Medi Ambient
Catalunya viu el juny més càlid des que hi ha registres
Les temperatures mínimes han estat 4 ºC superiors a la mitjana del període 1991-2020
Les nits tòrrides han augmentat
El mes de juny del 2025 ha estat el més càlid a Catalunya des que hi ha registres, per damunt dels precedents dels anys 2022 i 2003, que havia estat el més calorós fins ara, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Les temperatures, que han estat de ple, han sigut al voltant de 4 ºC més altes que la mitjana del període 1991-2020. Aquestes anomalies s’expliquen per la presència al llarg del mes d’una massa d’aire tropical molt càlida, que ha coincidit amb una dorsal anticiclònica que s’ha instal·lat a la península Ibèrica.
Tot i que no hi ha hagut pics de calor tan elevats com els que es van viure a finals del mateix mes del 2019, quan es van registrar les màximes més altes, aquest 2025 la persistència de la calor ha estat implacable al llarg de tot el mes. Tot i així, nou de les 120 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del SMC amb més de vint anys de dades han anotat les màximes més altes en aquest període. Aquests rècords s’han registrat en estacions del litoral Central i Nord, especialment a l’Alt Empordà. L’observatori Fabra de Barcelona ha mesurat la temperatura més alta en més d’un segle (1914-2025) en un mes de juny, amb 37,9 ºC el dia 30, que superen els 37,7 ºC del 28 de juny del 2019.
Nits tòrrides
Respecte a les mínimes, totes les nits de juny han estat, almenys, tropicals, és a dir, amb temperatures superiors als 20 ºC. I des del dia 20, han estat tòrrides a diversos punts, on els termòmetres s’han enfilat per damunt dels 25 ºC. A la capital catalana, s’han comptat 12 nits tòrrides, un rècord absolut en un mes de juny des que hi ha registres i per damunt de les 10 del 2003. Entre el 26 i 29 de juny, 13 estacions de la XEMA han marcat les seves temperatures mínimes més altes. El dia 30, vuit estacions van detectar nit tòrrida.
D’altra banda, en set dies d’aquest mes de juny s’han superat els 40 ºC en un lloc o altre, i a estacions com a Vinebre (Ribera d’Ebre) aquest llindar s’ha superat consecutivament els darrers tres dies del mes. El dia 28 va arribar fins als 42,9 ºC, el valor de temperatura màxima més elevat del mes a Catalunya. A banda de la Ribera d’Ebre, el termòmetre ha marcat més de 40 ºC a les comarques del Priorat, l’Alt Empordà, el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell, el Pallars Jussà i la Terra Alta entre el 21 i el 30 de juny.
La insolació del més de juny ha estat per sobre de la mitjana climàtica per l’absència de nuvolositat, associada a les condicions anticiclòniques que han marcat el mes.A l’Observatori Fabra de Barcelona s’han batut tots els registres d’irradiació solar en un mes de juny fins ara, amb 342,5 hores en què va tocar el sol. Es tracta d’un 30% més que la mitjana d’hores respecte al període de referència en aquest cas (1971-2000).
A més, aquest juny ha estat especialment sec, sobretot al litoral i el prelitoral. A la regió metropolitana de Barcelona, les precipitacions han estat de 0 mm. L’excepció han estat alguns punts del Pirineu i de les Terres de l’Ebre, on el règim ha estat normal o fins i tot plujós, per algunes tempestes.