Borsa

Un túnel massa llarg

La dimissió de l'economista en cap del BCE ha tingut un efecte devastador en la borsa, amb un daltabaix que ha fet que l'Íbex reculi un 6,54% i tanqui en 7.910,20. Per Marisa Nuez

Jean-Claude Trichet manté en l'1,5% els tipus d'interès a la zona euro, mentre que Ben Bernanke assegura que està "preparat per estimular l'economia"

Un altre divendres negre a les borses, tan febles que no han pogut suportar la bomba llançada per Jurgen Stark, economista en cap del BCE, que ha dimitit per mostrar la seva oposició al programa de compra de deute als estats italià i espanyol. A això, s'hi han afegit les baixes previsions de creixement de l'economia efectuades pel BCE i l'OCDE i la feble obertura a Wall Street.

Els parquets borsaris han deixat enrere un agost ple de daltabaixos per donar pas a un setembre que ha començat amb mal peu. Durant l'agost es va despertar en els inversors un sentiment de por envers l'acumulació de núvols en el panorama econòmic mundial. A la crisi de deute sobirà europeu es va sumar una rebaixa de la qualificació del deute dels EUA per part de Standard&Poor's i unes dades macro que apuntaven amb força cap a una frenada econòmica a una banda i a l'altra de l'Atlàntic. Aquest còctel es va saldar amb fortes davallades en els principals mercats borsaris i que van portar la borsa espanyola a tancar l'agost com el pitjor mes de l'exercici (-9,47%). Malgrat aquest pèssim balanç mensual, les pèrdues podrien haver estat més abundoses si les alces dels darrers tres dies d'agost no haguessin maquillat les xifres finals. Però aquestes pujades han estat només un miratge, i la realitat ha tornat a imposar-se en els parquets. El cap de setmana passat la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va afirmar que l'economia camina cap a una altra recessió i només la col·laboració entre governs, organitzacions internacionals i bancs centrals pot impedir aquest risc.

UN MAL COMENÇAMENT.

Els inversors van ser incapaços de pair aquestes paraules, i les borses van iniciar la setmana amb un altre dilluns negre. El pànic venedor va ser el protagonista, i el vermell es va imposar amb contundència en la primera sessió setmanal amb pèrdues al voltant d'un 5% en la majoria dels índexs europeus -Wall Street era tancat–. El selectiu de la borsa espanyola, l'Íbex 35, va ser dels menys castigats, ja que va retrocedir només un 4,69% mentre que el Dax Xetra de Frankfurt perdia un 5,28% i l'Euro Stoxx 50, un 5,11%. El vermell va continuar predominant dimarts malgrat un intent frustrat de rebot en l'obertura dels mercats, i la por de la recessió va portar l'Íbex 35 a acomiadar-se de la barrera psicològica dels 8.000 punts i va caure un 1,61%.

Els baixos preus de moltes accions, especialment del sector bancari -el fanalet vermell d'aquest exercici- i la decisió del Tribunal Constitucional alemany d'avalar la participació alemanya en el rescat grec van capgirar la tendència i van donar entrada a les compres als parquets. Ni l'aparició de l'OCDE, que no descarta un agreujament de la crisi econòmica, va frenar les compres en la sessió de dimecres i dijous, malgrat que divendres va tornar amb força el vermell. Així, la borsa espanyola ha acomiadat la setmana per sota dels 8.000 punts (7.910,20), després de recular un 6,54% en cinc jornades. D'ençà que va començar el setembre, l'Íbex 35 ha retallat un 9,27% i arrossega unes pèrdues del 19,77% en el conjunt de l'exercici.

En vista de les veus que anuncien aquest empitjorament de l'economia, els inversors s'estan fixant en aquelles altres que busquen solucions a aquest alentiment, a veure si n'hi ha alguna que vagi pel camí correcte i aporta una mica de llum en aquest panorama enterbolit. Els mercats estaven pendents aquesta setmana de la reunió del BCE per si de cas l'entitat emissora deixava de banda el discurs sobre el control de la inflació i mirava cap al feble creixement econòmic aplicant una rebaixa dels tipus d'interès. Però el seu president, Jean-Claude Trichet, no ha fet marxa enrere i ha mantingut en l'1,5% el preu del diner. No obstant això, els experts han volgut veure en el discurs de Trichet canvis que suggereixen que el BCE podria canviar la seva actuació en el darrer tram de l'exercici.
Els altres que semblen disposats a impulsar l'economia nord-americana són el president Barack Obama i el de la Reserva Federal, Ben Bernanke. El primer ha anunciat un paquet de mesures, amb inversió en infraestructures i rebaixa d'impostos, per rellançar la malmesa economia ianqui que està per veure com afectarà l'avenir dels parquets. I Bernanke ha afirmat que està “preparat per utilitzar les seves eines per estimular l'economia de manera apropiada”, després que el Llibre Beix mostrés un alentiment en l'economia en el darrer mes i mig. Aquestes paraules, a priori positives per als parquets, han quedat curtes, ja que els impacients inversors volen saber quan i com actuarà la Fed perquè l'economia no es freni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.