Borsa

Un pas endavant

Els mercats es mouen al so de les notícies sobre la crisi grega. L'acord de noves condicions per al segon rescat animen les borses i l'Íbex assoleix els 10.135,20 punts (+1,85%).

Telefónica cancel·la l'OPV d'Atento pel context desfavorable
de la borsa, mentre que Bankia ultima els plans per sortir a cotitzar abans d'un mes

La desconfiança ha estat el sentiment predominant en els mercats de valors en els darrers dies, juntament amb el pessimisme. Els inversors veuen que els responsables de la zona euro no són capaços d'arribar a un acord per resoldre el segon rescat a Grècia i que la resolució, prevista inicialment per al juny, sembla que s'ajornarà fins al juliol. La incertesa és un mal acompanyant en el passeig per la renda variable, i aquests dubtes al voltant de la crisi de deute en els països perifèrics sacsegen les principals borses internacionals, que es mouen a l'alça o a la baixa segons les notícies que arriben de Grècia.

La insistència d'Alemanya d'exigir als inversors privats que es facin càrrec de part de la despesa que suposarà el segon rescat grec no agrada gens als mercats, i tampoc al Banc Central Europeu (BCE), que s'oposa a donar llum verd a aquesta solució. No obstant això, a finals de setmana la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, van canviar el discurs i van assenyalar que volen que els creditors de bons grecs participin de manera voluntària en el rescat del país. Malgrat que la posició inicial d'Alemanya ha estat llastrant la renda variable els darrers dies, la nova pretensió de Merkel i Sarkozy va ser aplaudida pels inversors, que, aprofitant els baixos preus assolits en un bon grapat de valors, van sortir a comprar i van esborrar el signe negatiu en el conjunt de la setmana.

Així, l'Íbex-35 ha pogut reconquerir el nivell psicològic de 10.000 punts, enfilant-se fins els 10.135,20, i s'ha apuntat una alça de l'1,85% en cinc sessions. A més d'acabar la setmana de manera positiva, el tancament de divendres ha permès al principal índex de la borsa espanyola mantenir el signe positiu en el balanç anual (+2,80%), malgrat que durant la setmana ha arribat a esborrar la plusvàlua anual en més d'una ocasió. Pel fet que l'actual context de mercat és desfavorable, les empreses que volien estrenar-se en el parquet s'ho estan repensant. La darrera que ha fet marxa enrere en els plans per sortir a borsa ha estat la filial de call center de Telefónica, Atento, a la qual els inversors han girat l'esquena en la seva oferta pública de venda (OPV). Atento ha preferit esperar que torni la calma als mercats per reprendre els seus plans. A banda de suspendre's sine die l'OPV d'Atento, hi ha algunes caixes que tenen en l'agenda cercar finançament a través de la sortida a borsa. Malgrat que el moment actual no convida a fer aquest pas, Bankia cotitzarà en el mercat abans d'un mes, tot i que hi ha experts que creuen que el mercat podria obligar-la a ajornar fins després de l'estiu aquests plans.

UNA DE CALENTA.

La desconfiança dels mercats al voltant del deute dels països perifèrics és molt elevada, i l'Estat espanyol està patint aquesta aversió dels inversors en el moment de demanar diners als mercats, però també gaudeix d'alguna treva. Aquesta setmana el Tresor ha portat a terme dues subhastes de deute, amb un resultat dispar. Si bé dimarts els mercats van avalar l'emissió de lletres a curt termini -cobrint l'oferta i a un interès més elevat que en subhastes anteriors, però no gaire excessiu–, en la col·locació posterior els inversors no van respondre tan bé. El Tresor va col·locar dijous 2.839,50 milions d'euros en obligacions, amb els quals va cobrir només el 80% de l'oferta prevista, i a un cost elevat. Els inversors no se'n fien i reclamen més rendibilitat per comprar el deute espanyol, mentre que la prima de risc espanyola continua al voltant dels 260 punts amb el rerefons de les negociacions de l'ajuda a Grècia.

De cara a les properes jornades, es veurà l'impacte que està tenint la demora en la resolució de la crisi grega i el pessimisme imperant sobre l'esdevenidor de l'economia sobre la percepció de la situació econòmica que reflecteix l'enquesta alemanya ZEW i IFO, que es publicaran dimarts i divendres, respectivament. No obstant això, els inversors fixaran la seva atenció a l'altra banda de l'Atlàntic, on hi ha dues cites d'interès per als mercats. Per una banda, dimecres es reuneix el Comitè de Mercats Oberts (FOMC) de la Reserva Federal (FED) per decidir els tipus d'interès. Tot i que no es preveuen canvis, els inversors estaran pendents de les conclusions que es puguin extreure del debat entre els membres de la FED. D'altra banda, i després d'unes febles dades macroeconòmiques, els mercats delegen per saber cap on va l'economia nord-americana. La publicació a finals de setmana PIB del primer trimestre podria donar algun indici per eliminar l'ambigüitat que es desprèn dels darrers indicadors coneguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.