Política

política

Àustria tindrà un govern tripartit europeista sense la ultradreta

Conservadors, socialdemòcrates i Neos arriben finalment a un acord “pragmàtic” que posa fi a cinc mesos de paràlisi política i situa Christian Stocker com a nou canceller

L’ultradretà FPÖ, que va guanyar els comicis al setembre, critica el pacte “de perdedors” i exigeix noves eleccions

Acord per un govern a Àustria cinc mesos després de les elec­ci­ons. Serà un govern de coa­lició tri­par­tit entre tres for­ma­ci­ons euro­peis­tes: el Par­tit Popu­lar d’Àustria (ÖVP), el Par­tit Soci­al­demòcrata d’Àustria (SPÖ) i els lli­be­ra­les de Neos. En les elec­ci­ons del 29 de setem­bre el par­tit més votat va ser l’ultra­dretà Par­tit de la Lli­ber­tat d’Àustria (FPÖ), amb gai­rebé el 29% dels vots, per davant dels con­ser­va­dors de l’ÖVP i dels soci­al­demòcra­tes. Tot i la victòria, l’FPÖ, un par­tit euro­escèpitic i pro­rus, no estarà en el nou govern, que tindrà com a can­ce­ller Chris­tian Stocker, que va assu­mir el lide­ratge de l’ÖVP després que al gener dimitís l’ante­rior can­ce­ller, Karl Neham­mer, incapaç de tan­car un pacte per un nou govern.

El líder de l’ultra­dretà FPÖ, Her­bert Kickl, ja ha exi­git la con­vo­catòria d’elec­ci­ons anti­ci­pa­des i ha qua­li­fi­cat el nou pacte como una “coa­lició de per­de­dors”.

Un pro­grama pragmàtic

Els tres par­tits pre­sen­ta­ran avui el seu pro­grama de govern que tindrà com a idea clau “con­sens i prag­ma­tisme”. Segons avan­cen mit­jans austríacs i recull l’agència Efe, els pilars d’aquest pro­grama seran un endu­ri­ment de la política d’asil, mesu­res d’estalvi per con­so­li­dar el pres­su­post i reduir el dèficit, que el 2024 va ser del 4 %, evi­tant així un pro­ce­di­ment de la Unió Euro­pea con­tra Àustria. El plan pre­veu estal­viar més de 6.300 mili­ons d’euros el 2025 i 8.700 millo­nes l’any que ve, el 2026.

Tot i que soci­al­demòcra­tes i con­ser­va­dors, els dos grans par­tits d’Àustria tra­di­ci­o­na­ment, han gover­nat sovint amb la fòrmula de gran coa­lició, és el pri­mer cop que en for­marà part Neos, una for­mació fun­dada el 2012.

S’espera que el nou govern austríac pren­gui pos­sessió dilluns, un cop les direc­ci­ons dels par­tits con­ser­va­dor i soci­al­demòcrata donin el seu vis­ti­plau, i que Neos faci el mateix en un congrés diu­menge.

Cinc mesos de paràlisi

L’acord posa fi a cinc mesos de paràlisi política des de les elec­ci­ons del 29 de setem­bre i suposa el pri­mer exe­cu­tiu tri­par­tit a Àustria des del 1949.

L’ante­rior can­ce­ller, Karl Neham­mer va dimi­tar al gener després del fracàs de la pri­mera ronda de nego­ci­a­ci­ons amb l’SPÖ i Neos,i davant la pos­si­bi­li­tat d’un pacte de la seva for­mació amb l’ultra­dreta, una opció a la que s’havia opo­sat durant la cam­pa­nya elec­to­ral.

L’FPÖ va ser ini­ci­al­ment exclòs de las nego­ci­a­ci­ons després de les elec­ci­ons, però després d’aquest pri­mer fracàs va rebre l’encàrrec de for­mar govern. Després de cinc set­ma­nes de con­tac­tes amb l’ÖVP, però, tam­poc no va poder tan­car cap acord.

El pre­si­dent austríac, Ale­xan­der Van der Bellen, havia ins­tat els últims dies els par­tits a arri­bar a un acord, asse­nya­lant la importància de tenir un govern davant les crei­xents ten­si­ons entre Europa i els Estats Units després el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca.

Les llar­gues nego­ci­a­ci­ons que hi ha hagut a Àustria reflec­tei­xen un cop més les difi­cul­tats que molts estats euro­peus afron­ten per for­mar governs esta­bles, en un con­text on par­tits d’extrema dreta com l’FPÖ seguei­xen gua­nyant ter­reny impul­sats pel des­con­ten­ta­ment econòmic i la immi­gració. L’auge de l’FPÖ, que ja arriba al 35 % en les enques­tes d’intenció de vot, coin­ci­deix amb dos anys de recessió a Àustria, que el 2024 va regis­trar un crei­xe­ment nega­tiu del 0,9 %.

Stocker, el canceller inesperat

Christian Stocker serà l’inesperat 18è canceller de la II República austríaca. Stocker, que compleix 65 anys el mes que ve, es va fer càrrec de manera interina de la direcció del conservador Partit Popular d’Àustria (ÖVP) a principis de gener, quan va dimitar el llavors cap de la formació i canceller, Karl Nehammer. Segons recorda Efe, el nom d’Stocker havia sonat com a ministre de Justícia en un hipotètic nou executiu de Nehammer, però ell mateix ho havia descartat dient que es volia centrar en dur una vida tranquil·la amb temps per a les seves aficions: la pesca i tocar el saxo. La dimissió de Nehammer ho va canviar tot.

El futur nou cap de govern d’Àustria és un doctoren dret i advocat de professió que està actiu en política, sempre a l’ÖVP, des de 1990. La major part d’aquests 35 anys de vida política els ha desenvolupat en l’àmbit municipal. El setembre del 2022 Nehammer el va nomenar secretari general de l’ÖVP per donar estabilitat al partit. Conegut per ser dur en immigració i també per la seva habilitat en reduir el deute municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.