Altinco torna a innovar en l’agroquímica ecològica
La companyia de Mollerussa confia que amb el fitosanitari natural Grinward pugui consolidar la seva posició en el mercat
Espera que el volum de negoci creixi al llarg del 2025 un 10%, fins a arribar als 8,8 milions d’euros
L’empresa de Mollerussa (Pla d’Urgell) Altinco es disposa a consolidar la seva sòlida posició en el mercat de l’agroquímica amb el llançament de Grinward, un producte fitosanitari natural que esdevé el primer insecticida que s’elabora només amb un 20% d’oli de parafina, mentre que els estàndards del mercat contenen entre un 40% i un 80% d’aquesta substància activa, i es necessita menys quantitat de producte perquè sigui eficaç al conreu.
El nou producte, que ja s’està venent als mercats de l’Estat espanyol, Portugal, França, Itàlia i Grècia, ha estat concebut per combatre plagues com el pugó, la psil·la i la mosca blanca. Grinward, amb registre europeu, és fruit d’1,5 milions d’euros d’inversió i 8 anys de recerca. Amb aquest nou llançament, Altinco pren posicions en un mercat molt condicionat per les restriccions normatives de la UE, que en els darrers anys ha prohibit el 50% de les substàncies actives que es fan servir en pesticides.
“Amb aquest producte innovador, una proposta valenta, esperem posicionar-nos d’aquí a pocs anys en un altre rang”, diu Joan Minguella, director general de la companyia. “Un cop assolida aquesta escalada, ens situarem en una nova corba de creixement sostingut com el que hem tingut al llarg de la nostra trajectòria”, hi afegeix Montserrat Rossell, CEO i confundadora d’Altinco. Val a dir que des que fou fundada, fa més de 30 anys, Altinco ha mantingut un creixement sostingut: el 2024 va tancar amb un volum de negoci de 8 milions d’euros, un 10% més que el 2023, i preveu cloure l’any en curs amb un 10% més, fins als 8,8 milions d’euros. “El gran salt el vam fer el 2009, quan ens vam iniciar en l’exportació, que ens va fer millorar en processos interns i guanyar en professionalització, a banda de permetre’ns créixer”, destaca Montserrat Rossell sobre la trajectòria de l’empresa. La companyia de Mollerussa va iniciar el seu periple exportador a Romania, i ara mateix distribueix a més de vint països d’Europa, Àfrica i Amèrica, vendes que representen un 42% de la facturació global. L’empresa disposa de delegacions al Marroc i a Colòmbia. Com explica Rossell, el secret per reeixir als mercats exteriors és “aconseguir trobar bons distribuïdors locals”, i és per això que en alguns països, com Romania, Grècia i Portugal, s’han consolidat força bé. “Molts agricultors valoren poder treballar amb una pime com nosaltres, en què el vincle és millor que el que es pugui tenir amb una multinacional”, hi afegeix.
Bioestimulants
Si fem una llambregada al catàleg d’Altinco, observem que hi té un pes considerable el vessant dels productes bioestimulants, amb tretze referències, mentre que, de fitosanitaris, n’hi ha cinc. Altinco és, de fet, una de les companyies del sector agroquímic espanyol amb el ventall més ampli de bioestimulants naturals per elevar la qualitat de les collites. Un mercat que no deixa de créixer a Europa, on augmenta progressivament la superfície agrícola ecològica. “L’empresa es va fundar per contribuir que l’agricultura no fos agressiva amb la terra, i vam començar a fabricar bioestimulants que podien donar valor al cultiu tot respectant la terra”, recorda Rossell. “Treballem per posicionar-nos igualment en bioestimulants i en fitosanitaris”, assenyala Joan Minguella. Per Rossell, “és clar que els bioestimulants naturals s’han convertit en tendència en el sector agrícola: controlaràs millor una plaga si el cultiu està ben nodrit.”
L’experiència d’Altinco arreu del món els ha permès comprovar que hi ha realitats reguladores diverses. En països com Colòmbia, l’agilitat per registrar nous fitosanitaris és més elevada que a la UE, “on, pel que fa als fitosanitaris, no es va a la mateixa velocitat de facilitació de productes que en el cas dels bioestimulants”. “Podem trigar set anys a registrar un producte, a banda del temps de desenvolupament”, explica Montserrat Rossell. “Com més va, més molècules es prohibeixen a la UE, però creiem que caldria un equilibri per no deixar el pagès sense solucions davant les plagues, ja que algunes evolucionen i es fan resistents als fitosanitaris. A més a més, “cal tenir en compte que amb tots els moviments del mercat global, ens arriben noves plagues d’altres parts del món, com ara la del thrip, un petit insecte que ara fa la guitza als pagesos”, hi afegeix Minguella.
Val a dir que si, tant en la part de bioestimulants com de fitosanitaris, s’imposa el producte ecològic, no és només per les restriccions que imposa la normativa comunitària, sinó també pels estàndards de qualitat que imposen les grans cadenes de supermercats, cada vegada més elevats.