Salut

Toni Trilla

Cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l´Hospital Clínic de Barcelona

“Hem de millorar molt més en salut pública i assistencial”

Assegura que ara estem més preparats si arribés una nova pandèmia, però hi ha àmbits sanitaris encara bastant deficients

“Veurem noves malalties, noves crisis i noves emergències de salut pública, però una epidèmia com la covid-19 ara no toca”

Amb més PCR, ens hauríem potser adonat abans que l’epidèmia ja estava força estesa El pitjor moment va ser el març del 2020. Pensava que no podríem atendre més pacients
Els científics, si actuem com a tal, no hem de fer política, i menys en una crisi com aquella
La informació inicial era confusa. No estàvem preparats per fer front a una crisi de tal magnitud La ciència ha estat la gran triomfadora en la crisi: les vacunes ens han permès sortir del pou
Van aparèixer experts amb articles que s’ha demostrat que eren incorrectes o fins i tot fraudulents

El doc­tor Toni Tri­lla, de l’Hos­pi­tal Clínic, és un dels epi­demiòlegs més cone­guts i res­pec­tats del nos­tre país i, evi­dent­ment, va viure la covid a pri­mera línia. També va ser una de les cares més mediàtiques de tota aquesta crisi i un dels experts que millor es comu­ni­cava.

Què és el pri­mer que li ve al cap quan li men­ci­o­nen la paraula “covid”?
Una emergència de salut pública inter­na­ci­o­nal que va tras­bal­sar el món i que real­ment va fer tron­to­llar tot el nos­tre sis­tema sani­tari.
Vostè, com a espe­ci­a­lista en salut pública, creu que vam menys­te­nir l’epidèmia, quan hi havia els pri­mers casos a la ciu­tat xinesa de Wuhan?
S’ha de reconèixer que la infor­mació ini­cial era con­fusa i escassa. Fins que no es van començar a pro­duir els brots al nord Itàlia, tot sem­blava encara llunyà. Tam­poc estàvem pre­pa­rats per fer front a una situ­ació de la mag­ni­tud, rapi­desa, extensió i gra­ve­tat com la que vàrem patir ja ini­ci­al­ment a Cata­lu­nya i Espa­nya.
Creu que hauríem d’haver actuat d’una altra manera per fer front a la crisi?
A l’inici de la pandèmia, l’any 2020, l’única cosa que es podia fer era emprar les mesu­res de pre­venció no far­ma­cològiques, inclo­sos els aïlla­ments i els tan­ca­ments. El que sí que es podia haver fet era dis­po­sar de les PCR diagnòsti­ques abans i emprar-les en molts més casos, sense estar tan lli­gats als pro­to­cols vigents. Ens hauríem ado­nat que l’epidèmia ja estava força estesa pot­ser abans que quan la vàrem detec­tar.
Quan es va ado­nar de la mag­ni­tud del que ens venia al damunt?
Quan els com­panys del nord d’Itàlia expli­ca­ven el que esta­ven veient i quan, d’acord amb els met­ges del meu hos­pi­tal, vàrem deci­dir fer PCR diagnòsti­ques a tots els paci­ents amb pneumònia que teníem ingres­sats o ateníem. Quasi tot­hom tenia covid-19.
Amb l’arri­bada de la pandèmia es va demos­trar que no estàvem del tot pre­pa­rats. I, ara, després de l’experiència de la covid, ho estem?
Segur. Hem vis­cut una experiència prou impor­tant per no apren­dre’n algu­nes lliçons. Però no hem avançat en algu­nes coses com ens agra­da­ria: la salut pública (vigilància epi­de­miològica) i la part assis­ten­cial (sem­pre amb pro­ble­mes de recur­sos humans i pro­pera a la satu­ració) seguei­xen en un estat molt millo­ra­ble.
Veu­rem una altra crisi de salut pública sem­blant en els pròxims anys?
Crec que no, almenys en els pro­pers anys. Veu­rem noves malal­ties, noves cri­sis de salut pública i noves emergències de salut pública d’interès inter­na­ci­o­nal, però crec que una nova pandèmia com la de la covid-19 ara no toca...
Per vostè, quin va ser el pit­jor moment durant la crisi de la pandèmia?
A finals de març del 2020. Un diven­dres, el comitè de crisi del Clínic (que ens reuníem diària­ment, set dies a la set­mana, a les vuit del matí), en fer l’anàlisi de la situ­ació a les UCIES, les UCI i hos­pi­ta­lit­zació, vàrem arri­bar a la con­clusió que, si seguien arri­bant malalts greus de covid-19 al mateix ritme, resul­ta­ria molt difícil poder aten­dre’ls amb garan­ties. Aquell diven­dres, en arri­bar a casa a la nit, vaig pen­sar sin­ce­ra­ment que l’endemà podríem col·lap­sar. Afor­tu­na­da­ment va haver-hi sort i, amb mol­tes difi­cul­tats i molta feina de tot­hom, es va poder superar aquesta situ­ació.
En algun moment de la crisi, sobre­tot en els pri­mers mesos, es va enfon­sar?
Per la meva experiència pro­fes­si­o­nal, sem­pre s’ha de trac­tar de ser equi­li­brats i veure les coses amb rea­lisme. A banda, cal fer-ho amb calma i trans­me­tent calma. Ho vaig veure tot molt negre un parell de vega­des, a casa. Com diu el doc­tor Ber­nard Rieux, pro­ta­go­nista de la novel·la La pesta, d’Albert Camus, la millor manera de llui­tar con­tra una epidèmia és l’hones­te­dat, i l’hones­te­dat, en el nos­tre cas, és fer la feina ben feta cada dia, que és el que tractàvem de fer. Va haver-hi alguns dies que a la nit arri­ba­ves a casa molt can­sat i pre­o­cu­pat. Al matí, a pri­mera hora, hi tornàvem, perquè hi havíem de tor­nar, i tre­ballàvem per fer-ho tan bé com fos pos­si­ble pel bene­fici dels paci­ents.
Va haver-hi massa política o massa poli­tit­zació en la gestió del con­tagi del virus?
Qual­se­vol crisi de salut pública té un com­po­nent polític en la seva gestió. Aquesta el va tenir, òbvi­a­ment, i d’una manera molt impor­tant i pre­e­mi­nent. Crec que els científics, si actuem com a tals, no hem de fer política, i menys en una crisi d’aquesta mag­ni­tud. Ens hem de limi­tar a ana­lit­zar tota la situ­ació i les millors evidències per poder acon­se­llar els que pre­nen les deci­si­ons.
Vostè es va con­ver­tir en una de les cares més mediàtiques i que més sovint apa­rei­xia als mit­jans de comu­ni­cació. Com ho va viure?
Forma part de la meva feina: salut pública sig­ni­fica sem­pre comu­ni­cació. El meu paper el vaig inten­tar cen­trar a trac­tar d’expli­car el que estava pas­sant, el que sabíem i el que no sabíem en cada moment, i a trans­me­tre el que s’estava fent en els hos­pi­tals i en tot el sis­tema sani­tari, així com infor­mar dels avenços (i els fra­cas­sos) de l’extra­or­dinària i ràpida recerca biomèdica rea­lit­zada al vol­tant de la covid-19. Va ser un honor poder ser la veu de molts com­panys sani­ta­ris que esta­ven ate­nent direc­ta­ment tots els paci­ents. I un agraïment pro­fund a tots els ciu­ta­dans que ens van lle­gir, escol­tar i veure, i seguir.
Els mit­jans de comu­ni­cació van aju­dar en aque­lla crisi o van fer massa sen­sa­ci­o­na­lisme amb tot ple­gat?
Com tot a la vida, alguns ho van fer molt seri­o­sa­ment, altres van deri­var cap a un grau exces­siu, al meu enten­dre, no sé si de sen­sa­ci­o­na­lisme o de satu­ració de notícies i de manca de con­trast científic sufi­ci­ent en algu­nes d’elles. També va pas­sar el mateix amb l’apa­rició de supo­sats experts amb arti­cles científics que s’ha demos­trat que eren incor­rec­tes o fins i tot frau­du­lents i, espe­ci­al­ment, amb l’allau de fal­ses infor­ma­ci­ons i rumors, l’ano­me­nada infodèmia.
Quin ense­nya­ment ha tret de tota la pandèmia que vam patir?
Que la ciència ha estat real­ment la gran tri­om­fa­dora: les vacu­nes ens han permès sor­tir del pou, i que la soci­e­tat en el seu con­junt s’ha com­por­tat d’una forma admi­ra­ble, vacu­nant-se quan tocava i seguint les ins­truc­ci­ons que se li dona­ven en cada moment. També, en el meu entorn pro­fes­si­o­nal, he après que hi ha per­so­nes apa­rent­ment líders en el dia a dia que no van saber fer-ho en el decurs de la pandèmia de la covid i en canvi n’hi ha d’altres, que no tens iden­ti­fi­ca­des com a líders, que van fer una passa enda­vant i van aju­dar molt a resol­dre situ­a­ci­ons com­pli­ca­des. Com em va dir un com­pany, quan la mar és tota plana i no fa vent, tot­hom pot sem­blar un bon capità de vai­xell. És quan hi ha tem­pesta quan es veuen els bons capi­tans de veri­tat.

Relacions polítiques

Un dels principals experts en l’epidèmia

Durant la pandèmia, com el mateix Trilla reconeix en aquesta entrevista, van aparèixer molts suposats experts sobre la malaltia o en crisis epidemiològiques. Alguns semblaven autèntics gurus que es passejaven pels mitjans de comunicació donant consells o recomanacions a la ciutadania en general. Trilla té una llarga i dilatada carrera i, abans de la covid, ja era una de les autoritats sanitàries més reconegudes i que sovint apareixia als mitjans de comunicació en episodis relacionats amb la salut pública. La seva planera forma de comunicar-se el fa molt accessible per a la gent i, sobretot, molt entenedor (amb el sempre complicat llenguatge sanitari). Durant la pandèmia aquesta faceta es va multiplicar per cent i sempre va mantenir la seva vessant acadèmica, sense entrar en batalles mediàtiques o polítiques, com sí que van fer altres.

Pel que fa a la política, sempre s’ha mostrat prudent i ha defensat la neutralitat dels científics. Durant la pandèmia, va formar part d’un comitè científic (juntament amb cinc experts més en salut públic, epidemiologia o virologia) per tal d’assessorar el govern espanyol en la lluita contra la malaltia. Però Trilla no es va casar amb ningú i va arribar a explicar públicament que La Moncloa no els havia consultat res quan es va aixecar el confinament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.