Fantasmes allunyats
Els inversors digereixen els acords de la cimera europea enmig de la confusió però sense abandonar el signe positiu. L'Ibex-35 es revalora un 1,06% en cinc sessions.
creu que l'Ibex-35 té un potencial alcista del 20,52% a dotze mesos en situar l'índex en els 10.425 punts a final del
proper exercici.
Ha estat una setmana atípica en els parquets borsaris. Per una banda, els diversos dies festius han fet que el mercat espanyol estigui a mig gas. D'altra banda, la celebració de la cimera europea ha mantingut els inversors expectants però amb poques ganes de moure fitxa a l'espera de conèixer, a mesura que avançava la setmana, els acords i les conclusions d'aquesta cita europea. I per si amb això no n'hi hagués prou per augmentar el nerviosisme, en les darreres jornades també hi ha hagut reunió del Banc Central Europeu (BCE). I en aquest escenari, l'indicador principal del mercat espanyol ha mostrat certa fortalesa i divendres es va acomiadar en els 8.649,70 punts, nivell que deixa una revaloració setmanal de 1,06%, que permet que l'índex es tanqui a la segona setmana arrossegant guanys.
L'apreciació espectacular dels principals índexs borsaris de la setmana anterior (que en el cas de l'Ibex-35 va ser del 10,24%), a l'abric d'una solució possible a la crisi de deute, feia pensar que la presa de beneficis encetaria la setmana borsària. Però lluny d'això, el diner va continuar entrant en els parquets, i els inversors confiaven en un acord dels dirigents europeus en la cimera de final de setmana. Aquesta confiança renovada en la zona euro va reflectir-se en més números negres per als índexs (l'Ibex-35 va ser dels que més es va revalorar, un 1,72% dilluns) i en una relaxació de les primes de risc dels països amb més dificultats (desinflant l'espanyola per sota els 300 punts bàsics).
La calma que es respirava en els mercats va continuar uns dies més i ni tan sols la nova aparició en escena d'Standar & Poor's va canviar el rumb dels índexs. L'agència de qualificació va amenaçar de treure la màxima qualificació als països de la zona euro que encara la mantinguin, inclosa Alemanya. I com que els europeus van assegurar que no s'ha de creure tot el que diguin les agències de ràting, S&P va respondre amb una altra amenaça: la de rebaixar la qualificació al fons de rescat europeu.
REFREDANT ELS ÀNIMS.
Amb la ressaca de després del BCE, la darrera jornada setmanal va començar amb molta volatilitat a la borsa ja que el temps de la cimera s'acabava i l'acord entre els seus membres encara no estava definit. Però l'espera tensa va deixar pas a més compres, ja que les notícies que sobre les conclusions de l'acord entre els dirigents europeus -encaminades a enrigidir la disciplina fiscal– va acabar d'acontentar els inversors i els principals índexs internacionals van saltar al terreny positiu. Malgrat que els punts de l'acord i les seves conseqüències encara s'han de pair bé i que la cimera no hagi acabat en decepció, ha ajudat a allunyar alguns fantasmes borsaris.
PRONÒSTIC OPTIMISTA.