Economia
El BBVA continua endavant amb l’operació amb el Banc Sabadell
La direcció del banc considera que les noves condicions que li va aplicar el Consell de Ministres encara fan viable l’adquisició de l’entitat catalana
Després d’avaluar la condició imposada pel Consell de Ministres del passat 24 de juny, el BBVA ha decidit persistir en l’adquisició del Banc Sabadell.
L’últim Consell de Ministres va autoritzar l’opa del BBVA al Sabadell amb la condició que si prospera es mantinguin les dues entitats per separat, incloent-hi la seva gestió, durant almenys tres anys, que podrien arribar a ser cinc.
El pla inicial del BBVA passava per integrar en el grup al Sabadell per a obtenir durant els tres primers anys unes sinergies o estalvis de 850 milions: 450 milions en despeses de tecnologia, 300 milions en despeses de personal i 100 milions en estalvis financers.
No obstant això, a la vista del rebuig des d’un primer moment del govern a una fusió entre el BBVA i el Sabadell, el banc comprador va començar a remenar un escenari en el qual l’entitat catalana es mantindria com a filial del grup, igual que el Santander va tenir durant més de dues dècades al Banesto.
Un procés d’integració sol trigar un parell d’anys a completar-se i, a més, l’impost extraordinari a la banca tindria un cost major per al BBVA si integra al Sabadell, ja que és progressiu, per la qual cosa mantenir al banc català com a filial el grup tindria un cert avantatge fiscal.
En el costat contrari està que les sinergies previstes en el seu moment de 850 milions serien impossibles d’aconseguir, la qual cosa a priori resta atractiu a l’operació i obliga el BBVA a recalcular les seves xifres i fa que el banc admeti des d’ara mateix que necessitarà més temps per a materialitzar-les.
Sobre el paper, l’acord del Consell de Ministres impedeix que tant el BBVA com el Sabadell duguin a terme retallades de plantilla o tancaments de sucursals lligats a l’operació, si bé no tanca la porta al fet que aquests es produeixin si busquen maximitzar el valor de cada entitat.
Com el BBVA segueix endavant amb l’opa, ara queda que la CNMV aprovi el fullet perquè pugui començar el període de bescanvi en el qual els accionistes del Sabadell hauran de decidir si venen les seves accions al banc.
Aquest període de bescanvi ha de durar un mínim de 15 dies, que es converteixen en realitat en almenys 30 dies, però com no es contempla la possibilitat que conclogui a l’agost i la llei permet que pugui allargar-se fins a un màxim de 70 dies, continuaria al setembre.
Des del Sabadell, la cúpula del qual es defensa des que es va llançar l’opa, consideren que bona part dels petits accionistes haurien de pagar impostos si accepten el bescanvi, perquè abans de rebre l’accions del BBVA haurien de vendre les de l’entitat catalana i tributar per la plusvàlua que poguessin anotar-se.
Per a aquesta data, el banc sabrà si ven la seva filial britànica, TSB, la qual cosa li donaria marge per a anunciar un possible repartiment de dividend que podria animar als accionistes a rebutjar l’oferta de bescanvi del BBVA
Per la seva banda, el president del BBVA, Carlos Torres Vila, ha fet públic un comunicat en què manifesta que “el projecte crea un enorme valor per als accionistes de totes dues entitats i representa una oportunitat única per a construir un dels bancs més competitius i innovadors d’Europa. Junts, serem una entitat més sòlida, amb major escala i amb capacitat per a augmentar en 5.000 milions d’euros anuals el finançament a famílies i empreses, impulsant així el creixement econòmic del nostre país”.