Borsa

El dia de demà

Les negociacions pel rescat grec s'enquisten però els inversors no perden l'esperança que la pròxima setmana l'acord sigui un fet. L'Íbex 35 ensopega amb els bancs i cau un 1,59%.

Els inversors castiguen els bancs després que s'hagi aixecat el vet a les operacions a la baixa i que una altra amenaça de Moody's plani sobre el sector financer

Una setmana més, Grècia ha marcat el pas dels mercats borsaris europeus. Els inversors van acomiadar-se la setmana precedent amb el convenciment que el Parlament grec faria els deures i que diumenge s'aprovaria el paquet de mesures que els cal per rebre el rescat. Dit i fet. Els mercats es despertaven dilluns amb el llum verd als ajustos que els obliguen a fer la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI).

Aquesta notícia va impulsar les compres en la pràctica totalitat de mercats europeus, a excepció de l'espanyol, que va recular lleugerament, però va anar perdent força quan els socis europeus van començar a exigir garanties als grecs per desbloquejar el tram d'ajuda pendent. I la història de la crisi grega va tornar a començar. L'Eurogrup va cancel·lar la reunió de dimecres i el rescat de Grècia, en l'aire de nou. Els dubtes al voltant de la sortida dels grecs del pou on són i de la moneda europea van tornar a agafar força -ho han deixat de fer en els últims mesos?- i aquesta incertesa va retornar el color vermell als mercats de renda variable, però de manera continguda: els descensos no van superar en cap cas el mig punt percentual en una jornada. Els inversors ja han viscut aquesta història i que tingui un altre retard l'acord a Grècia forma part de la rutina dels mercats.

El que no preveien els inversors i que ha caigut com una galleda d'aigua freda en el parquet espanyol ha estat l'aixecament de la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) al vet de les operacions a curt termini en els valors bancaris, que va imposar-se a l'estiu per frenar el descens d'aquestes accions pels atacs especulatius. L'organisme supervisor, seguint el que a principis de setmana van fer altres països europeus, va suprimir dimecres la prohibició d'operar a la baixa en les accions dels bancs, i en la sessió de dijous la davallada del sector bancari espanyol va ser majúscula. Bona part del càstig al sector en la borsa va ser degut a l'anunci de la CNMV, però aquesta decisió va sumar-se a un altre anunci de Moody's. L'agència de qualificació ha advertit que posa sota revisió més d'un centenar d'entitats financeres europees -de les quals més d'una vintena són espanyoles- per determinar si els rebaixa la qualificació. El mal ja estava fet i els més mal parats van ser Bankia, amb una reculada superior al 7%; Caixa Bank, i Banco Popular, que van retrocedir més d'un 6% en la sessió de dijous, i Banc Sabadell, que va caure un 5,97%.

Els grans bancs van tenir sort desigual: si bé el BBVA va baixar un 4,09%, les accions del Santander van tancar amb un descens inferior al 3%. Amb el sector bancari caient a plom, el càstig al principal índex de la borsa espanyola va ser superior al de la resta de mercats europeus, i mentre aquests tancaven la sessió amb descensos no superiors al 0,3% de l'Eutostoxx-50, l'Íbex 35 arrossegava una caiguda del 2,10%.

ACORD DEFINITIU?

Però, tot i l'augment de les incerteses i l'enfosquiment de l'escenari per a la renda variable, des de Grècia van arribar notícies a finals de setmana que assenyalaven que l'acord podria ser a prop. Els inversors tornen a estar esperançats i confien que aquesta vegada pugui ser la definitiva després que diversos dirigents de la zona euro es mostressin convençuts que dilluns podria tancar-se l'acord que permetrà que Grècia rebi l'ajuda per fer front als importants pagaments que té pendents d'aquí a un mes.

Això va permetre als índexs acabar la setmana en verd i l'Íbex 35 va poder eixugar part de les pèrdues setmanals fins a reduir-les al 0,5% en acomiadar-se divendres en els 8.657 punts trencant així la tendència a la baixa iniciada divendres de la setmana anterior. El rebot experimentat per la renda variable divendres ha ajudat a mantenir el signe positiu al febrer, mes en què l'Íbex 35 suma un guany del 1,74%, i situa en l'1,06% la plusvàlua d'ençà que començà el 2012.

La pròxima setmana estarà marcada per si es desbloqueja o no el rescat a Grècia i si el país evita la fallida. Dilluns serà un dia determinant, atès que les últimes informacions indiquen que aquesta jornada serà el dia clau per arribar a un acord a Atenes. Les places europees hauran de pair les notícies que arribin de Grècia en solitari, atès que el mercat de Wall Street romandrà tancat. Al marge de Grècia, hi ha alguns experts que comenten amb preocupació els efectes negatius que sobre l'economia pot tenir el nou repunt del petroli (el barril de Brent cotitza per sobre dels 120 dòlars) per les tensions a l'Iran, aspecte que els mercats han passat per alt les últimes jornades en estar més pendents dels esdeveniments a Atenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.