Política

Reptes de la ciutat compacta

L’habitatge, la seguretat i el cobriment total de les vies, temes clau per al govern de Sant Andreu

L’alcalde reclama a la Generalitat més efectius dels Mossos i una estratègia territorial

El govern local treballa en un nou contracte de recollida de residus i de neteja, que ara està prorrogat

S’ha aprovat recentment el pla local d’educació, amb el suport de la majoria de les forces del ple

Sant Andreu de la Barca es troba entre les ciutats més petites del Baix Llobregat pel que fa a la superfície. A tocar de Martorell, Castellví de Rosanes, Castellbisbal i Corbera de Llobregat, el municipi de més de 27.000 habitants –amb un sostre de creixement que se situa al voltant dels 30.000–, va fer un gir en les eleccions del 2023 per tancar una etapa de més de 40 anys de governs socialistes i donar confiança al projecte encapçalat per Marc Giribet, d’ERC, que arribava a l’alcaldia de bracet amb una coalició formada per Esquerra, EUiA i una plataforma de veïns de diferents tradicions. Amb la meitat del mandat molt a prop, des del govern es fa una valoració positiva de la feina feta, entre altres qüestions, per “endreçar” l’Ajuntament i la ciutat, mentre que el PSC, principal grup de l’oposició, indica que el municipi està “aturat”. Coincideixen a assenyalar, però, entre els temes prioritaris, l’accés a l’habitatge i la millora de la via pública i els serveis.

L’executiu actual no aconsegueix desbloquejar, de moment, la compra de tres solars a la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) per fer un centenar de pisos socials. L’alcalde, després de diverses reunions amb institucions, clama perquè altres administracions, com ara la Generalitat, li facin costat perquè tiri endavant l’acord amb la Sareb. I és que, com succeeix en altres poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el preu de la compra i el lloguer d’habitatge va en augment i de manera indirecta provoca la marxa de població més jove. Sant Andreu de la Barca és, a més, una ciutat “molt compacta”, amb 2,2 quilòmetres quadrats de trama altament urbanitzada. Des de l’oposició, el PSC recorda que hi ha un estudi sobre terrenys disponibles a la ciutat, lamenten oportunitats perdudes per tenir més habitatge i reclamen a l’equip de govern que sigui més creatiu per buscar solucions malgrat reconèixer que hi ha pocs espais lliures.

L’accés a l’habitatge és un dels temes, juntament amb la seguretat i el cobriment total de les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat que Giribert va posar sobre la taula el febrer passat en la reunió mantinguda amb el president del govern, Salvador Illa. Recollint una proposta que ja va fer durant la campanya electoral, advoca per acabar de fer subterrànies les vies per “teixir” la ciutat i “connectar” espais que històricament han estat dividits. “Com a mínim hem de plantejar-nos veure quin cost té i fer els estudis preliminars que facin falta”, assegura. Des de l’oposició, el PSC demana al govern que deixi clar a la ciutadania que es tracta “d’un projecte a llarg termini i molt complicat”. El seu portaveu argumenta que moltes de les promeses electorals fetes per l’actual equip de govern “s’han anat incomplint”.

Pel que fa a la seguretat, s’han tornat a reclamar des del consistori més efectius dels Mossos d’Esquadra, per donar suport a la feina que ja fa la policia local. Giribet parla de la necessitat d’una estratègia territorial per reforçar la presència policial a l’entorn metropolità. En el cas concret de Sant Andreu, caldrien més efectius a la ciutat però també a l’àrea bàsica policial de Martorell, a la qual pertany. Així ho va transmetre a la consellera d’Interior, Núria Parlon, en la reunió de finals de gener. Aquest plantejament va en la línia de la idea del consistori de treballar amb l’entorn i afavorir la coordinació entre els municipis en diferents temes. “Crec que els alcaldes ens hem d’ajudar perquè anem cap a un model de mancomunar serveis i, si és a través del Consell Comarcal, genial, si és a través de l’Àrea Metropolitana, també, o amb convenis amb altres ajuntaments, encara millor”, assegura.

Nou pla local d’educació

En la sessió plenària del març passat, el consistori va aprovar el nou pla local d’educació, només amb els vots en contra del PP i Vox. Es tracta, segons el consistori, d’un plantejament “ambiciós” que el que pretén és fer xarxa i “connectar activitats dins de les escoles i fora” perquè “no només l’educació recaigui als centres sinó també a l’entorn escolar, activitats extraescolars, les esportives, les de cap de setmana”. La proposta inclou un pla d’acció biennal amb 47 accions prioritzades. També ha passat per ple recentment l’ordenança de civisme, que s’ha actualitzat després de dues dècades, i que, entre altres punts a destacar, inclou la protecció de col·lectius vulnerables i que poden patir alguna discriminació i es penalitza la multireincidència amb diferents trams de sancions. Segons Giribet, aquest darrer punt ha cridat l’atenció de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que s’ha interessat per la normativa.

Amb el servei prorrogat, el consistori treballa en un nou contracte de recollida de residus i de neteja. Es pretén arribar als quatre milions anuals en el que és una de les matèries més rellevants en clau municipal. “Som en la fase final d’elaboració del contracte. Esperem treure’l a concurs al més aviat possible”, assegura l’alcalde, que assenyala algunes mesures com la implantació del porta a porta comercial. Sant Andreu de la Barca és el cinquè municipi per la cua en reciclatge a la comarca, situació que es vol millorar amb la implantació del nou servei. Des del PSC lamenten que, tot i que s’han ofert en diverses ocasions a participar-hi, no han obtingut resposta de l’executiu.

Projecte de futur

L’alcalde fa referència sovint a una “segona transformació” de la ciutat, que se centrarà en un espai que inclourà una nova escola bressol, que s’ubicarà al barri de la Plana, just al costat del futur centre d’atenció primària, la renovació d’un parc i habitatges. “Tenim la idea fixa de cap a on ha d’anar Sant Andreu en els propers deu anys”, assegura. Des del PSC, però, la visió és ben diferent: “No tenen full de ruta”, segons Beas. Un altre dels objectius de l’executiu és reactivar l’Atrium, un centre comercial abandonat que genera inseguretat i està immers en un llarg procés judicial, que esperen que es tanqui al més aviat possible. La proposta municipal inclouria crear un espai d’oci, una de les mancances que té ara per ara la ciutat.

Reclamen la millora del servei de Correus
En una trobada mantinguda entre l’alcalde Marc Giribet i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, al mes de març, el consistori va demanar una millora del servei de Correus a la ciutat. “Tenim una oficina de Correus pensada per a una ciutat de 15.000 habitants, que era la població que hi havia quan es va obrir”, explica el batlle. Des de Sant Andreu han fet una proposta per cedir un local municipal per situar-hi la nova oficina de Correus, “més moderna i accessible”, i han demanat una ampliació d’horaris. En concret, obrir a les tardes i caps de setmana perquè no es produeixi “un greuge comparatiu” amb altres municipis propers. En la reunió també es va parlar de la seguretat a la ciutat i de la col·laboració amb la Policía Nacional i la Guàrdia Civil en el marc de les seves competències.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.