Salut

europa

La Comissió Europea vol fomentar la producció de medicaments essencials a la UE

Els nous criteris en la contractació pública de medicaments essencials prioritzen a aquells productors que diversifiquin els proveïdors en la cadena de subministrament

La Comissió Euro­pea ha pro­po­sat aquest dimarts una sèrie d’incen­tius per a aug­men­tar la pro­ducció de medi­ca­ments essen­ci­als a la Unió Euro­pea i reduir l’actual dependència d’Àsia, amb l’objec­tiu de com­ba­tre l’escas­se­tat de fàrmacs en un con­text de major con­flic­ti­vi­tat glo­bal.

La pandèmia de coro­na­vi­rus va posar de mani­fest els pro­ble­mes en la cadena de sub­mi­nis­tra­ment i l’Exe­cu­tiu comu­ni­tari vol reduir la dependència enfront de la Xina i l’Índia, on es pro­du­ei­xen la majo­ria dels prin­ci­pis actius dels fàrmacs o altres medi­ci­nes com els antibiòtics o els analgèsics.

“L’escas­se­tat de medi­ca­ments i les dependències estruc­tu­rals en les nos­tres cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment far­macèutic posen en risc la salut dels euro­peus. La Llei de Medi­ca­ments Essen­ci­als és una ini­ci­a­tiva clau per a millo­rar l’accés i la dis­po­ni­bi­li­tat de medi­ca­ments per a tots a la UE i enfor­tir la nos­tra segu­re­tat sanitària”, ha dit el comis­sari euro­peu de Sani­tat, Olivér Várhelyi.

Pro­jec­tes estratègics

La Comissió afirma que les cau­ses de l’escas­se­tat de medi­ca­ments essen­ci­als són diver­ses i com­ple­xes, però asse­nyala que un 50,6% es deu a pro­ble­mes de manu­fac­tura i, per a rever­tir la situ­ació, plan­teja la pos­si­bi­li­tat de desig­nar pro­jec­tes indus­tri­als estratègics que potenciïn la pro­ducció de fàrmacs i dels seus prin­ci­pis actius a la UE.

Una vegada desig­nats, Brus­sel·les vol faci­li­tar-los el finançament públic, tant amb fons euro­peus com naci­o­nals —a través de les aju­des d’Estat— i acce­le­rar i sim­pli­fi­car els per­mi­sos i les ava­lu­a­ci­ons medi­am­bi­en­tals de les noves plan­tes de pro­ducció en el bloc comu­ni­tari.

La Comissió no pla­neja alte­rar les nor­mes d’aju­des d’Estat, però, al cos­tat de la seva pro­posta, ha tras­lla­dat als països una sèrie de direc­trius perquè puguin emprar-se amb fle­xi­bi­li­tat en l’àmbit far­macèutic perquè “es pot fer molt amb les regles actu­als si s’uti­lit­zen de manera intel·ligent”, segons fonts comu­nitàries.

“La Llei de Medi­ca­ments Essen­ci­als té com a objec­tiu millo­rar el sub­mi­nis­tra­ment de medi­ca­ments vitals a Europa (...) impul­sant la nos­tra resiliència en matèria d’atenció sanitària i donant suport a les nos­tres capa­ci­tats de fabri­cació”, ha asse­gu­rat la vice­pre­si­denta de la Comissió Euro­pea per a la Tran­sició Neta, Justa i Com­pe­ti­tiva i res­pon­sa­ble també de Com­petència, Teresa Ribera.

Con­trac­tació pública

El regla­ment, que ara hau­ran de nego­ciar el Con­sell de la UE i el Par­la­ment Euro­peu, pro­posa també nous cri­te­ris en la con­trac­tació pública de medi­ca­ments essen­ci­als, de tal forma que el preu no sigui l’únic mètode d’assig­nació. Els nous requi­sits pri­o­rit­zen a aquells pro­duc­tors que diver­si­fi­quin els proveïdors en la cadena de sub­mi­nis­tra­ment i en el cas de medi­ca­ments essen­ci­als dels quals hi hagi una alta dependència d’un només país o un nom­bre limi­tat de països, s’hau­ran d’apli­car pau­tes de con­trac­tació que afa­vo­rei­xin als fabri­cants a Europa.

La pro­posta també plan­teja la cre­ació d’un grup de coor­di­nació entre la Comissió i els estats mem­bres per a ava­luar pos­si­bles ris­cos en la cadena de sub­mi­nis­tra­ments i fomen­tar la coo­pe­ració entre els països de la UE.

Per a aba­ra­tir els cos­tos de fabri­cació i de proveïment, la Comissió també pro­posa la com­pra con­junta de medi­ca­ments, ja sigui entre un grup deter­mi­nat de països o nego­ci­ant ella mateixa les adqui­si­ci­ons en nom dels Vint-i-set, com va fer durant la pandèmia amb la fabri­cació de les vacu­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.