Borsa

El dia de demà

Les negociacions pel rescat grec s'enquisten però els inversors no perden l'esperança que la pròxima setmana l'acord sigui un fet. L'Íbex 35 ensopega amb els bancs i cau un 1,59%.

Els inversors castiguen els bancs després que s'hagi aixecat el vet a les operacions a la baixa i que una altra amenaça de Moody's plani sobre el sector financer

Una set­mana més, Grècia ha mar­cat el pas dels mer­cats bor­sa­ris euro­peus. Els inver­sors van aco­mi­a­dar-se la set­mana pre­ce­dent amb el con­ven­ci­ment que el Par­la­ment grec faria els deu­res i que diu­menge s'apro­va­ria el paquet de mesu­res que els cal per rebre el res­cat. Dit i fet. Els mer­cats es des­per­ta­ven dilluns amb el llum verd als ajus­tos que els obli­guen a fer la Comissió Euro­pea (CE), el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) i el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI).

Aquesta notícia va impul­sar les com­pres en la pràctica tota­li­tat de mer­cats euro­peus, a excepció de l'espa­nyol, que va recu­lar lleu­ge­ra­ment, però va anar per­dent força quan els socis euro­peus van començar a exi­gir garan­ties als grecs per des­blo­que­jar el tram d'ajuda pen­dent. I la història de la crisi grega va tor­nar a començar. L'Euro­grup va can­cel·lar la reunió de dime­cres i el res­cat de Grècia, en l'aire de nou. Els dub­tes al vol­tant de la sor­tida dels grecs del pou on són i de la moneda euro­pea van tor­nar a aga­far força -ho han dei­xat de fer en els últims mesos?- i aquesta incer­tesa va retor­nar el color ver­mell als mer­cats de renda vari­a­ble, però de manera con­tin­guda: els des­cen­sos no van superar en cap cas el mig punt per­cen­tual en una jor­nada. Els inver­sors ja han vis­cut aquesta història i que tin­gui un altre retard l'acord a Grècia forma part de la rutina dels mer­cats.

El que no pre­ve­ien els inver­sors i que ha cai­gut com una galleda d'aigua freda en el par­quet espa­nyol ha estat l'aixe­ca­ment de la Comisión Naci­o­nal del Mer­cado de Valo­res (CNMV) al vet de les ope­ra­ci­ons a curt ter­mini en els valors ban­ca­ris, que va impo­sar-se a l'estiu per fre­nar el des­cens d'aques­tes acci­ons pels atacs espe­cu­la­tius. L'orga­nisme super­vi­sor, seguint el que a prin­ci­pis de set­mana van fer altres països euro­peus, va supri­mir dime­cres la pro­hi­bició d'ope­rar a la baixa en les acci­ons dels bancs, i en la sessió de dijous la dava­llada del sec­tor ban­cari espa­nyol va ser majúscula. Bona part del càstig al sec­tor en la borsa va ser degut a l'anunci de la CNMV, però aquesta decisió va sumar-se a un altre anunci de Moody's. L'agència de qua­li­fi­cació ha adver­tit que posa sota revisió més d'un cen­te­nar d'enti­tats finan­ce­res euro­pees -de les quals més d'una vin­tena són espa­nyo­les- per deter­mi­nar si els rebaixa la qua­li­fi­cació. El mal ja estava fet i els més mal parats van ser Bankia, amb una recu­lada supe­rior al 7%; Caixa Bank, i Banco Popu­lar, que van retro­ce­dir més d'un 6% en la sessió de dijous, i Banc Saba­dell, que va caure un 5,97%.

Els grans bancs van tenir sort desi­gual: si bé el BBVA va bai­xar un 4,09%, les acci­ons del San­tan­der van tan­car amb un des­cens infe­rior al 3%. Amb el sec­tor ban­cari caient a plom, el càstig al prin­ci­pal índex de la borsa espa­nyola va ser supe­rior al de la resta de mer­cats euro­peus, i men­tre aquests tan­ca­ven la sessió amb des­cen­sos no supe­ri­ors al 0,3% de l'Eutos­toxx-50, l'Íbex 35 arros­se­gava una cai­guda del 2,10%.

ACORD DEFI­NI­TIU?

Però, tot i l'aug­ment de les incer­te­ses i l'enfos­qui­ment de l'esce­nari per a la renda vari­a­ble, des de Grècia van arri­bar notícies a finals de set­mana que asse­nya­la­ven que l'acord podria ser a prop. Els inver­sors tor­nen a estar espe­rançats i con­fien que aquesta vegada pugui ser la defi­ni­tiva després que diver­sos diri­gents de la zona euro es mos­tres­sin con­vençuts que dilluns podria tan­car-se l'acord que per­metrà que Grècia rebi l'ajuda per fer front als impor­tants paga­ments que té pen­dents d'aquí a un mes.

Això va per­me­tre als índexs aca­bar la set­mana en verd i l'Íbex 35 va poder eixu­gar part de les pèrdues set­ma­nals fins a reduir-les al 0,5% en aco­mi­a­dar-se diven­dres en els 8.657 punts tren­cant així la tendència a la baixa ini­ci­ada diven­dres de la set­mana ante­rior. El rebot expe­ri­men­tat per la renda vari­a­ble diven­dres ha aju­dat a man­te­nir el signe posi­tiu al febrer, mes en què l'Íbex 35 suma un guany del 1,74%, i situa en l'1,06% la plusvàlua d'ençà que començà el 2012.

La pròxima set­mana estarà mar­cada per si es des­blo­queja o no el res­cat a Grècia i si el país evita la fallida. Dilluns serà un dia deter­mi­nant, atès que les últi­mes infor­ma­ci­ons indi­quen que aquesta jor­nada serà el dia clau per arri­bar a un acord a Ate­nes. Les pla­ces euro­pees hau­ran de pair les notícies que arri­bin de Grècia en soli­tari, atès que el mer­cat de Wall Street romandrà tan­cat. Al marge de Grècia, hi ha alguns experts que comen­ten amb pre­o­cu­pació els efec­tes nega­tius que sobre l'eco­no­mia pot tenir el nou repunt del petroli (el bar­ril de Brent cotitza per sobre dels 120 dòlars) per les ten­si­ons a l'Iran, aspecte que els mer­cats han pas­sat per alt les últi­mes jor­na­des en estar més pen­dents dels esde­ve­ni­ments a Ate­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.