tes del cinema japonès als espec­ta­dors occi­den­tals, i con­clourà el 14 d’abril amb Ran (1985), una altra de les seves obres cab­dals.

Entre­mig, s’han pro­gra­mat alguns dels títols més des­ta­cats de la seva fil­mo­gra­fia: L’idi­ota (27 de gener), Viure/Ikiru (3 de febrer), Els set samu­rai (1954), Tron de sang (17 de febrer), Els bai­xos fons (24 de febrer), La for­ta­lesa ama­gada (3 de març), Yojimbo (10 de març), San­juro (17 de març), L’infern de l’odi (24 de març), Dersu Uzala (24 de març) i Kage­musha (7 d’abril).

En total tretze pel·lícules a través de les quals els espec­ta­dors poden admi­rar una tra­jectòria cre­a­tiva ben diversa, que va des de la dècada dels qua­ranta fins als noranta, amb obres que van saber cap­tar la pulsió d’un país que va viure la ple­ni­tud de la guerra impe­ri­a­lista fins al declivi d’un model d’expansió econòmic, vivint entre­mig els efec­tes devas­ta­dors de l’apo­ca­lipsi nuclear, la der­rota mili­tar, l’ocu­pació estran­gera, la recons­trucció econòmica i moral o la rei­vin­di­cació de les for­mes i cos­tums tra­di­ci­o­nals.

Poc després, no tar­da­ria a demos­trar que tenia bon pols per diri­gir films del gènere poli­cial i pel·lícules de samu­rai, algu­nes (com Els set samu­rai i Yojimbo) home­nat­ja­des (per no dir pla­gi­a­des) per Hollywood. Això, sense dei­xar de ser un huma­nista con­fes­sat i plas­mar a les seves obres la influència de tan­tes i diver­ses dis­ci­pli­nes artísti­ques (la lite­ra­tura, el tea­tre i la pin­tura). I tot, con­ce­bent un estil cine­ma­togràfic propi: genèrica­ment, fent un ús habi­tual del tele­ob­jec­tiu i rodar amb més d’una càmera, així com cap­tu­rar els ele­ments mete­o­rològics (aigua, pluja, vent...) amb un afany estètic però també simbòlic, que plasma les pul­si­ons inter­nes dels per­so­nat­ges. El resul­tat és un cinema vibrant, en el qual hi ha una con­junció d’equi­li­bris entre la posada en escena (molt física, tan plàstica) i unes inter­pre­ta­ci­ons diguem-ne tea­trals (siguin amb inter­pre­ta­ci­ons his­triòniques com con­tin­gu­des).

Sessió inau­gu­ral

La trans­cendència del cicle encara pren més pes perquè el direc­tor de la Fil­mo­teca Pablo La Parra Pérez, que fa poc ha assu­mit el càrrec en subs­ti­tució d’Esteve Riam­bau, ha con­fir­mat que pre­sen­tarà la pri­mera sessió de la pel·lícula inau­gu­ral, Ras­ho­mon, dilluns que ve a les 18.30 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.