Salut

Pere Aragonès

Expresident de la Generalitat de Catalunya

“Entre l’economia i la vida, vam decidir triar la vida”

“Vam confiar en el criteri sanitari per impulsar les mesures de protecció i les vam acompanyar d’ajudes econòmiques”

“Una de les lliçons que hem de treure de la pandèmia és que Europa ha de tenir reserves estratègiques en àmbits crítics”

Les residències no estan pensades com a hospitals i amb la pandèmia van patir moltíssim
A l’inici de la pandèmia, el govern espanyol va voler tenir massa protagonisme
En la covid tothom podia ajudar, però on hi havia el coneixement era al Departament de Salut

L’expre­si­dent de la Gene­ra­li­tat Pere Ara­gonès va viure la pandèmia des de diver­sos fronts. A l’inici, en els moments més crítics, estava al cap­da­vant de la con­se­lle­ria d’Eco­no­mia, en el govern de Quim Torra, i després, ja com a pre­si­dent, va veure el final de la virulència de la malal­tia.

Què és el pri­mer que li ve al cap quan li diuen la paraula “covid”?
El dolor que vam patir com a soci­e­tat, no només per l’impacte huma­ni­tari que va tenir amb dese­nes de milers de morts a casa nos­tra, sinó també arreu del món. I no només la part huma­nitària, sinó també que ens va inter­rom­pre la vida indi­vi­dual i col·lec­tiva durant prop d’un any i mig.
Creu que vam menys­te­nir la covid, a l’inici de la pandèmia?
Un cop es coneix la història és molt fàcil dir que hauríem d’haver estat molt més estric­tes des del prin­cipi. No hauríem evi­tat el con­tagi a Cata­lu­nya, perquè la soci­e­tat és oberta, la gent viatja i vivim en un món glo­ba­lit­zat, i era només qüestió de set­ma­nes que ens arribés aquí. No era un tema de menys­te­ni­ment. El des­co­nei­xe­ment et porta pri­mer a la prudència, però per pren­dre mesu­res que res­trin­gei­xen drets i lli­ber­tats has de moti­var-ho molt bé i has de tenir un conei­xe­ment que lla­vors no teníem. Per tant, vam anar fent segui­ment de la situ­ació i, quan es va veure l’abast del que pas­sava, es van pren­dre mesu­res extra­or­dinàries.
Quin és el pit­jor moment que recorda d’aque­lla etapa?
Les pri­me­res set­ma­nes, els mesos d’abril i maig del 2020. Ens estàvem enfron­tant a una malal­tia mor­tal per a molta gent i de la qual en coneixíem poquíssima cosa. Després vam tenir una crisi de sub­mi­nis­tra­ment de mate­rial que va ser molt dura als hos­pi­tals, amb l’afec­tació sobre el per­so­nal sani­tari, i en àmbits molt vul­ne­ra­bles del nos­tre sis­tema del benes­tar, com el d’atenció a per­so­nes grans o residències. Era abso­lu­ta­ment dolorós perquè era molt com­pli­cat fer-hi front i pro­te­gir les per­so­nes. Recordo una reunió telemàtica que vaig tenir amb els agents soci­als per mirar quina res­posta econòmica donàvem a la situ­ació i un dels repre­sen­tants dels sin­di­cats va dir: “Estem nave­gant enmig d’una boira sense manual d’ins­truc­ci­ons.” Tenia tota la raó del món. Al final, però, aquesta crisi també va des­per­tar el millor de la nos­tra soci­e­tat en ter­mes de soli­da­ri­tat i amb un objec­tiu comú, que era superar aque­lla pandèmia.
Què can­vi­a­ria res­pecte a la gestió que es va fer des del govern fa cinc anys?
Una de les lliçons és que a Europa neces­si­tem reser­ves estratègiques en àmbits crítics. Que les soci­e­tats euro­pees no tinguéssim mas­ca­re­tes fetes amb cel·lulosa no té cap mena de sen­tit.
I quina és la situ­ació de la qual se sent més orgullós?
Quan havíem de triar entre els bene­fi­cis econòmics i la vida, vam triar la vida. Va ser una bona decisió, perquè ens va per­me­tre sal­var vides. En tot allò que depe­nia de nosal­tres a l’hora de dic­tar mesu­res de pro­tecció, vam apos­tar per una línia estricta i con­fiar en el cri­teri sani­tari. I, evi­dent­ment, vam desen­vo­lu­par una sèrie d’aju­des, en l’àmbit econòmic, de suport al tei­xit pro­duc­tiu i a les per­so­nes. També cal des­ta­car el que va fer l’Estat espa­nyol amb els ERTO o els crèdits ICO, que van ser vitals. Però havíem d’expli­car a la ciu­ta­da­nia que el que tocava lla­vors era pro­te­gir la vida. Un negoci sem­pre es pot tor­nar a obrir amb recur­sos, aju­des... Una vida que es perd és impos­si­ble que torni.
En aquest sen­tit, però, va haver-hi una forta polèmica amb Madrid quan la pre­si­denta Isa­bel Ayuso apos­tava per la ‘liber­tad’ i aquí es tan­ca­ven bars i res­tau­rants...
Per part dels repre­sen­tants econòmics, a Cata­lu­nya, no vaig tro­bar una opo­sició molt agres­siva. Hi havia alguns àmbits sec­to­ri­als que pro­tes­ta­ven, però en con­junt van ser molt com­pren­sius amb la situ­ació i ente­nien que s’havia d’optar per una línia res­tric­tiva. Evi­dent­ment, sec­tors com la res­tau­ració i els gim­na­sos van haver de fer esforços impor­tants i van tenir moments de difi­cul­tats, però vam fer un esforç molt gran amb les aju­des. I això ens va per­me­tre superar aquell moment tan com­pli­cat.
Van patir molt les finan­ces de la Gene­ra­li­tat?
Van patir, però des del pri­mer moment vam exi­gir al govern de l’Estat que hi hagués uns fons extra­or­di­na­ris covid. A les reu­ni­ons sec­to­ri­als, els con­se­llers d’Eco­no­mia i Hisenda amb els minis­tres espa­nyols els plan­tejàvem aquesta neces­si­tat, i van res­pon­dre. Els vam dema­nar que els recur­sos arri­bes­sin ràpid i això va per­me­tre pro­veir l’àmbit sani­tari i fer mesu­res per al sec­tor econòmic. També va haver-hi un esforç molt gran per part dels tre­ba­lla­dors de la Gene­ra­li­tat. Tots els tre­ba­lla­dors públics: els de pres­tació de ser­veis en l’àmbit sani­tari o d’atenció a les per­so­nes, però també els de l’admi­nis­tració de la Gene­ra­li­tat, que van estar tre­ba­llant set dies a la set­mana per impul­sar les aju­des per inten­tar que les finan­ces de la Gene­ra­li­tat con­ti­nu­es­sin fun­ci­o­nant. Per exem­ple, vam acon­se­guir que es cons­truïssin cinc hos­pi­tals en pocs mesos, i avui en dia això sem­bla impos­si­ble.
Quina era la relació que va tenir amb el govern espa­nyol?
En els àmbits que em per­to­ca­ven, la relació va ser cor­recta. En un pri­mer moment, però, el govern espa­nyol va optar per un mis­satge d’exces­siva pro­pa­ganda o pro­ta­go­nisme, amb aque­lles imat­ges dels mili­tars a les rodes de premsa, que afor­tu­na­da­ment van aban­do­nar ràpid. De fet, ells podien anar dic­tant mesu­res, però qui les havia d’exe­cu­tar érem nosal­tres. Durant la reo­ber­tura, l’Estat també va pas­sar de voler-ho con­tro­lar tot a dei­xar-ho tot en mans de les comu­ni­tats autònomes, i segu­ra­ment ens hau­rien d’haver donat més eines. Després també hi havia la recen­tra­lit­zació de la com­pra de mate­rial, quan el Minis­teri de Sani­tat no ho fa habi­tu­al­ment, i hau­ria pogut ser un pro­blema molt gran. Nosal­tres vam con­ti­nuar com­prant mate­rial perquè no podíem des­car­re­gar la nos­tra res­pon­sa­bi­li­tat en una altra admi­nis­tració.
Pel que fa al govern català, durant la covid hi havia una coa­lició entre Junts i ERC. En algun moment va haver-hi cer­tes diferències entre el Depar­ta­ment de Salut, el pre­si­dent Quim Torra i l’epi­demiòleg Oriol Mitjà...
Quan hi ha una pandèmia glo­bal, tota ajuda és necessària. Tot­hom hi havia de posar el coll i ho tenia com una pri­o­ri­tat. En algun moment no es va valo­rar prou la com­ple­xi­tat a què havia de fer front el Depar­ta­ment de Salut. Però on hi havia el conei­xe­ment, i on hi és avui, és en el sis­tema sani­tari. La incor­po­ració d’alguns experts externs s’havia de fer molt bé, perquè el que no podien fer era alte­rar l’orga­nit­zació pròpia del sis­tema de salut. I això ho vaig dei­xar clar amb els inter­lo­cu­tors del govern i els matei­xos experts: “Tota ajuda és ben­vin­guda, però el Depar­ta­ment de Salut és qui té la res­pon­sa­bi­li­tat legal i el coman­da­ment per llei per por­tar a terme les mesu­res. No podem fer àmbits paral·lels perquè no tin­drem cober­tura legal ni ho farem bé. Hem de con­fiar en el sis­tema sani­tari.”
Les residències van ser el gran taló d’Aquil·les a Cata­lu­nya?
Les residències no estan con­ce­bu­des com a hos­pi­tals i, davant d’una emergència sanitària, van patir molt més. Va haver-hi un gran esforç per part del depar­ta­ment, dels tre­ba­lla­dors i dels ope­ra­dors del sec­tor. Tot­hom es va ali­near però tenint en compte que ens enfrontàvem a una malal­tia des­co­ne­guda amb eines que ens fal­ta­ven de pro­tecció, per­so­nal... I aquest va ser un dels àmbits on vam patir més i on va haver-hi més vícti­mes mor­tals. Va ser molt dur, sobre­tot per als matei­xos tre­ba­lla­dors de les residències, que sabien que cada vegada que hi havia un brot hi hau­ria molts con­ta­gi­ats per més mesu­res que prenguéssim.
Per­so­nal­ment quina experiència s’endú d’aquells mesos tan i tan com­pli­cats?
No menys­te­nir les aler­tes. Després de la covid, hem tin­gut altres tipus d’emergències, bàsica­ment climàtiques. Hem tin­gut danes que han afec­tat el sud de Cata­lu­nya més d’un cop, grans incen­dis..., i hem actuat de manera molt estricta. Algú fins i tot diria que amb un excés de prudència. Però la lliçó de la covid la teníem. Davant d’una emergència tan gran, tota prudència és poca. Millor que et cri­ti­quin per haver estat massa pru­dent que no per haver estat massa lax. Mireu què va pas­sar al País Valencià i amb les inun­da­ci­ons.

Nova vessant política

El trànsit de president a expresident

Pere Aragonès ha estat president de la Generalitat durant poc més de tres anys (2021-2024). El 2021, en unes eleccions celebrades en plena pandèmia, ERC va quedar en segona posició –darrere del PSC– i va aconseguir fer el sorpasso a Junts. Després d’unes dures negociacions, els de Carles Puigdemont i la CUP van donar un vot de confiança a Aragonès i el van fer president. Però després d’un mandat convuls (Junts va acabar sortint del govern) Aragonès es va tornar a presentar als comicis del maig del 2024 i va perdre tretze diputats. Finalment, ERC i els comuns van donar suport al PSC, i Salvador Illa és el nou president del país. Ara, Aragonès treballa en segon pla, ja com a expresident. Com porta aquesta nova vida? Segons explica a aquest diari, “amb la voluntat de seguir ajudant el país, amb un equilibri que s’ha de saber trobar”: “Hi ha tot un coneixement acumulat i una agenda de contactes que s’ha de posar al servei de Catalunya. Això és al que m’estic dedicant, intentant contribuir i orientar i llavors que cadascú prengui les decisions, sense interferir en les tasques que corresponen al govern o al Parlament. No vull ser un expresident que tot el dia opina de política interna. La voluntat és ser lleial a les institucions del meu país i, a la vegada, mantenir un criteri propi.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.