Economia

guerra comercial

El preu de l’or puja a màxims històrics i supera els 3.200 dòlars l’unça

Les borses europees obren amb lleugers guanys i a les asiàtiques la situació és mixta

L’euro es dispara i s’apropa als 1,14 dòlars

El preu de l’or ha tor­nat a mar­car aquest diven­dres un màxim històric. L’unça troy (31,1 grams), la uni­tat de referència, ha cotit­zat aquest matí per damunt dels 3.220 dòlars dels Estats Units (uns 2.833 euros). Aquesta xifra suposa un incre­ment al vol­tant de l’1,4% res­pecte de l’últim rècord del preu de l’or, que va asso­lir ahir amb una cotit­zació de 3.175,83 dòlars l’unça (uns 2.794 euros).

Con­si­de­rat com un valor refugi en temps d’incer­tesa, l’or ha aug­men­tat el seu valor més d’un 21% des de l’1 de gener, el millor inici d’any des de 1974. L’ante­rior màxim –abans del d’ahir– el va regis­trar el pas­sat 3 d’abril, després que el pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump, anunciés la impo­sició d’aran­zels a gai­rebé tot el món.

Les bor­ses euro­pees es cal­men

En aquest con­text d’esca­lada comer­cial, les bor­ses euro­pees han obert aquest diven­dres en verd després de les forta vola­ti­li­tat d’aquesta set­mana i l’ante­ri­ors.. La sessió ha començat amb puja­des al vol­tant de l’1%, amb París i Frank­furt al cap­da­vant, amb l’1,02%; segui­des de Milà, amb el 0,92%, i Lon­dres, amb el 0,82%. L’Ibex 35 espa­nyol ha obert també amb guanys mode­rats i poc després de les nou del matí gua­nyava un 0,63%, fins als 12.387,5 punts, informa Efe. Els mer­cats euro­peus han con­ti­nuat la sessió a la baixa i a mig matí han començat a regis­trar lleu­ge­res pèrdues, però lluny dels cata­cracs d’ante­ri­ors jor­na­des recents.

A l’Àsia, la borsa de Tòquio ha tan­cat amb pèrdues del 2,96%, després que els inver­sos hagin optat per reco­llir bene­fi­cis després dels guanys de la vigília. El Nikkei, que agrupa els 225 valors més repre­sen­ta­tius del mer­cat japonès, ha bai­xat 1.023,42 punts, fins als 33.585,58. El selec­tiu Topix, que inclou les empre­ses de més capi­ta­lit­zació, ha per­dut un 2,85% o 72,49 punts, fins als 2.466,91. Entre els títols que han per­dut valor hi el fabri­cant d’automòbils Toyota (-4,83 %), Sony (-7,04 %) o Fast Retai­ling, el grup pro­pi­e­tari de la cadena de moda Uniqlo (-2,04 %). Per con­tra, el grup Kawa­saki Heavy Indus­tries ha gua­nyat un 1,66%.

La borsa de Seül ha tan­cat la set­mana amb un lleu­ger des­cens després dels resul­tats posi­tius de la jor­nada ante­rior. L’índex de referència a Corea del Sud, el Kospi, ha cedit el 0,5%, o 12,34 punts, i s’ha situat en les 2.432,72 uni­tats. El tec­nològic Kos­daq ha gua­nyat un 2,02% i s’ha situat en els 695,59 punts, 13,8 més que ahir. El fabri­cant de semi­con­duc­tors Sam­sung Elec­tro­nics ha cai­gut un 2,13 % i el seu rival SK hynix, un 1,31 %. El pro­duc­tor de bate­ries LG Energy Solu­tion ha retro­ce­dit un 4 %. El prin­ci­pal grup auto­mo­bilístic sud-coreà, Hyun­dai Motor, ha per­dut un 5,08 %, i la seva empresa ger­mana Kia, un 7,03 %. Per con­tra, les cons­truc­to­res navals HJ Ship­buil­ding & Cons­truc­tion, Hanwha Ocean i HD Hyun­dai Mipo han gua­nyat un 19,91 %, 6,16 % i 5,11 %, res­pec­ti­va­ment. Al mer­cat de divi­ses, el won s’ha enfor­tit lleu­ge­ra­ment i s’ha situat en les 1.449,9 uni­tats per dòlar, recu­pe­rant part del ter­reny per­dut en dies pre­vis.

L’euro es revalua

L’euro s’ha disparat en les últimes hores i ha fregat un canvi de 1,14 dòlars per unitat. L’euro s’ha arribat a canviar a 1,1385 dòlars en la nit de dijous a divendres, el màxim des de febrer de 2022. No obstant, en les primeres hores de la negociació europea del mercat de divises ha retrocedit fins als 1,1260 dòlars.

L’escalada comercial iniciada pel president dels Estats Units, Donald Trump, també ha portat la moneda nord-americana ha devaluar-se davant d’altres divises com el ien i el franc suís, que es consideren històricament un actiu segur refugi en moments de crisi. El temor que l’economia estatunidenca entri en recessió ha desencadenat les vendes de dòlars, i això li ha fet perdre valor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.