Borsa

Preral·li nadalenc

Els inversors perceben senyals de canvi en el disseny de la solució definitiva a la crisi de deute i els índexs reboten descomptant un escenari més positiu. L'Íbex guanya un 10,24%.

Les properes jornades estaran condicionades pels resultats de la cimera europea i la possible rebaixa de tipus a la zona euro per part del BCE

El diner ha retornat als parquets i els principals índexs borsaris internacionals han rebotat amb força des de mínims a l'abric de diverses notícies que han frenat l'espiral baixista en què van caure al novembre. En un primer moment els inversors van rebre amb optimisme les converses entre Alemanya i França per mirar de trobar la millor solució al caos actual arran de la crisi de deute europeu. Tot i que el país que dirigeix Angela Merkel es nega a emetre eurobons els mercats van començar la setmana preveient un canvi en la postura alemanya, malgrat no tenir arguments per esperar tal cosa. Tant se val! Els índexs van remuntar amb força i dilluns va ser un dia de festa (l'Íbex 35 es va revalorar un 4,59% mentre l'EuroStoxx-50 pujava un 5,23% i el Dax alemany un 4,60%).

Malgrat que en avançar la setmana els dirigents europeus van confirmar problemes en les negociacions per augmentar el fons de rescat i per trobar inversors que hi participin, els índexs van aguantar el tipus amb minses revaloracions en la sessió de dimarts mentre es relaxava la pressió al voltant del deute europeu. Aquesta treva en el mercat de deute va permetre a Itàlia col·locar el seu paper, amb una forta demanda que va cobrir l'oferta tot i que a un preu més elevat. Un nou motiu per animar els inversors. Però no va ser fins dimecres quan els índexs van reprendre el camí dels guanys iniciat dilluns i van celebrar amb significatives alces l'actuació conjunta dels principals bancs centrals per aportar una mica de llum a uns parquets plens d'ombres.

Reserva Federal (FED), Banc Central Europeu (BCE), Banc d'Anglaterra, Banc de Suïssa, Banc de Canadà i Banc del Japó van llançar un missatge d'unitat als mercats en anunciar una injecció de liquiditat per a l'ofegat sistema bancari que va ser rebut amb pujades en la renda variable i un descens en les primes de risc dels països més assetjats darrerament (permetent que l'espanyola abandonés el nivell dels 400 punts bàsics). Els guanys dels principals índexs van vorejar el 4% (un 3,96% per a l'Íbex 35, un 4,31% per a l'EuroStoxx-50 i un 4,98% per al Dax Xetra) alhora que el mercat donava suport a la darrera subhasta del Tresor espanyol, que col·locava el 100% dels bons a una rendibilitat per sobre del 5%.

El bon comportament enregistrat pel conjunt d'índexs internacionals en la setmana, i del que en aquesta ocasió el mercat espanyol no s'ha mantingut al marge, ha permès al selectiu índex revalorar-se un 10% en cinc sessions, i s'ha avançat així al conegut com a “ral·li de cap d'any” més típic de dates nadalenques. L'Íbex 35 ha saltat un altre cop per sobre dels 8.000 punts que va perdre dimarts de la setmana anterior i es va acomiadar divendres en els 8.558,60 punts, nivell que l'ha ajudat a eixugar part de les pèrdues anuals que arrossegava l'índex fins a situar-les en el 13,19%.

Pel que fa al balanç del novembre, finalitzat dimecres passat, cal destacar que l'Íbex 35 va tancar el mes amb una davallada del 5,64% que hauria estat molt més gran sense les revaloracions que va sumar l'índex en el primer tram de la setmana.

**Setmana de nervis. I després del bon to mostrat pels parquets en els darrers dies, els inversors s'enfronten a una setmana en què els nervis seran molt presents. Per una banda el consell d'administració del BCE té una cita rellevant el proper dijous i els mercats esperen un nou moviment del banc emissor que situï el preu del diner en l'1%.

Aquesta seria, en cas de produir-se, la segona retallada dels tipus d'interès que el nou president del BCE, Mario Draghi, realitza com a mesura d'estímul econòmic. Tot i que cal veure si finalment la tisorada arribarà a Frankfurt, els inversors estaran molt pendents del que passi dijous a la seu del BCE.

D'altra banda, l'expectació dels mercats se centrarà també en la cimera prevista pel proper. Els inversors esperen que d'una manera definitiva els dirigents de la zona euro estiguin a l'alçada de la delicada situació econòmica i financera i trobin la solució per posar fi a la crisi de deute sense deixar serrells per a més endavant.

Si la cimera arriba a bon port i es dissenyen les bases per treure Europa del pou, l'optimisme pot envair els parquets i el ral·li de cap d'any es podria encetar -o continuar- amb alces significatives. Però després dels darrers esdeveniments, els inversors estan neguitosos, perquè en el cas que el desacord no permeti posar en marxa cap solució, la decepció dirigirà les borses cap a terreny negatiu i escombrarà els guanys obtinguts aquesta setmana. El futur de la zona euro està en joc i ja no queda temps per perdre el temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.