Empreses

Un altre raig de llum a Biosca & Botey

Després d'una forta reestructuració espera tornar a beneficis centrada en els projectes ‘claus en mà' per a clients particulars

Acaba d'obrir una botiga amb Antonio Miró a la rambla de Catalunya

El 2010 serà, segur, un any per recordar a Biosca & Botey. L'empresa de serveis d'il·luminació va començar l'any amb la necessitat de superar la brusca caiguda en els projectes arquitectònics –que s'havien reduït fins a un 90% per la crisi immobiliària– i la incorporació de dos membres de les famílies propietàries a la direcció de la companyia fundada el 1917. “Havíem obert la gestió de l'empresa a personal extern a la família, però no va funcionar bé, així que ens vam trobar en plena crisi i sense ningú en la gerència”, explica Ramon Mallofré Biosca. Ell i Ramon Goula Botey, descendents dels fundadors de Biosca & Botey, van acceptar el repte d'agafar les regnes de l'empresa en un moment complicat, per mirar de reflotar el negoci.

Després d'una forta reestructuració –la firma va reduir la plantilla a la meitat fins a les 27 persones actuals–, Biosca & Botey espera tancar aquest exercici amb una facturació de 6 milions d'euros, fet que li permetrà deixar enrere les pèrdues del 2009. Una de les claus en aquesta recuperació ve de l'aposta pels projectes claus en mà per a particulars. “Oferim un servei integral que va des de fer l'estudi d'il·luminació per a l'habitatge fins a l'últim detall de la instal·lació, i això vol dir fer regates o plantar gespa si es tracta d'un jardí”, explica Mallofré. Aquest tipus de contractes han permès minimitzar en part la caiguda de grans projectes arquitectònics perquè, com destaca el conseller de Biosca & Botey, “hi ha molta gent que no ha perdut capacitat adquisitiva però que potser pel context de crisi ajorna la compra d'un nou habitatge i en comptes d'això inverteix en la reforma del que ja té”.

MÉS VENDES.

A més, les vendes a botiga –la firma té dos establiments a Barcelona i un més a Madrid– estan experimentant un increment notable aquest 2010, amb pujades del 15% mensuals. També en aquest resultat hi ha tingut molt a dir l'adaptació feta per la nova direcció, que ha apostat per ampliar la gamma de preus. “La nostra especialitat continuen sent els productes exclusius i diferenciadors, però ara també s'hi poden trobar llums a partir de 20 euros”, explica Mallofré. En aquest sentit el conseller de Biosca & Botey admet que la crisi ha actuat de revulsiu en la concepció del negoci. “Potser abans ens havíem adormit una mica perquè, com que les coses funcionaven, no teníem la necessitat de plantejar canvis”, diu.

NOUS PROJECTES.

Mentre dinamitza el negoci tradicional, Biosca & Botey ha posat en marxa nous projectes que permetran assumir nous creixements. D'una banda fa tot just tres setmanes va obrir les portes a la Rambla de Catalunya 125 una botiga desenvolupada conjuntament amb Antonio Miró on es poden trobar peces dissenyades per aquest últim (des d'ulleres fins a lluminàries). L'establiment, que gestionen juntament amb Twenty –firma propietària de la marca Antonio Miró– s'inaugurarà oficialment el proper 9 de novembre.

L'altre gran projecte que tenen entre mans a Biosca & Botey és la remodelació del xamfrà de la rambla de Catalunya amb Còrsega, propietat de la companyia. Allà han signat un acord amb la promotora Vertix per fer-hi 42 pisos i tres plantes de pàrquing subterrani, mentre que als baixos hi quedaran tres botigues d'uns 600 metres quadrats cada una. La intenció de Biosca & Botey és patrimonialitzar, i per tant comercialitzar-ho en règim de lloguer, però Mallofré admet: “No ens tanquem si hi ha una bona oferta per comprar l'edifici sencer”. De fet, els 6.000 metres quadrats que ocupa la promoció suma l'espai de dos antics edificis –el que feia xamfrà amb la Rambla i del qual s'ha conservat la façana catalogada– i el que guanyava espai cap a Còrsega, que ja s'ha enderrocat. Mallofré espera que d'aquí a un parell d'anys ja es puguin ocupar els baixos comercials, mentre que els pisos podrien estar enllestits al cap d'un any més. En total la companyia estima que el valor del nou edifici se situarà en els 55 milions d'euros.

De moment la firma familiar descarta, però, quedar-se algun dels locals comercials de la nova promoció. “Ara volem anar molt a poc a poc”, explica.

Programar l'escalada per poder fer el cim

Ramon Mallofré Biosca i Ramon Goula Botey són dos bons aficionats al muntanyisme, i per això quan van aterrar a la gestió de l'empresa familiar es van plantejar el repte de remuntar el negoci com si es tractés de fer un cim. Encara que tots dos eren consellers de l'empresa, provenien de sectors molt diferents (el de l'alimentació i el dels paviments industrials), però sabien bé què calia per assumir una escalada complicada. “El primer de tot va ser marcar-nos un cim raonable: no es tractava de fer un 8.000 sinó d'assegurar un 3.000 metres, i per això no aspiràvem a repetir facturacions de 12 milions d'euros com abans de la crisi”, explica mallofré. “Un altre punt destacat va ser la incorporació de Miguel Fernández, un reconegut controller, a l'equip”, afegeix. La climatologia de l'ascens, però, venia complicada per la crisi, i per això la nova direcció va optar per cancel·lar el crèdit bancari. “No podíem fer l'ascens amb una motxilla massa carregada”, diu Mallofré. La necessitat d'alleugerir càrrega i de triar molt bé l'equip també va generar una reestructuració de plantilla, una experiència que Mallofré qualifica de “difícil però necessària”. Després de l'èxit obtingut –en poc més de nou mesos han capgirat una situació de fortes pèrdues–, els dos muntanyencs ja busquen nous cims per conquerir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.