Saldo estival glaçador
La borsa acomiada un trimestre negre arrossegada per l'eterna crisi de deute i per la recessió. L'Íbex-35 suma un 6% setmanal i maquilla el balanç trimestral (-18%).
Com no podia ser d'una altra manera, els mercats financers han acomiadat el trimestre amb un balanç amb molt de vermell. Els darrers tres mesos han estat protagonitzats per diverses jornades negres -en algunes els índexs han arribat a caure més d'un 5%- i això ha quedat reflectit en el balanç trimestral dels principals índexs borsaris. Com a mostra, l'evolució del mercat domèstic, en què el seu principal índex, l'Íbex-35, ha registrat una davallada del 17,43% en el tercer trimestre de l'exercici, en passar dels 10.350,80 punts en què va acomiadar el juny als 8.546,60 punts del divendres passat. Amb aquest, ja són dos els trimestres que l'Íbex-35 acaba en negatiu; el segon trimestre es va apuntar un descens del 2,13%, mentre que el primer trimestre de l'exercici es va situar com el millor de l'any en finalitzar amb una plusvàlua del 7,28%.
No obstant això, la setmana que deixem enrere ha servit per maquillar una mica el pèssim balanç mensual i trimestral. En les darreres cinc sessions els nervis dels inversors han anat calmant-se i les compres han arribat als parquets. De fet, la setmana es va iniciar amb significatives alces en la pràctica totalitat de borses internacionals, tant a Europa com a Wall Street, pels rumors que assenyalaven una ampliació del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) per tal de frenar la tempesta borsària. En el transcurs de la setmana aquest rumor ha anat prenent cos i juntament amb el suport que la cancellera Angela Merkel ha donat a les mesures d'austeritat del govern grec han propiciat certa tranquil·litat en els parquets, que confien que l'ajuda a Grècia es farà efectiva abans que arribi la situació a un punt crític.
Mentre s'acosta el segon rescat, els índexs es van apuntar importants alces en les dues primeres sessions de la setmana, ignorant fins i tot que el Tresor espanyol va haver d'apujar la rendibilitat en la darrera subhasta celebrada. En la jornada de dilluns les pujades van situar-se en els voltants del 2,5%: l'Íbex-35 va sumar un 2,56% mentre l'Eurostoxx-50 i el Dax s'apuntaven uns guanys del 2,83% i 2,87%, respectivament. Però dimarts aquestes alces van doblar-se, i l'índex espanyol va escalar un 4,03%, mentre que l'Eurostoxx-50 i l'índex alemany van pujar un 5,31% i 5,29%, respectivament. Sense motius per continuar amb les compres, i tenint en compte les alces registrades durant tres dies consecutius, dimecres es va imposar la lògica presa de beneficis i els índexs van tancar en números vermells que van situar-se entre el 0,61% de l'Íbex-35 i l'1,44% de l'índex londinenc. Però dijous l'aprovació al parlament alemany de l'ampliació del fons de rescat va retornar l'optimisme als inversors i de nou les alces van imposar-se en la pràctica totalitat de borses. També van ajudar les dades macroeconòmiques procedents dels EUA que han allunyat, momentàniament, el fantasma de la recessió amb una demanda de subsidis d'atur per sota de l'estimat i, sobretot, amb la revisió a l'alça del creixement econòmic nord-americà al segon trimestre fins l'1,3% des de l'1% anterior. Els índexs van tornar a números negres sumant entre un 1% i un 1,5% en la majoria dels casos, però divendres les borses van despertar-se amb caigudes que van mantenir-se fins a la fi de la jornada. Així, l'Íbex-35 ha finalitzat el setembre en els 8.500 punts, nivell que suposa un descens de l'1,87% en el mes i del 13,31% d'ençà que començà el 2011. Per contra, en les darreres cinc sessions la borsa espanyola s'ha enlairat un 6,87% a l'abric de les bones notícies d'una i altra banda de l'Atlàntic i, segons alguns experts, pel maquillatge de final de trimestre.
situació delicada.