Opinió

Pensió pública de jubilació, els seus errors

Totes les maneres de pensar que mesuren el valor de les coses sense l'aportació del treball i l'estalvi individual, són ingenuïtats i maneres superficials de pensar

Nosal­tres, els actu­a­ris, no fem ende­vi­na­lles. Tam­poc reso­lem enig­mes. Nosal­tres, els actu­a­ris, ente­nem els pro­ble­mes del nos­tre sis­tema públic de pen­si­ons. Tenim una visió llarga per veure els seus errors. Per defi­nició, un sis­tema és un con­junt de coses rela­ci­o­na­des entre elles orde­na­da­ment que con­tri­bu­ei­xen a un deter­mi­nat objecte. Del que els nos­tres ulls s'ense­nyo­rei­xen és dels errors del sis­tema.

Seguint el cri­teri de Karl Pop­per, pen­sa­dor del segle pas­sat per a qui el mètode del conei­xe­ment és el mètode de les con­jec­tu­res auda­ces i engi­nyo­ses i els intents rigo­ro­sos de reba­tre-les, una pro­po­sició, una teo­ria temp­ta­tiva té vali­desa només si pot ser fal­se­jada per l'experiència en el seu sen­tit més ampli. La vali­desa de certa pro­po­sició implica avançar sota les con­di­ci­ons en què la pro­po­sició pot ser des­men­tida per l'experiència, és a dir, aven­tu­rar un succés capaç de cau­sar l'aban­do­na­ment de tal pro­po­sició, com a mínim d'estrènyer el seu domini de vali­desa. Una pro­po­sició com­pa­ti­ble amb tot no diu res. És a dir, par­tim d'algun pro­blema, bus­quem una solució temp­ta­tiva, que par­ci­al­ment o total­ment pot ser equi­vo­cada; en qual­se­vol cas, estarà sub­jecta a una eli­mi­nació d'errors, que pot con­sis­tir en una dis­cussió crítica o en com­pro­va­ci­ons expe­ri­men­tals. De la nos­tra pròpia acti­vi­tat cre­a­tiva nei­xen nous pro­ble­mes. L'ava­lu­ació sem­pre és crítica i el seu objec­tiu és des­co­brir i eli­mi­nar errors. A manera d'exem­ple, els stress test rea­lit­zats a bancs i cai­xes d'estal­vis són els esce­na­ris econòmics en els quals l'enti­tat finan­cera tin­dria pro­ble­mes de solvència. Resu­mint, el procés d'apre­nen­tatge és una eli­mi­nació d'errors, i el seu ins­tru­ment, la crítica.

El més dura­dor i perillós de tots els errors ha estat fins ara un error de dogmàtics, a saber, la invenció que l'Estat té per obli­gació solu­ci­o­nar, entre molts altres assump­tes de la vida pri­vada de cada ciu­tadà, el pro­blema econòmic de la seva jubi­lació. La creença que el sis­tema públic de pen­si­ons és generós i resol el pro­blema econòmic a la jubi­lació, és el camí que ens ha conduït a la dis­sonància cog­ni­tiva, teo­ria de Leon Fes­tin­ger, psicòleg nord-ame­ricà, i pot resu­mir-se, per al nos­tre cas, dient que, davant d'una tensió entre les finan­ces públi­ques i els drets soci­als, “alguna cosa ha de cedir”, i el que segueix és allar­gar l'edat de jubi­lació.

Totes les mane­res de pen­sar que mesu­ren el valor de les coses sense l'apor­tació del tre­ball i l'estalvi indi­vi­dual són ingenuïtats i mane­res super­fi­ci­als de pen­sar, als quals no dei­xarà de mirar amb cobdícia tot aquell inver­sor que com­pri deute públic emès pel nos­tre govern per, entre mol­tes par­ti­des de des­pesa social, finançar les pen­si­ons públi­ques. Ja fa uns anys que les pen­si­ons públi­ques a Ale­ma­nya no s'han incre­men­tat. Els meca­nis­mes d'ajus­ta­ment del seu sis­tema públic de pen­si­ons són automàtics. No reque­rei­xen l'acció política. Estan pro­te­gits de la lluita par­ti­dista entre polítics. Ale­ma­nya finança el seu dèficit públic a un tipus d'interès del 3%. En canvi, Espa­nya ha de pagar una prima de risc que oscil·la entre 200 i 270 punts bàsics. Hi havia massa encant i sucre en el nos­tre sis­tema públic de pen­si­ons. Pot­ser ens han seduït a creure que, amb inde­pendència del que s'ha tre­ba­llat i estal­viat indi­vi­du­al­ment, l'Estat ens paga­ria una pensió “digna” a la jubi­lació. Aquesta creença és con­tra­dictòria amb la fe dels inver­sors en les raons de la ciència econòmica. Ara el que toca és allar­gar l'edat de la jubi­lació; l'objec­tiu: reduir la pensió pública de jubi­lació.

Prèvia­ment, segons dades de l'Ins­ti­tuto Naci­o­nal de Estadística, a Espa­nya la Segu­re­tat Social pagava 380,13 euros de pensió men­sual mit­jana a 3.009.050 jubi­lats el mes de gener de 1993. L'any 2010, el mes de novem­bre, pagava 890,85 euros a 5.182.747 jubi­lats. Recent­ment, el govern va con­ge­lar les pen­si­ons per a l'any 2011. La pensió de jubi­lació men­sual mit­jana s'estava incre­men­tant un 5,13% anual acu­mu­la­tiu. A més, allar­garà l'edat de jubi­lació. El seu objec­tiu: pagar menys de 890,85 euros. La qüestió és que, per a incre­ments del 3,2% anual acu­mu­la­tiu del nom­bre de jubi­lats, l'Estat resol el pro­blema econòmic a la jubi­lació dels seus ciu­ta­dans si, i només si, paga menys de 890,85 euros al mes. Quant menys? No se sap. Les futu­res com­pro­va­ci­ons expe­ri­men­tals deter­mi­na­ran quant més vol l'Estat reduir la pensió de jubi­lació.

Ara, en aquest moment, un altre greu error del nos­tre sis­tema públic de pen­si­ons ha estat no veure el tre­ball com un guany. Ens han per­su­a­dit que l'Estat solu­ci­ona el nos­tre pro­blema econòmic a la jubi­lació; la seva con­seqüència: l'escàs estalvi indi­vi­dual per a la jubi­lació i una pensió pública de jubi­lació decrei­xent que serà solució per als més neces­si­tats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.