Borsa

La banca, de revetlla

Les compres es reactiven en el parquet en publicar-se que les entitats financeres necessiten menys diners dels previstos. Els bancs s'enlairen i impulsen l'Íbex-35 un 2%. Per M. Nuez

Les auditories sobre
la banca conclouen que
el sector necessitarà 62.000 milions d'euros en el pitjor dels escenaris

La desaparició de dues de les incògnites que havien generat més nervis entre els inversors durant les últimes setmanes ha deixat la porta oberta a compres en la renda variable espanyola. D'ençà que començà la setmana el principal índex del mercat domèstic s'ha enfilat cap als 6.866 punts, sumant una plusvàlua del 2% en cinc sessions i eixugant part de les pèrdues anuals, que ara se situen en el 18%.

Els inversors han celebrat que els conservadors grecs han guanyat els comicis de diumenge passat i podran formar un govern (estable?) amb els socialistes del Pasok. Malgrat que la victòria de Nova Democràcia era la millor opció perquè Grècia es mantingués dins de la zona euro i s'evites així un contagi a Espanya i Itàlia, l'inici de setmana va estar tenyit de vermell en la borsa espanyola. Els especuladors van tornar a atacar amb força el deute espanyol i mentre la prima de risc s'enfilava a nivells rècords (apropant-se als 600 punts bàsics) l'Íbex-35 s'enfonsava gairebé un 3%, sumant un nou dilluns negre. I és que tot i que les dues formacions són partidàries que el país segueixi els dictats de Brussel·les i això ha tranquil·litzat els mercats, la crisi grega dista molt d'estar solucionada i els seus efectes continuaran determinant l'esdevenir dels mercats durant un temps.

A més a més, la inactivitat del Banc Central Europeu (BCE), que continua mà sobre mà una setmana més mentre els especuladors pressionen el deute espanyol, i que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, hagi reconegut que la situació al país és “crítica” i “crucial”, van acabar d'expulsar els inversors de la renda variable a principis de setmana.

CANVI DE TERÇ.

Un cop assimilat això, la preocupació dels mercats va mantenir-se en segon pla i les compres van retornar amb timidesa als parquets, principalment a l'espanyol, impulsades pels resultats de les subhastes del Tresor. Els inversors exigeixen més rendibilitats a l'emissor espanyol (un 5% per les lletres a un any), però continuen donant suport a les diferents col·locacions que se celebren, un fet que s'interpreta positivament en els mercats i que ha donat una treva a la prima de risc (que a final de setmana havia abandonat els 500 punts).

Però el que ha donat entrada de nou als inversors en la renda variable espanyola ha estat el resultat de les auditories al sector bancari. En aquestes s'assenyala que les necessitats de capital dels bancs són de 62.000 milions d'euros en el pitjor dels escenaris macroeconòmics possibles (enfront els 100.000 milions estimats a priori quan es va anunciar el rescat als bancs).

Això va disparar l'optimisme dels inversors i la darrera sessió borsària de la setmana el parquet espanyol va rebotar amb força de la mà dels valors financers. Les compres d'aquestes accions van començar a primera hora del matí i van anar en augment a mesura que avançava la sessió, intentant apropar l'Íbex-35 als 7.000 punts, mentre s'anunciava que la petició formal d'ajut es faria dilluns.

A part d'un sanejament menys abundós de l'estimat, els bancs han rebut un nou baló d'oxigen per part del BCE. L'entitat ha anunciat que relaxarà les condicions que demana als bancs per accedir a la liquiditat, fet que ha dut els valors bancaris a celebrar la revetlla de Sant Joan abans de temps. L'Íbex-35 va arribar a pujar un 2,75% en la sessió de divendres, marcant un màxim intradia en els 6.960 punts, tot i desinflar-se una mica després.

FEBLESA ECONÒMICA.

El renovat optimisme dels inversors els ha portat a ignorar el deteriorament de l'economia que han mostrat durant la setmana diferents indicadors macroeconòmics (com la caiguda fins al nivell més baix des del 2010 de l'informe de l'Institut IFO alemany). La crisi de deute a Europa està passant factura als EUA, segons ha reconegut el president de la Reserva Federal (FED), Ben Bernanke. A més a més, veient que l'economia de la zona euro no millora, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha criticat la passivitat del BCE urgint-li que compri deute espanyol, acció que va abandonar fa ja catorze setmanes tot i la tempesta especuladora que ha atacat darrerament els mercats de deute. Com a resposta als neguits de l'FMI i la feblesa creixent de l'economia, el mateix divendres França, Alemanya, Itàlia i Espanya van anunciar un compromís per potenciar el creixement econòmic de la zona euro. Caldrà veure com es dissenya aquest pla i quin impacte té en l'economia. De moment, però, sembla que aquesta nova incògnita que ha aparegut no hauria de tenir efectes secundaris en la renda variable. Veurem...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.