Política

política

El PP no obté empar al Congrés per la compareixença de Houli pel 17-A

La mesa de la cambra recorda que la comissió d’investigació dels atemptats té potestat per ordenar si les compareixences són presencials

El PP contradiu el seu passat quan exigia que Rafa Zouhier, condemnat per l’atemptat d’Atocha del 2004, acudís presencialment a la comissió de l’11-M

El diputat Jaime Ignacio Del Burgo va arribar a acudir a la presó a entrevistar Zouhier

El PP s’ha que­dat sol en el seu clam en con­tra de la presència de Moha­med Houli al Congrés. Després que la comissió d’inves­ti­gació dels atemp­tats del 17 d’agost del 2017 rebés dijous pas­sat Houli, con­dem­nat per l’Audi­en­cia Naci­o­nal a 43 anys de presó per la seva impli­cació en la cèl·lula giha­dista que va per­pe­trar els atemp­tats de Bar­ce­lona i Cam­brils el 17 d’agost del 2017 i que va sobre­viure a l’explosió d’Alca­nar de la vigília, el PP va sol·lici­tar l’empar de la mesa del Congrés, que avui li ha dene­gat l’auxili i li ha recor­dat que una comissió d’inves­ti­gació de la cam­bra –que té la seva pròpia mesa i que en aquest cas pre­si­deix el pre­si­dent de la comissió, Txema Gui­jarro (Sumar)– té potes­tat per orde­nar les com­pa­rei­xen­ces i si són pre­sen­ci­als o no. En el cas de Houli, va ser el jut­jat de vigilància peni­tenciària del penal de Còrdova –on el con­dem­nat com­pleix la seva pena– el que va con­si­de­rar oportú el seu tras­llat des d’Anda­lu­sia a Madrid a càrrec de la guàrdia civil i el seu lliu­ra­ment a la poli­cia al pàrquing del Congrés per ser conduït a la sala Prim a com­parèixer davant els dipu­tats Fran­cesc-Marc Álvaro(ERC), Pilar Calvo (Junts), Jon Iñarritu (EH Bildu), David Ser­rada (PSOE), Eloi Badia (Sumar), Santi Rodríguez (PP) i Juanjo Aiz­corbe (Vox).

La visita de Houli va con­vul­sar la comissió d’inves­ti­gació del Congrés amb una reve­lació que por­tava per escrit en un qua­dern marró sos­tin­gut amb les mans emma­ni­lla­des i que va llançar vuit anys després dels fets sense espe­rar cap pre­gunta. “El CNI tenia conei­xe­ment de les inten­ci­ons que tenia l’imam i van per­me­tre que vingués i ens mengés el cap. No ho vaig dir abans per temor a represàlies. Ara ja estic con­dem­nat i a la presó i no hi tinc res a per­dre”, va dir Houli sobre el lli­gam del CNI i Abdel­baki es-Satty. “Els que havien de vigi­lar l’imam no són a la presó; jo, sí”, reblava.

El PP, de l’11-M al 17-A

La presència física de Houli va indig­nar el PP fins al punt que el dipu­tat català Santi Rodríguez va lide­rar l’abandó de la sala dels seus amb un sen­ti­ment de “ver­go­nya” de tenir un giha­dista emma­ni­llat en seu par­la­mentària. “Han por­tat un ter­ro­rista al cor de la sobi­ra­nia naci­o­nal a tit­llar de ter­ro­rista l’Estat”, denun­ci­ava la dipu­tada del PP Caye­tana Álva­rez de Toledo. Es dona la cir­cumstància, però, que el PP no sem­pre ha estat tan pul­cre amb la presència de ter­ro­ris­tes al Congrés. Quan es va posar en marxa la comissió d’inves­ti­gació per inves­ti­gar la mas­sa­cre giha­dista d’Atocha de l’11 de març del 2004, el PP va exi­gir la presència física de Rafa Zou­hier, con­dem­nat a 10 anys de presó per un atemp­tat que va fer 191 morts. Zou­hier va apro­fi­tar el favor del PP per recla­mar que la seva com­pa­rei­xença no fos telemàtica sinó pre­sen­cial per tal de ser “espontània i lliure”. El dipu­tat navarrès del PP Jaime Igna­cio del Burgo fins i tot va arri­bar a acu­dir a la presó on Zou­hier com­plia la seva pena per tal d’entre­vis­tar-se amb el con­dem­nat per ter­ro­risme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.