Política

europa

Orbán treu Hongria del TPI després de rebre Netanyahu, buscat per crims de guerra

L’anunci es produeix en plena visita del primer ministre israelià a Budapest, contra el qual pesa una ordre de detenció

Hon­gria es retira del Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal (TPI), l’únic orga­nisme inter­na­ci­o­nal per­ma­nent que inves­tiga i, si escau, jutja indi­vi­dus acu­sats dels crims con­si­de­rats més greus per la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal: geno­cidi, crims de guerra, crims con­tra la huma­ni­tat i crim d’agressió. La reti­rada ha estat anun­ci­ada pel minis­tre hon­garès de Gover­nació, Ger­gely Gulyás, a través d’un mis­satge publi­cat a la xarxa social Face­book.

Una decisió marca un canvi impor­tant en la política exte­rior del país cen­tre­eu­ro­peu.

L’anunci del govern pre­si­dit per l’ultra­con­ser­va­dor Vik­tor Orbán es pro­du­eix després de l’arri­bada aquesta mati­nada a Buda­pest del pri­mer minis­tre isra­elià, Ben­ja­min Neta­nyahu, en la seva pri­mera vista a un estat mem­bre de l’Esta­tut de Roma, el trac­tat inter­na­ci­o­nal que regula el TPI, d’ençà que aquest orga­nisme amb seu a la Haia va eme­tre el novem­bre de 2024 una ordre de detenció con­tra ell per pre­sump­tes crims de guerra i de lesa huma­ni­tat a la Franja de Gaza.

La decisió era pre­vi­si­ble després que Orbán hagués con­vi­dat Neta­nyahu a visi­tar la capi­tal hon­ga­resa i hagués pre­go­nat que no exe­cu­ta­ria l’ordre d’arrest del tri­bu­nal inter­na­ci­o­nal al·legant que les deci­si­ons del TPI “no estan reco­ne­gu­des” en el Codi Penal hon­garès. Orbán, aliat de Neta­nyahu, va qua­li­fi­car en el seu moment l’ordre de detenció de “des­ca­rada i cínica”.

A més, el govern hon­garès va argu­men­tar que el tri­bu­nal amb seu a la Haia “no té dret” a pro­ces­sar Neta­nyahu, defen­sant que Israel actua en legítima defensa enfront dels atacs del grup palestí Hamàs. Hon­gria va fir­mar l’Esta­tut de Roma el 1999 i el va rati­fi­car el 2001, durant el pri­mer man­dat d’Orbán com a pri­mer minis­tre, però no ha reco­ne­gut en el seu codi penal les dis­po­si­ci­ons del Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal.

Fins a la data només dos països han aban­do­nat el TPI: Burundi, el 2017, i les Fili­pi­nes, el 2019.

Fun­dada el 2002, el Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal compta actu­al­ment amb 125 estats mem­bres i té com a man­dat jut­jar els crims més greus –geno­cidi, crims de guerra i de lesa huma­ni­tat– quan els Estats no estan dis­po­sats o no poden fer-ho per ells matei­xos. Hon­gria es con­ver­teix en el pri­mer país de la UE en ini­ciar un procés de reti­rada del tri­bu­nal inter­na­ci­o­nal, en un senyal més, apunta Efe, del crei­xent dis­tan­ci­a­ment de Buda­pest res­pecte als con­sen­sos del bloc comu­ni­tari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.