Gran angular

El cap i la cua de l'atur

El mapa de la desocupació a Catalunya no és uniforme: també té el seu nord i el seu sud. Mentre que el Baix Penedès és la comarca més castigada per la falta de treball, l'Alta Ribagorça té la fortuna de registrar la incidència més baixa

Al Baix Penedès la xifra real pot arribar al 20% de persones desocupades
No som un territori privilegiat, hi ha més gent sense feina que la registrada
El Baix Penedès ha tingut una dependència massa pronunciada del totxo
On hi ha més atur és a les poblacions on més immigrants es van acollir

El Baix Penedès és la comarca cata­lana més cas­ti­gada per la deso­cu­pació. Va regis­trar la taxa d'atur més ele­vada de tota Cata­lu­nya el 2010. Amb un 14,6% s'ha situat així al cap­da­vant d'un indi­ca­dor que no para de créixer des que va escla­tar la crisi.

En canvi, l'Alta Riba­gorça té la bona for­tuna de ser el ter­ri­tori amb menys incidència de l'atur, amb un 4,8% de la població activa. Són dades d'un informe sobre el mapa d'atur de l'any pas­sat que ha ela­bo­rat el sin­di­cat CCOO, que il·lus­tren com l'atur ha inci­dit de dife­rent manera entre les comar­ques de l'inte­rior i la costa cata­lana.

El catedràtic d'Eco­no­mia Apli­cada de la Uni­ver­si­tat Rovira Vir­gili de Tar­ra­gona, Agustí Segarra, que cada tri­mes­tre coor­dina per a les cam­bres tar­ra­go­ni­nes un informe econòmic, explica que el Baix Penedès ha estat la més tocada perquè es tracta d'una comarca molt “apas­si­o­nada”: “En l'època de bonança econòmica va tenir uns crei­xe­ments molt ele­vats i amb la dava­llada és la que més ha empit­jo­rat”, con­si­dera Segarra. De fet, segons les dades de l'informe tri­mes­tral que fa el grup de recerca d'Indústria i Ter­ri­tori de l'URV en poc més de dos anys aquesta comarca va pas­sar de tenir 5.800 atu­rats (setem­bre 2007) a 15.600 (març 2010).

El “mal pas­si­o­nal” del Baix Penedès, res­pon­sa­ble d'aquesta sag­nia labo­ral, té un altre nom: es diu cons­trucció. Durant els anys de la dècada pro­di­gi­osa (2000-2007), com ano­mena el catedràtic d'Eco­no­mia de la UAB Josep Oli­ver, aquesta va ser la comarca en que la cons­trucció ocu­pava un pes més alt en ter­mes del PIB de tot Cata­lu­nya. Ara, una vegada desin­flada la bom­bo­lla immo­biliària, el mer­cat labo­ral ha pagat car aquest lide­ratge i ha aca­bat sent la més afec­tada per l'atur.

Segons les dades de la Segu­re­tat Social, al 2010 es va reduir un 16,80% els afi­li­ats al sec­tor del totxo res­pecte a l'any ante­rior. La dava­llada és la més ele­vada de totes les àrees econòmiques del Baix Penedès i el més greu és que s'ha donat jus­ta­ment en el sec­tor del qual depe­nia més l'eco­no­mia comar­cal. Per la seva banda, la indústria va reduir el nom­bre d'afi­li­ats quasi un 6% i el sec­tor pri­mari, un 2%. Només en ser­veis han aca­bat el 2010 amb un saldo posi­tiu d'afi­li­ats més que el 2009.

Així que, com explica Agustí Segarra, la com­bi­nació d'una eco­no­mia comar­cal massa sus­ten­tada en la cons­trucció i les males tem­po­ra­des que ha regis­trat el sec­tor turístic de platja des de l'any 2008, han dei­xat ben tocada aquesta comarca de la costa tar­ra­go­nina.El pit­jor de tot és que les pers­pec­ti­ves de millora en el mer­cat labo­ral d'aquest ter­ri­tori són poc alen­ti­do­res, ja que segons Segarra, ara com ara, no s'albi­ren gai­res més alter­na­ti­ves en ter­mes d'ocu­pació.

ALTA RIBA­GORÇA.

L'altra cara de la moneda és l'Alta Riba­gorça, que tot i que el seu mer­cat de tre­ball també s'ha res­sen­tit amb la crisi, el pes dels atu­rats regis­trats sobre el total de la població és el mes reduït de tota Cata­lu­nya. De fet, la taxa d'atur comar­cal ha estat infe­rior a la que va regis­trar el con­junt de Cata­lu­nya en els anys de vaques gras­ses.

La secretària d'acció social de CCOO, Cris­tina Faci­a­ben, explica que la poca dependència de la cons­trucció a l'Alta Riba­gorça ha sua­vit­zat la greu des­trucció d'ocu­pació que han tin­gut altres comar­ques. Segons dades del Con­sell Comar­cal, actu­al­ment el sec­tor turisme sus­tenta el 70% de l'eco­no­mia de l'Alta Riba­gorça, i el 30% res­tant depèn de l'agri­cul­tura i el comerç.

Ara bé, Carme Farré, res­pon­sa­ble d'ocu­pació del Con­sell Comar­cal de l'Alta Riba­gorça, matisa que l'actual taxa d'atur és una dada amb certa trampa. Asse­gura que tot i que només cons­ten regis­tra­des 160 per­so­nes al Depar­ta­ment de Tre­ball, la xifra és molt més ele­vada i per tant faria aug­men­tar con­si­de­ra­ble­ment la taxa d'atur actual. “Com que a la comarca no exis­teix ofi­cina de tre­ball, només s'ins­cri­uen els que no tenen feina i que cobren sub­sidi i per tant el regis­tre només mos­tra una part de les per­so­nes sense feina”, diu Farré.

A més a més, segons la res­pon­sa­ble d'ocu­pació del Con­sell Comar­cal hi ha un altre ele­ment dis­tor­si­o­na­dor i és que els immi­grants que s'han que­dat sense feina els dar­rers anys han optat per mar­xar de la comarca. Farré asse­gura que aquesta sor­tida ha afa­vo­rit que l'Alta Riba­gorça hagi gua­nyat el millor lloc quant a taxa més baixa d'atur, però ha gene­rat uns altres danys col·late­rals sobre el sec­tor comerç, per exem­ple, que s'ha res­sen­tit amb la sor­tida de població immi­grant.

Farré insis­teix que no són un ter­ri­tori pri­vi­le­giat. El Con­sell Comar­cal, de fet, dis­posa d'una borsa de tre­ball en què té més de 1.500 per­so­nes que bus­quen feina. “No tots estan a l'atur, però la dada és simp­tomàtica del fet que hi ha més demanda d'ocu­pació”, apunta Farré.

El cert és que ara com ara l'única manera per conèixer la incidència de l'atur en les comar­ques és amb un model estadístic que queda curt res­pecte a la taxa real. Si com­pa­rem la taxa esti­mada del con­junt de Cata­lu­nya, que s'obté de l'enquesta de població activa (18,1%) res­pecte a la regis­trada (11,1% pro­vi­nent dels atu­rats ins­crits a les Ofi­ci­nes de Tre­ball) és evi­dent que la diferència és subs­tan­cial. Amb aquest matís, el catedràtic Segarra creu que al Baix Penedès els atu­rats poden superar el 20%. A l'Alta Riba­gorça cal­cu­len que està al vol­tant del 7%. Sigui com sigui, l'informe de CCOO és una eina ori­en­ta­tiva que per­met fer una foto­gra­fia del nord i el sud al mer­cat labo­ral català.

Tarragona, més a prop d'Espanya que de Catalunya

El nombre d'aturats a les comarques de Tarragona va augmentar en el darrer trimestre del 2010 d'una manera molt preocupant, així ho revela el darrer informe de les cambres tarragonines que elabora la URV. La taxa d'atur, el darrer trimestre de 2010, ja es troba més propera a la mitjana espanyola que a la catalana. En un any, s'ha incrementat més de dos punts, mentre que en el conjunt català ha augmentat menys d'un, i en l'espanyol, un i mig.

La zona experimenta la taxa d'atur més elevada des que es publica l'EPA, això és, des de l'any 1975. L'increment de les persones que no troben feina ha estat continu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.