Economia

economia

Sánchez anuncia una consulta pública del seu govern sobre l’opa al Banc Sabadell

Iniciarà demà una recollida d’opinions entre agents socials i econòmics abans de prendre una posició definitiva

Patronals i partits catalans, favorables a la mesura, reiteren el rebuig a l’operació

El president espanyol Pedro Sánchez ha anunciat aquest matí que el seu govern obrirà demà mateix una “consulta pública prèvia” a la decisió que ha de prendre sobre l’opa hostil del BBVA al Banc Sabadell, amb l’objectiu de “recollir l’opinió d’organitzacions, ciutadans i associacions”. “La nostra intenció i el nostre desig és ajudar que les nostres empreses creixin, que guanyin volum i també competitivitat, però sempre i quan així beneficiï l’interès comú del país i dels ciutadans”, ha exposat, en el marc de les jornades del Cercle d’Economia que ha inaugurat a Barcelona.

Sánchez ha recordat que després que la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) va donar llum verda a l’opa, imposant-hi certes condicions després de mesos d’anàlisi, el següent pas és que el govern espanyol, que fins ara s’hi ha oposat, decideixi si eleva l’operació al Consell de Ministres per avaluar la possibilitat d’endurir-ne els requisits, atenent a criteris d’interès general. Per a fer-ho té 15 dies hàbils, i Sánchez diu que el procés de consulta servirà per prendre la decisió “amb garanties”. El president espanyol, en aquest sentit, ha constatat en la seva intervenció que el regulador de la competència ha detectat “alguns excessos de concentració en mitjans de pagament, en dipòsits, en crèdits a particulars i en petites i mitjanes empreses”. En conseqüència, ha deixat l’operació subjecta al compliment de certes condicions durant els propers tres anys, que es poden prorrogar fins a dos anys més en el cas dels relatius al manteniment de les condicions creditícies a les pimes.

L’opa al Sabadell és una de les qüestions que ha cobrat protagonisme en la reunió del Cercle, que cada any convoca a Barcelona líders polítics i empresarials per abordar temes d’actualitat. En aquesta edició hi són presents el president del Sabadell, Josep Oliu, i el seu conseller delegat, César González-Bueno, així com el president del BBVA, Carlos Torres, que a la sortida de l’acte ha tornat a defensar davant la premsa les bondats de l’opa. A més, ha expressat el “màxim respecte” a les decisions de la CNMC, que ha dut a terme “un estudi, una anàlisi llarga i profunda, de la qual han resultat uns compromisos importants”, que segons ell “no només preserven la competència sinó que afavoreixen la inclusió social, la cohesió territorial i el crèdit a les pimes, especialment aquí a Catalunya”.

L’oferta del BBVA als accionistes del Sabadell per absorbir l’entitat catalana ha provocat el rebuig de prop de 70 associacions empresarials, sindicats i cambres de comerç. En aquest sentit, les patronals catalanes han valorat positivament l’anunci del govern espanyol i han reiterat el seu rebuig a l’operació. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat que el govern espanyol “paralitzi” una operació que provocaria una pèrdua de crèdit de 70.000 milions d’euros al teixit productiu. Segons ell, les manifestacions de Sánchez “van en la mateixa direcció que hem plantejat des de Foment del Treball”. “Hem demanat al president que plantegi tots els mecanismes que cregui oportuns perquè aquesta opa quedi paralitzada i no es pugui dur a terme”, ha deixat clar.

“Per dir-ho curt, hi ha partit”, ha assegurat al seu torn el president de Pimec, Antoni Cañete, també en una atenció als mitjans. “L’informe de la CNMC era molt tècnic però no contempla algunes de les qüestions que reivindiquem les entitats que representem els interessos de les empreses, de les pimes i dels autònoms”, ha constatat Cañete, que ha recordat que el mateix document indica que a Catalunya i a les Balears “es produiria una situació de no competència”, tal com han denunciat en l’últim any les patronals. El president de Pimec ha avisat així que l’operació provocarà que “no hi hagi competència” en un àmbit com el del crèdit que dona “oxigen” a les companyies, especialment les més petites. “La CNMC fa una anàlisi amb una similitud tècnica amb la Caixa i Bankia, però la situació d’aquesta opa no té res a veure amb aquella fusió, perquè el ’pool’ bancari que tenen les empreses és total i absolutament diferent”, ha conclòs.

Romero hi dona suport

La consellera d’Economia i Hisenda, Alícia Romero, ha jutjat com una “bona notícia” l’anunci de Sánchez, ja que creu que és un “bon camí” que vulgui escoltar els agents socials i econòmics per poder fer “una millor valoració” de l’opa. En aquest sentit, ha detallat que el termini de consultes anunciat haurà de servir perquè associacions empresarials i entitats enviïn el seu informe. “Haurem d’estar amatents al que passi aquests quinze dies”, ha constatat Romero, que té “tota la confiança” que el govern espanyol “defensarà” els interessos de Catalunya. “Sánchez s’ha mostrat defensor de l’interès general”, ha recordat en aquest sentit Romero, que ha donat per fet que la qüestió arribàr al consell de ministres, i ha admès que ja n’ha anat parlant també amb el ministre d’Economia Carlos Cuerpo.

Pel seu cantó, la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, ha exigit al conjunt del govern espanyol, tal com faran els membres de Sumar que en formen part, que “ha de vetar” l’opa, per les repercussions que tindria sobre els llocs de treball, però també l’impacte sobre l’economia catalana i el que tindria sobre els usuaris i consumidors una major concentració bancària.

Entretant, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha etzibat que “el que ha de fer” el govern espanyol és “escoltar, mullar-se i aturar aquesta opa”. “Ja sabem el resultat d’aquesta consulta a Catalunya: rebuig d’empreses, treballadors i agents socials”, ha assegurat després de la reunió de l’executiva. En la mateixa línia, Rius ha recomanat a Sánchez que la “primera consulta” sigui a Salvador Illa, “perquè encara no s’ha posicionat i estaria bé saber el seu posicionament”. En canvi, preguntat sobre el paper del conseller proposat per Junts a la CNMC, Pere Soler, Rius hi ha volgut treure ferro, i ha subratllat que el partit sempre ha estat en contra d’aquesta opa hostil. Ahir, el president de Junts Carles Puigdemont ja va lamentar que s’hagi “confós malèvolament” el paper de Soler. Precisament, la secretària general d’ERC, Elisenda Alamany, va criticar ahir en un missatge a X que l’opa es pugui fer gràcies als vots de Junts, a qui va instar que “hauria de defensar Catalunya, les empreses i els treballadors”, i no avalar l’operació bancària. “El país no aguanta més jugades mestres”, va advertir. Avui, el portaveu d’ERC, Isaac Albert, ha qualificat de “bona notícia” l’anunci de Sánchez que obrirà un termini de consultes.

En canvi, per al secretari general del PP català, Santi Rodríguez, l’anunci demostra que el govern espanyol “no té opinió” sobre l’operació financera, i ha titllat la consulta de “terme jurídicament inconcret”. Segons Rodríguez, això sí, és bo que hi hagi “pluralitat d’oferta financera” i que estigui el menys concentrada possible, si bé ha recordat que durant la crisi econòmica ja es va reduir la competència. “Estem en un nou estadi en què queden pocs agents al mercat financer. La meva opinió personal és que com més competència, millor per al ciutadà”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.