Economia

economia

La construcció d’habitatge a la demarcació té la millor xifra en 15 anys el primer semestre

Els arquitectes gironins van visar 1.507 habitatges de nova creació entre el gener i el juny, 21,5% més que un any abans, però alerten del retrocés de les dades de reforma i rehabilitació

La construcció d’habitatge a la demarcació de Girona va tenir el primer semestre del 2025 la seva millor xifra dels darrers quinze anys, segons les dades presentades avui pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Girona i que es basen en els projectes d’execució visats, tràmit obligatori per poder començar a fer tant obra nova com grans rehabilitacions. En concret, els arquitectes gironins van visar 1.507 habitatges de nova creació entre el gener i el juny, 21,5% més que als primers sis mesos de l’any passat, i destaquen tres projectes plurifamiliars de més de 5.000 m² (a Girona, Lloret i Figueres) i dos més de gran envergadura de més de 10.000 m² (a Vilablareix i Platja d’Aro). Tot i les xifres positives, els arquitectes remarquen que es continua molt per sota de les necessitats i també dels objectius del pla sectorial d’habitatge. Pel que fa a l’habitatge protegit, ho eren 259 dels habitatges visats (17,2% del total).

Mirant-ho per comarques, on més han crescut el nombre d’habitatges visats respecte de l’any passat ha estat al Pla de l’Estany (112%) i la Selva (84%), mentre que a la Garrotxa ha disminuït (-57,6%) i al Baix Empordà s’ha mantingut pràcticament igual (1,75%), tot i que continua sent la comarca amb més visats (406), seguida del Gironès (389).

El COAC de la demarcació de Girona destaca que el sector, globalment, “es manté a nivells dels darrers anys”, amb una superfície total visada de 365.861 m² i 1.082 expedients. Respecte a l’habitatge, assenyalen que si bé la superfície d’obra nova augmenta del 5,84% respecte de l’any passat i continua mantenint el pes de l’edificació, alerten que la reforma i la rehabilitació disminueixen del 12% –només 99.805 m² aquest primer semestre– i ja representen només el 28% de la superfície visada, quan fa una dècada representaven cap al 40%. “La rehabilitació ha de deixar de ser l’assignatura pendent, és una necessitat urgent per millorar la qualitat del parc edificat”, ha destacat el president de la demarcació de Girona del COAC, Marc Riera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.