Política

Ordenar el delta sense excuses

Malgrat reclama a l’ACA una solució urgent i definitiva per posar fi al perill d’inundació de la zona

La segona fase del passeig passa pel sedàs d’una revisió que resolgui els problemes detectats en la primera

L’arribada de més d’un miler de refugiats aquest hivern tensa la convivència i genera crítiques

La proposta d’habilitar una nova llar d’infants a l’escola Marià Cubí ha acabat prosperant

L’anunci fet pel govern català fa quinze dies sobre l’apro­vació d’un decret llei per garan­tir la segu­re­tat dels càmpings situ­ats en zones de risc d’inun­dació a Cata­lu­nya i que, al mateix temps, mini­mitzi el pos­si­ble impacte econòmic per al sec­tor ha estat rebut amb ale­gria con­tin­guda a Mal­grat de Mar. El muni­cipi va ser un dels grans per­ju­di­cats el 2020 pel que fa a aquest tipus d’infra­es­truc­tura quan el tem­po­ral Glòria es va acar­nis­sar amb els equi­pa­ments engan­xats al delta de la Tor­dera. Ja lla­vors es va revi­far la demanda que l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA) tirés enda­vant una solució defi­ni­tiva per evi­tar que es tornés a pro­duir una situ­ació com la vis­cuda. Afor­tu­na­da­ment no va pro­vo­car vícti­mes, perquè els càmpings esta­ven buits. Si l’epi­sodi hagués pas­sat en tem­po­rada alta, el sinis­tre s’hau­ria pogut con­ver­tir en tragèdia. El 2022, l’ACA va pre­sen­tar un pla de motes amb el doble objec­tiu de reduir la inun­da­bi­li­tat i, al mateix temps, rena­tu­ra­lit­zar el tram final del riu. En con­cret van ser tres pro­pos­tes, de menys a més actu­ació, i es va decan­tar per la del mig, que supo­sava aixe­car la mota de Pala­folls i, entre altres coses, cana­lit­zar tot el dre­natge del sec­tor sud cap al rec Viver, que és el braç secun­dari de la Tor­dera. Aquesta alter­na­tiva va ser molt cri­ti­cada pels grups eco­lo­gis­tes, ja que la van con­si­de­rar poc ambi­ci­osa i vin­cu­lada només a man­te­nir els càmpings a la zona per estal­viar-se les indem­nit­za­ci­ons que supo­sa­ria treure’ls d’allà. En qual­se­vol cas, tres anys després tot con­ti­nua més o menys igual i des del con­sis­tori mal­gra­tenc, en una posició majo­ritària, es torna a recla­mar a l’ACA que no dilati més en el temps una actu­ació que no pot espe­rar.

La segona fase de les obres de remo­de­lació del pas­seig marítim, entre les avin­gu­des dels Països Cata­lans i Colom, és una de les assig­na­tu­res pen­dents més impor­tants del man­dat. Les obres del pri­mer tram, ini­ci­a­des el gener del 2019 entre la plaça de l’Àncora i l’avin­guda dels Països Cata­lans, es van desen­vo­lu­par amb més entre­bancs dels habi­tu­als en una actu­ació d’aques­tes carac­terísti­ques. Al retard acu­mu­lat i la pro­testa d’un grup de veïns i veïnes de la zona que es nega­ven a pagar les con­tri­bu­ci­ons espe­ci­als i que denun­ci­a­ven que no hi havia con­sens en el pro­jecte, s’hi va afe­gir un con­tenciós admi­nis­tra­tiu pre­sen­tat per l’empresa adju­di­catària de les obres en vista del des­a­cord pel preu final de l’actu­ació. En con­cret, les dis­crepàncies que van arri­bar als jut­jats se cen­tra­ven en l’import de l’actu­ació que s’havia de resol­dre per uns 3 mili­ons d’euros i al qual l’adju­di­catària hi volia sumar uns 900.000 euros més. La justícia va aca­bar donant la raó al con­sis­tori mal­gra­tenc, però a canvi d’un retard més que con­si­de­ra­ble per enlles­tir un dels punts cen­trals i més tran­si­tats d’aquest muni­cipi turístic. L’objec­tiu pri­o­ri­tari de l’actual govern és posar fil a l’agu­lla i enlles­tir abans del 2027 la urba­nit­zació del tram que queda, però l’alcal­dessa, Sònia Viñolas, asse­gura que abans que tor­nin a entrar les màqui­nes cal garan­tir el màxim con­sens pos­si­ble entre totes les parts afec­ta­des i, sobre­tot, la solució a alguns pro­ble­mes detec­tats en el pri­mer tram o, fins i tot, refor­mu­lar part del dis­seny ini­cial, que s’ha vist que no com­plia amb les expec­ta­ti­ves.

Refu­gi­ats als hotels

L’arri­bada de manera esgla­o­nada de més d’un miler de refu­gi­ats de Gàmbia, el Mar­roc i Burkina Faso, prin­ci­pal­ment, pro­vi­nents de les illes Canàries i que s’han allot­jat als hotels de Mal­grat, no ha pas­sat des­a­per­ce­buda en una població que no arriba als 20.000 habi­tants. El repar­ti­ment no ha estat equi­ta­tiu amb altres muni­ci­pis pro­pers, com Cale­lla i Bla­nes, que no han superat les 400 per­so­nes, i això ha pro­vo­cat que el par­tit d’ultra­dreta Vox apro­fités la situ­ació per denun­ciar sense pro­ves que els nou­vin­guts eren il·legals i que posa­ven en perill “la segu­re­tat, l’eco­no­mia i els ser­veis soci­als”. El repar­ti­ment mas­siu a les cases d’aquest tipus de publi­ci­tat va ser l’última acció enca­mi­nada a ten­sar la con­vivència i que va rebre com a res­posta del con­sis­tori una denúncia a la Gene­ra­li­tat perquè l’elevés a la fis­ca­lia en cas de detec­tar-hi indi­cis de delicte d’odi. Paral·lela­ment, el mateix Ajun­ta­ment reco­nei­xia que un nom­bre tan gran de refu­gi­ats no afa­vo­ria en cap cas els pro­ces­sos nor­mals d’adap­tació i recla­mava més equi­tat en el repar­ti­ment glo­bal. L’octu­bre pas­sat, a més, posava en marxa un procés de par­ti­ci­pació ciu­ta­dana com a pri­mer pas per fer un pro­to­col d’aco­llida per a per­so­nes nou­vin­gu­des en situ­ació d’emergència. El Con­sell Muni­ci­pal de Soli­da­ri­tat i Coo­pe­ració Inter­na­ci­o­nal va pro­po­sar la cre­ació d’aquest pro­to­col, que ha de ser­vir per coor­di­nar i ges­ti­o­nar l’arri­bada d’aques­tes per­so­nes des dels recur­sos locals fins als volun­ta­ris i les enti­tats col·labo­ra­do­res.

Final­ment, un altre dels aspec­tes des­ta­cats d’aquesta pri­mera mei­tat de man­dat ha estat la recerca de solu­ci­ons per a la falta de pla­ces d’escola bres­sol al muni­cipi. L’únic cen­tre muni­ci­pal va que­dar des­bor­dat el curs 2023/24, quan una tren­tena d’infants d’I1 i I2 van que­dar sense plaça. Es van poder ampliar cinc pla­ces més el curs següent, però eren clara­ment insu­fi­ci­ent, i l’Ajun­ta­ment va començar a tre­ba­llar en solu­ci­ons de més pes. La pro­posta d’habi­li­tar una nova llar d’infants a les ins­tal·laci­ons de l’escola de primària Marià Cubí, que el Depar­ta­ment d’Edu­cació no havia vist amb bons ulls a l’inici, ha aca­bat pros­pe­rant. La nova llar d’infants ocu­pa­ria l’edi­fici inde­pen­dent on ara hi ha l’admi­nis­tració de l’escola, que només cal­dria habi­li­tar perquè entrés en fun­ci­o­na­ment al més aviat pos­si­ble. Tot i aquesta solució, des de l’opo­sició es reclama una mirada més llarga pel que fa a les pla­ces d’escola bres­sol, ja que les pers­pec­ti­ves d’un futur imme­diat plan­te­gen un incre­ment de la demanda i es neces­si­tarà un nou equi­pa­ment més gran. La gratuïtat d’I2 finançada per la Gene­ra­li­tat i que ja es va posar en marxa el curs 2022/23 ha apu­jat la demanda. El govern d’Illa ja ha anun­ciat l’ampli­ació de la gratuïtat per a I1 a les esco­les bres­sol públi­ques a par­tir del curs que començarà el setem­bre vinent i caldrà ampliar l’oferta de pla­ces.

Un escut oficial
El mes de juliol passat el ple de Malgrat de Mar aprovava el nou escut del municipi que s’adapta formalment a les lleis de l’heràldica després de molts anys de no fer-ho. La comissió d’Història i Patrimoni s’havia reunit prèviament per debatre les propostes que s’havien fet arribar del nou disseny des de l’Oficina d’Assessorament Històric del Patrimoni de l’Institut d’Estudis Catalans. A grans trets, es tracta d’un escut caironat truncat i semipartit: al primer, d’argent, quatre faixes ondades d’atzur; ressaltant sobre el tot una torre de gules tancada d’argent; al segon, faixat de gules i d’argent, de sis peces, les d’argent sembrades de creuetes d’atzur; i al tercer, d’or, una cabra arrestada de sable; la bordura de vuit peces, també de sable. Per timbre, una corona mural de vila. L’escut incorpora, com a element distintiu, la torre del Castell, amb el mar de fons. A més a més, s’hi representen les armes dels Palafolls, fundadors de Vilanova de Palafolls, nom amb què es va conèixer originàriament Malgrat de Mar, i les dels vescomtes de Cabrera, que van contribuir significativament al desenvolupament econòmic de la vila. El nou símbol ha estat protagonista d’un seguit d’accions per part del consistori per donar-lo a conèixer a tota la ciutadania.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.