Societat
Susana Colom
Presidenta del Gremi d’Empresaris del Caravaning (Gremcar) i el Saló del Caravaning
“Tenim la cultura de viatjar, la portem als nostres gens”
“S’ha notat un canvi amb la incorporació de la generació dels mil·lennistes i famílies joves que busquen un turisme més flexible”
“El lloguer és una opció molt intel·ligent per descobrir el món del caravàning i viure l’experiència abans de fer una gran inversió”
Catalunya és el primer mercat a l’Estat espanyol en vendes i matriculacions
Amb més de 25 anys d’experiència dins el sector, presideix Gremcar i, al costat de l’associació líder d’àmbit estatal, Asencar, coorganitza el Saló Internacional del Caravàning, que es farà a l’octubre a Barcelona en un moment dolç per al sector.
El turisme del caravàning està més en auge que mai?
Vivim un boom espectacular en aquests últims anys. A partir de la pandèmia, es va visibilitzar aquesta manera de viatjar sostenible, al teu aire, més independent, i sense haver de compartir espais comuns amb altres persones. Tot plegat va despertar l’interès i hi ha nou públic que ho vol provar.
Us descobreix un client jove?
Tradicionalment, el nostre mercat eren persones sèniors, prejubilats o jubilats que disposaven de temps i un poder adquisitiu mitjà. S’ha notat un canvi amb la incorporació de la generació dels mil·lennistes i famílies joves que busquen un turisme més flexible i sostenible, sobretot pel que fa a les autocaravanes i les càmpers. Tot i això, el nombre de viatgers sèniors continua creixent cada any.
Es remunten xifres però el 2019 es van batre tots els rècords.
Va ser un any excepcional, amb rècord de matriculacions i un mercat en plena expansió abans de l’impacte de la covid. Es van vendre 9.014 vehicles al mercat espanyol i vam patir tres anys amb una caiguda notable per un context d’incertesa econòmica que va frenar tant la producció com la demanda, amb la interrupció de les cadenes de subministrament amb llargues esperes. A partir del 2023, la capacitat de producció s’estabilitza i es recupera el mercat.
El sector alerta d’un parc mòbil antic per la compra de molts vehicles de segona mà.
El 2023, per cada vehicle nou matriculat, n’entraven quatre d’usats. Es van vendre més de 20.000 vehicles incloent-hi caravanes, autocaravanes i càmpers. Ens preocupa l’antiguitat d’un parc de 15 o 20 anys, amb els riscos associats que comporta: les dificultats per passar la ITV, la falta de recanvis o fins i tot casos de documentació falsificada o d’origen dubtós. Parlem de vehicles més contaminants que no compleixen amb la normativa i les tecnologies d’eficiència energètica ni control d’emissions.
Hi ha plans d’ajuda?
No, la veritat és que des del govern no hi ha cap pla d’ajuda, però des de les associacions estem intentant que el nostre sector sigui considerat també en els futurs plans renovables.
Recomaneu llogar abans de comprar?
El lloguer és una opció molt intel·ligent per descobrir el món del caravàning i viure l’experiència abans de fer una gran inversió. També és cert que tant en caravanes com en autocaravanes hi ha una gran diversitat i el client pot provar diferents models i valorar si realment encaixen amb el seu estil. Tenim aquest públic més jove atret per aquests models més manejables que fan servir per anar a treballar i els caps de setmana per marxar amb la família.
També s’estan habilitant moltes furgonetes.
S’adapten per passar-hi la nit. El que passa és que hi ha qui ho fa de manera correcta i ho legalitza, però també hi ha qui dona una mala imatge del sector, sense complir amb les normes bàsiques de convivència i de gestió de residus ambientals, i paguem justos per pagadors. No són vehicles per a usos recreatius construïts amb aquesta finalitat i per això recomanem que es faci en empreses especialitzades per camperitzar.
Quina és la flota del sector?
L’any passat es van matricular a Espanya 6.500 vehicles nous, i una quarta part dels quals són les matriculacions que es fan a Catalunya. En aquest còmput, només s’hi compten vehicles nous matriculats i en queden al marge aquestes furgonetes, perquè un cop es fa la transformació a càmper no es comptabilitza. Catalunya és el primer mercat a l’Estat espanyol en vendes i matriculacions de caravanes. Tenim aquesta cultura de viatjar, la portem als nostres gens.
Tot i això, som lluny d’altres països propers.
Som a anys llum. A França es matriculen cada any uns 25.000 vehicles nous i a Alemanya, uns 75.000. Són països que tenen una llarga trajectòria i experiència. Aquí tenim la certesa que continuarà creixent per aproximar-nos a les xifres dels nostres veïns. Estem treballant amb els municipis i amb les administracions per ampliar els serveis i disposar de més àrees per a caravanes. A l’Estat espanyol en tenim unes 1.300, lluny de les 6.350 que tenen els francesos.
Una de les lluites és que es deixi estacionar als municipis.
La Direcció General de Trànsit (DGT) deixa clar que no és el mateix aparcar que acampar i que qualsevol autocaravana pot fer-ho sempre que no hi desplegui elements, no aboqui cap mena de líquid i respecti la zona delimitada per aparcar. Tot i el marc legal, continuen les tensions perquè s’apliquen normatives que prohibeixen aparcar les autocaravanes en determinades zones. Treballem amb els ajuntaments perquè adaptin les ordenances a la llei estatal de trànsit i tractin les autocaravanes com un vehicle més.
Hi ha senyals que ho prohibeixen i s’imposen multes.
Sí, s’han posat multes per no haver respectat uns senyals dissenyats per prohibir l’aparcament que no estan previstos pel codi de circulació de la DGT. Hi ha una falta de formació dels tècnics municipals i de les policies locals, que no entenen la diferència. També hi ha més àrees d’aparcaments reservats, sobretot en zones saturades. Intentem evitar la saturació de les destinacions en temporada i promoure un turisme responsable i sostenible.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.