política
Regularització d’immigrants i gir al lloguer
L’onada ultradretana que arriba a Portugal –amb la Chega d’André Ventura erigida en líder d’oposició en detriment del PS– ha despertat l’agenda més progressista del govern de Pedro Sánchez quan ja es veu a si mateix com una excepció a Europa. Després d’un any en què el PSOE l’ha paralitzat en els llimbs de les pròrrogues infinites tot i ser admesa a tràmit el 9 d’abril del 2024 amb el vot a favor de tots menys Vox, la iniciativa legislativa popular (ILP) de regularització de 500.000 immigrants, arribada al Congrés amb 700.000 firmes, va ser desencallada finalment pel gir del PSOE ahir, just el dia en què entrava en vigor el nou reglament d’estrangeria que agilita tràmits per necessitats del mercat laboral però que dificulta l’accés a l’asil de 270.000 persones que demanen protecció perquè la seva vida corre perill en els seus països d’origen. En una jornada procliu en desbloquejos, la mesa del Congrés també va desencallar la llei per regular els lloguers de temporada i ho va fer amb una curiosa aliança de Sumar amb el PP i a pesar de tenir el vot en contra del PSOE, que tot i així s’obre a negociar-la i votar-hi a favor. “Vam fer una crida al PSOE i el PP per votar el tancament del període d’esmenes i posar fre a a la pressió a l’alça dels preus del lloguer. El PP hi ha votat a favor i el PSOE, en contra”, relatava la portaveu de Sumar, Verónica Martínez Barbero.
La ILP de Regularització Ja és la via que el PSOE ha trobat per corregir forats que deixa el nou reglament d’estrangeria i així regularitzar immigrants que estiguin a l’Estat espanyol des d’abans del 31 de desembre del 2024. La paradoxa és que el text insta el govern a aprovar per decret en sis mesos el que el govern pot fer ja per decret si vol, com va fer José Luis Rodríguez Zapatero en l’ultima regularització extraordinària del 2005 a 575.000 treballadors no comunitaris o abans José María Aznar el 1996. “Benvingut sigui el debat que, com saben, torna a agafar velocitat de creuer”, va celebrar la ministra portaveu, Pilar Alegría, com si el responsable de la demora no fos el PSOE. La dreta, però, hi planta cara. “El govern espera un xec en blanc del PP i no l’obtindrà”, alerta Miguel Tellado (PP). “La nacionalitat no pot ser un regal”, avisa Pepa Millán (Vox).
Embargar armes a Israel
En el ple, Junts va aportar el vot a favor de l’admissió a tràmit d’una iniciativa de Sumar, ERC i Podem que permet l’embargament del comerç d’armes a països que cometin genocidis, crims de guerra o delictes de lesa humanitat com ara és el cas d’Israel a Gaza, de tal manera que la tramitació s’obre pas. Si bé per Pablo Hispán (PP) és “l’última emboscada” entre socis del govern, per Alberto Asarta (Vox) té un “biaix totalitari”. La proposta reforma l’article 8 de la llei 53/2007 –aprovada fa divuit anys– sobre el control del comerç exterior de material de defensa i de doble ús i la introducció de la figura de l’embargament per a la venda, compra i intercanvi d’armes amb estats que vulnerin greument el dret internacional humanitari. En la vigília que el ministre Fernando Grande-Marlaska (Interior) expliqui avui al ple del Congrés la compra de bales a una empresa d’Israel i la posterior rescissió del contracte, Gerardo Pisarello (Sumar) va defensar l’embargament i va reprotxar a PP i Vox que “cada 12 d’octubre celebrin l’expulsió de jueus” i ara “s’emboliquin amb la bandera d’Israel per camuflar el seu antisemitisme històric”. Pisarello també va tenir retrets per al soci del PSOE per les “mitges veritats” i el “fals testimoni” perquè, tot i reconèixer que Netanyahu massacra palestins, pels ports espanyols passen armes rumb a Israel. Es dona la circumstància que el PSOE, Sumar, ERC, Junts i Podem van obrir-li pas a una reforma sobre la qual el ministre d’Economia informa “desfavorablement” perquè sosté que ja hi ha controls “extremament rigorosos”. “No és el primer cop que el govern diu una cosa i que el grup del PSOE ha d’empènyer”, diu Patxi López (PSOE).
Fi a activistes acreditats
El ple d’ahir també va obrir pas a la reforma del reglament per posar fi a la presència de dos activistes d’ultradreta acreditats com a periodistes –Vito Quiles, que va anar a la llista d’Alvise Pérez (Se Acabó la Fiesta) a les europees, i Bertrand N’dongo, que es presenta com a “negre i de Vox”– amb un codi de conducta amb sancions i opció d’expulsió davant les intimidacions i assenyalaments diaris que fan. La reforma per acabar amb l’activisme disfressat de periodisme té el suport de la majoria d’investidura i l’oposició del PP i Vox, els beneficiats de tot perquè són els únics no assetjats. Com va recordar Gabriel Rufián (ERC), “el PP i Vox venen que s’expulsa periodistes lliures i valents, però l’incendi d’una discoteca sense llicència a la Múrcia del PP amb 13 morts, la dana al País Valencià del PP amb 228 morts i la multa del Tribunal de Comptes a Vox de 800.000 euros no han valgut que els periodistes valents fessin cap vídeo ni perseguissin Fernando López Miras, Carlos Mazón i Santiago Abascal”.