Empreses

El TMDC trasllada la seva seu i guanyarà espai fabril

El ‘coworking’ industrial cooperatiu sospesa opcions a Cornellà de Llobregat i Sant Adrià de Besòs

Al nou espai, que podria arribar als 14.000 metres quadrats, es vol donar un impuls especial a la formació

Des de principis d’any, ha iniciat una campanya de ‘crowdfundig’ per impulsar la seva nova etapa

El Taller per a la Mate­ri­a­lit­zació i el Desen­vo­lu­pa­ment de (Grans) Con­cep­tes (TMDC), el coworking indus­trial coo­pe­ra­tiu que ofe­reix ser­vei a 300 usu­a­ris, entre pro­fes­si­o­nals, empre­ses i estu­di­ants, està cer­cant nou espai on esta­blir-se i créixer en capa­ci­tat.

Com informa Pedro Pineda, cofun­da­dor de TMDC, entre les pos­si­bi­li­tats que se sos­pe­sen hi ha un espai a Cor­nellà de Llo­bre­gat, de 14.000 m², i a Sant Adrià de Besòs, on l’Ajun­ta­ment els ha mos­trat el seu interès perquè s’esta­blei­xin en alguna de les àrees indus­tri­als del muni­cipi. Pineda remarca que, per damunt de tot, cal fer pre­val­dre els prin­ci­pis sobre els quals es va bas­tir el TMDC: “S’ha de man­te­nir la pro­ducció indus­trial en el si de la ciu­tat: ja ho vam veure durant la pandèmia, quan per resol­dre deter­mi­na­des urgències, com les mas­ca­re­tes que nosal­tres vam fabri­car per als hos­pi­tals, s’havia de tre­ba­llar des de la pro­xi­mi­tat, davant els obs­ta­cles de fer por­tar sub­mi­nis­tra­ments de fora.” El TMDC ha de dei­xar el seu actual macro­ta­ller de 5.000 m² al barri de la Ver­neda, ubi­cat a les naus de l’antiga buga­de­ria de l’hos­pi­tal de Sant Pau, perquè el pla­ne­ja­ment urbanístic de l’Ajun­ta­ment ha des­ti­nat aquest espai a una subes­tació elèctrica, habi­tat­ges de pro­tecció ofi­cial i un poli­es­por­tiu.

El nou TMDC 4.0 haurà de ser, com estima Pedro Pineda, “un espai indus­trial pre­fe­ri­ble­ment en planta baixa, amb llum natu­ral, diàfan, acces­si­ble amb trans­port públic i que tin­gui zones exte­ri­ors.” Després de tots aquests anys d’apre­nen­tatge, cer­quen “una versió millo­rada, amb més maquinària indus­trial, més mate­ri­als. Ens interessa espe­ci­al­ment millo­rar la maquinària per a fusta i metall, i hem pen­sat a afe­gir-hi maquinària per valor de gai­rebé un milió d’euros, que ens ha de per­me­tre ofe­rir ser­veis a empre­ses que ja tenen taller.” Com ha fet des del 2016, el TMDC vol seguir sent un espai de suport mutu, un entorn d’apre­nen­tatge com­par­tit i coo­pe­ració, en què s’ofe­reix accés a maquinària per tre­ba­llar metall, fusta, plàstic, tèxtil o fer impressió digi­tal. Tot ple­gat, donant ser­vei a 300 per­so­nes de manera regu­lar, amb un volum de fac­tu­ració que l’any pas­sat va arri­bar als dos mili­ons d’euros.

Des de prin­ci­pis d’any, el TMDC ha ini­ciat una cam­pa­nya de crowd­fun­ding per recap­tar 200.000 euros, que han de ser­vir per aixe­car el nou TMDC 4.0. També ha acon­se­guit un Perte i en la cerca de finançament també s’obre la pos­si­bi­li­tat d’un inver­sor par­ti­cu­lar: “Ja hem rebut alguna tru­cada en les dar­re­res set­ma­nes.”

Són diver­ses les inno­va­ci­ons que hi ha dar­rere d’aquest 4.0. A més d’equi­par-se amb més maquinària elec­tro­por­ta­til i equi­pa­ment de con­trol numèric (CNC), incloure un taller tèxtil i “acce­dir a eines que ens per­me­tin ser més com­pe­ti­tius i auto­ma­tit­zar la reserva d’eines al taller”, hi ha l’ambició de desen­vo­lu­par encara més el ves­sant edu­ca­tiu. “Des del 2020, man­te­nim una relació simbiòtica amb l’escola de dis­seny Eli­sava: els estu­di­ants poden apren­dre aquí a fabri­car, a fer una sol­da­dura o la cur­va­tura d’una cano­nada, per exem­ple.” “Ens agra­da­ria fer alguna cosa en for­mació pro­fes­si­o­nal; més que fer nosal­tres la for­mació, allot­jar aquí durant un temps per­so­nes que, després d’haver com­ple­tat el seu cicle, vul­guin mun­tar una empresa”, exposa Pineda. Seria un model sem­blant al que aplica Team­Labs, l’acadèmia d’empre­ne­do­ria de la Cor­po­ració Coo­pe­ra­tiva Mon­dragón. El nou TMDC 4.0 vol con­ti­nuar sent la mate­ri­a­lit­zació de la reflexió de com s’ha d’inte­grar la indústria en l’entorn urbà. TMDC forma part del pro­jecte euro­peu Lauds, que pro­mou la manu­fac­tura local, oberta i sos­te­ni­ble, i que inte­gra uni­ver­si­tats i espais de fabri­cació d’arreu d’Europa amb visió de futur. TMDC col·labora amb altres ini­ci­a­ti­ves que també refor­mu­len com ha de ser la fàbrica urbana del futur, com ara el Haf­ven (Han­no­ver, Ale­ma­nya) i el Buil­ding Bloqs de Lon­dres.

És dins de la seva fle­xi­bi­li­tat que es pot enten­dre que en el seu si hagi cris­tal·lit­zat Wiki­Hou­sing, ini­ci­a­tiva que ofe­reix als joves habi­tatge sos­te­ni­ble a par­tir d’un sis­tema de mòduls pre­fa­bri­cats, que han estat cre­ats als tallers de TMDC. Han pas­sat per les naus del taller noms de referència de l’entorn del dis­seny bar­ce­loní com ara Tomàs Alonso, Jordi Canu­das, Marc Morro i Curro Claret. També s’hi han acos­tat empre­ses com Puig i Honext, que hi tenen un espai fix, i té acords amb proveïdors de maquinària i mate­ri­als com Fel­der, Fes­tool, Esteba i Wera, entre d’altres.

TMDC
La cooperativa TMDC va ser fundada el 2016 per Diego Calvo i Pedro Pineda. Va començar en un petit espai de 300 m² al Poblenou, i ara mateix aquest taller compartit és un dels més grans d’Europa en el seu gènere.
300
usuaris
2M€
facturació
2016
any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.