Eines

Aprendre a innovar

Màquines de passió

Guanyar més diners és un objectiu lícit i necessari. Però volem llevar-nos cada matí no només sabent que guanyarem molts diners sinó que, a més a més, canviarem el món o el farem més agradable per a les persones que ho passen malament

Si hi ha una idea que m'agra­da­ria dei­xar clara és aquesta: no es pot inno­var sense passió, sense extrema moti­vació. Si inno­vant ens avor­rim, si no con­si­de­rem la inno­vació com un repte engres­ca­dor, hau­rem fra­cas­sat. I aquest és el taló d'Aquil·les de mol­tes empre­ses. Con­si­de­ren la inno­vació des d'una pers­pec­tiva massa freda: volen inno­var sim­ple­ment per gua­nyar més diners o per sumar-se a la moda col·lec­tiva. Gua­nyar més diners és un objec­tiu lícit i neces­sari. Però suc­ce­eix, com afirma molt bé Daniel Pink al magnífic lli­bre La sor­pren­dente ver­dad sobre qué nos motiva, que els humans no tre­ba­llem només per diners. Ho fem per asso­lir rep­tes inau­dits, per soli­da­ri­tat, per des­a­fiar con­ven­ci­o­na­lis­mes i per poder fer coses grans i que pas­sin a la història. Volem lle­var-nos cada matí no només sabent que gua­nya­rem molts diners sinó que, a més a més, can­vi­a­rem el món o el farem més agra­da­ble per a les per­so­nes que ho pas­sen mala­ment.

POLÍTIQUES DE FELI­CI­TAT.

No hi ha cap empresa per­fecta; però n'hi ha mol­tes on es pot res­pi­rar un ambi­ent de moti­vació espe­ci­al­ment impor­tant. Empre­ses que, de forma con­vençuda, fins i tot tenen polítiques de feli­ci­tat. Par­lar de feli­ci­tat és com­pli­cat, mesu­rar-la encara més. Però és cert que en una empresa amb gent satis­feta de veri­tat (no parlo de satis­fac­ci­ons cosmètiques) les coses fun­ci­o­nen molt millor. Fa poc vaig conèixer l'ope­ra­dora de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons R, a Galícia, i vaig que­dar entu­si­as­mat per com ges­ti­ona el benes­tar en tots els àmbits dels seus inte­grants.

Tot­hom sap que és millor tre­ba­llar en un entorn de fluïdesa (emprant l'expressió de Csiks­zent­mi­halyi) que no de por, represàlies, avor­ri­ment o tensió exa­ge­rada i per­ma­nent. No és una de les claus de l'èxit del Barça la situ­ació que viu el ves­ti­dor, amb juga­dors con­tents, moti­vats, incen­ti­vats i que tre­ba­llen en equip? Dar­rere de molts èxits hi tro­ba­rem, entre altres coses, gust per la feina ben feta i dosis molt ele­va­des de moti­vació i passió. Sem­bla que a mol­tes empre­ses els costa enten­dre aquest sen­zill feno­men, i seguei­xen menys­pre­ant de forma clara qual­se­vol acció seri­osa que ajudi a millo­rar l'ànim i la il·lusió de la gent. Con­seqüència: menys siner­gies, menys ener­gia, menys coo­pe­ració, menys resul­tats i menys diners.

GES­TI­O­NAR LES GANES.

Amb tots els seus pro­ble­mes, fir­mes com Goo­gle, 3M, Gore-Tex o Whole Foods són exem­ples inter­na­ci­o­nals d'orga­nit­za­ci­ons que saben ges­ti­o­nar intan­gi­bles com la feli­ci­tat, la passió o les ganes d'asso­lir rep­tes extra­or­di­na­ris. Crec que aquesta és una de les claus de la super­vivència de les empre­ses, enmig d'un entorn d'incer­tesa i de crisi que posa les coses molt difícils: només les que sàpiguen posar les per­so­nes al cen­tre de tot tri­om­fa­ran. Els humans som molt més que sim­ples recur­sos. Sense pro­jecte no hi ha empresa. I els pro­jec­tes els por­ten a terme per­so­nes il·lusi­o­na­des i amb ganes de fer coses. Vaig que­dar-me boca­ba­dat quan vaig sen­tir la Joana Martí, cèlebre maqui­lla­dora de TV3, que, després de 40 anys de car­rera, deia: “Si jo no he tre­ba­llat mai, sem­pre he anat a diver­tir-me”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.