Política
Jesús Miguel “Schummi” Juárez
Alcalde de Santa Margarida de Montbui (Ara Montbui)
“Volem crear les condicions per millorar la qualitat de vida de tothom”
“El nou POUM preveu identificar diversos sectors de creixement urbanístic amb habitatge de qualitat”
“Apostem per reforçar els serveis socials i generar noves oportunitats amb polítiques actives de promoció econòmica”
El govern està treballant per transformar Montbui amb responsabilitat i mirada de futur Hem avançat i hem desencallat qüestions que estaven aturades des de fa temps
Quan va decidir fer el salt a la política, a Schummi Juárez ja el coneixia tothom a Montbui. Aquest llicenciat en història va treballar en un bar del municipi, va obrir una botiga d’informàtica i va ser tècnic de joventut a l’Ajuntament que presideix des del 2019 amb la formació municipalista Ara Montbui.
Quina valoració es fa des del govern de la primera meitat del mandat?
La valoració d’aquesta primera meitat de mandat és positiva. Hem avançat en projectes importants, hem desencallat qüestions que estaven aturades des de fa temps i hem mantingut com a prioritats les persones i el dia a dia del municipi. Encara queda molta feina per fer, però estem satisfets del camí recorregut i del compromís amb què l’equip de govern està treballant per transformar Montbui amb responsabilitat i mirada de futur.
Els veïns de Montbui posen una nota de 6,8 al seu govern, segons el darrer Dibaròmetre. Hi està d’acord?
Valorem positivament la nota, perquè reflecteix una confiança majoritària de la ciutadania en la gestió que s’està fent. Alhora, som plenament conscients que hi ha marge de millora i que cada dia hem de continuar treballant amb responsabilitat i proximitat per donar resposta a les necessitats de Montbui. Ens prenem aquest 6,8 com un estímul per seguir avançant i escoltant la ciutadania.
La realitat socioeconòmica del municipi és complexa. Com s’afronta això des de la gestió municipal?
Som molt conscients que la realitat socioeconòmica de Montbui és complexa, i precisament per això treballem des de la proximitat i amb una mirada integral. Apostem per reforçar els serveis socials, impulsar la formació i la inserció laboral, i generar noves oportunitats amb polítiques actives de promoció econòmica. També donem suport al comerç local i fomentem iniciatives comunitàries que contribueixin a la cohesió social. Sabem que no hi ha solucions màgiques, però sí un camí clar: escoltar, acompanyar i crear condicions per millorar la qualitat de vida de tothom.
Durant els darrers anys al polígon de Montbui s’hi han començat a instal·lar empreses. Quin repte es marquen en l’àmbit de la promoció econòmica?
Ara mateix encara disposem d’algunes parcel·les de gran format i estem treballant per ocupar-les amb projectes industrials potents. Alhora, estem promocionant les parcel·les més petites amb l’objectiu de poder, ben aviat, penjar el cartell de “complet”. Un cop arribem a aquest punt, la nostra voluntat és actualitzar una part del polígon a través del nou POUM, per seguir generant oportunitats. Paral·lelament, estem col·laborant amb les empreses instal·lades per impulsar formacions adreçades a persones en situació d’atur, amb l’objectiu que els veïns i veïnes de Montbui trobin una sortida laboral en el mateix municipi. Creiem fermament que si les famílies milloren el seu poder adquisitiu, el comerç local també en sortirà reforçat, sempre que continuem fent-lo atractiu. Al final, tot està connectat: ocupació, indústria, comerç i benestar.
Montbui té dues realitats diferenciades: el nucli urbà i el nucli antic. Com condiciona això la gestió?
Cadascuna de les diferents zones del municipi requereixen el seu tractament específic, incloses les zones rurals com el Saió i el Coll del Guix, o la Mallola. Per nosaltres és important tenir responsables polítics de totes les zones, i si no n’hi ha, col·lectius socials que ens donin suport. Amb això mirem de saber les inquietuds de les diferents realitats territorials i intentem donar resposta a les necessitats en la justa mesura.
El seu govern acaba d’aprovar un nou POUM. Quines són les seves línies principals?
El principal repte és fer de Montbui un bon lloc per viure. Això requereix que hi hagi disponibilitat d’habitatge assequible, que hi hagi serveis de proximitat i qualitat, que es protegeixi l’entorn natural que tenim i que socialment estigui pacificat. El nou POUM preveu identificar diversos sectors de creixement urbanístic amb habitatge de qualitat que compensi l’alta densitat del nucli urbà. Per contra, al nucli antic cal que generem habitatge assequible especialment per als joves. Per altra banda, posarem un èmfasi especial en la protecció de l’entorn natural, específicament l’entorn de la Tossa, o els paratges agrícoles, que tot sovint s’han vist amenaçats per macroparcs solars. Preveiem fer l’aprovació inicial i iniciar una nova difusió del pla a partir d’aquesta tardor.
Què suposarà per a Montbui el nou equipament a l’antic magatzem Calçats Ferrer?
Serà un nou equipament destinat a acollir els serveis socials, l’arxiu municipal i diversos espais polivalents a la planta superior. El trasllat dels serveis socials permetrà descongestionar l’edifici actual de l’ajuntament, ja molt saturat, i oferir una atenció de més qualitat i amb més privacitat als usuaris, en un entorn dissenyat específicament per a aquesta funció.
L’oposició qüestiona els ajuts que preveu destinar als propietaris dels pisos dels capellans...
Aquesta ajuda servirà de complement a l’actuació prevista per rehabilitar tota la zona, impulsada gràcies als fons Next Generation. El nostre objectiu és que el projecte tiri endavant i que cap família en quedi exclosa per motius econòmics. Si cal complementar els ajuts europeus amb fons propis, ho farem. El compromís és clar: que la transformació arribi a tothom. Tot plegat, i veient les dificultats en qüestió de terminis i forma, veurem com avança.
Des del seu govern han acompanyat la lluita veïnal per recuperar serveis al CAP. En quin punt està aquesta reclamació?
Des de l’equip de govern fem un seguiment constant dels serveis públics bàsics, com la salut i l’educació, perquè són pilars fonamentals per al benestar de la ciutadania. En l’àmbit de la salut, continuem vetllant perquè es garanteixin serveis de qualitat al CAP, i traslladem de manera regular les preocupacions dels veïns i veïnes –com ara la manca de pediatria– al Departament de Salut. No és només una reivindicació veïnal, és un dret bàsic que cal garantir. Pel que fa a l’educació, fem seguiment tant de l’institut com de les escoles municipals, amb l’objectiu de detectar necessitats i defensar millores estructurals i de recursos. També treballem per reforçar la col·laboració amb els centres i oferir suport a la comunitat educativa des del municipi. Apostem per una visió global que entén la salut i l’ensenyament com a eixos fonamentals per al present i el futur de Montbui.
Som a dos anys de les eleccions municipals. Com les afronta Ara Montbui? Tornarà a ser el seu candidat?
Des d’Ara Montbui afrontem aquests dos anys que queden fins a les eleccions amb molta il·lusió i ganes de seguir treballant de valent per Montbui i per totes les persones que hi viuen. No ens parem a pensar només en la pròxima cita electoral; el nostre compromís és diari, amb projectes i accions concretes que responen a les necessitats reals del municipi. Pel que fa a la candidatura, ara mateix no volem avançar esdeveniments. Serà al setembre quan convoquem una assemblea important per començar a decidir plegats com volem enfocar el futur d’Ara Montbui i qui serà la persona i l’equip que ens representaran. Volem que tot això sigui un procés obert, transparent i participatiu, perquè som un projecte col·lectiu i volem que tothom que ho vulgui hi pugui dir la seva.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.