Fermall d'or pel juny
Els inversors celebren l'acord dels líders polítics de la UE i l'eufòria s'escampa pels parquets. L'Íbex 35 s'enlaira un 15% al juny, però recula un
Els mercats confien que el BCE rebaixi per sota de l'actual mínim històric de l'1% el preu del diner a la zona euro dijous que ve
El 2012 està sent un any negre per a la renda variable espanyola, però el juny ha donat una treva als inversors. El selectiu índex de la borsa espanyola ha aconseguit durant aquest mes eixugar totes les pèrdues que va registrar al maig, mes en què la crisi de Bankia va arrossegar tot el sector bancari en bloc. Així, l'Íbex 35 ha rebotat un 15% al juny -després de recuperar més de 1.000 punts i situar-se en els 7.102,20 punts-, contra el 13,14% que va recular l'índex el mes precedent.
Malgrat que el retorn de la confiança dels inversors s'ha fet de mica en mica durant les darreres quatre setmanes, l'acord a què han arribat els líders europeus en la cimera de dijous i divendres ha acontentat els mercats i ha acabat consolidant els guanys mensuals.
Els dirigents de la Unió Europea (UE) van decidir divendres a la matinada que el fons de rescat europeu pugui comprar deute públic dels països pressionats pels mercats –és a dir, Itàlia i Espanya– i que la recapitalització del sector bancari en dificultats es faci de manera directa.
Aquesta notícia ha sorprès uns inversors que no les tenien totes i que, després dels precedents dels darrers anys, només pensaven en la incapacitat dels dirigents europeus de caminar plegats per trobar una solució a la crisi econòmica. Malgrat que per a alguns encara aquesta decisió té serrells que cal polir, la prima de risc que amenaçava una intervenció de l'Estat si continuava disparada s'ha desinflat i ha caigut per sota dels 500 punts bàsics mentre l'Íbex obria la darrera sessió setmanal amb ganes de recuperar el nivell dels 7.000 punts, que s'havia perdut l'11 de maig passat.
A l'acord sobre el deute i el sanejament dels bancs, s'hi va afegir divendres al migdia un pla orientat al creixement econòmic de la zona euro que també va ser rebut amb els braços oberts pels inversors. L'eufòria va esclatar a l'altra banda de l'Atlàntic i Wall Street es va sumar a la festa disparant-se prop d'un 1,5% en l'obertura, animada per l'alegria a Europa i passant per alt unes dades macroeconòmiques que apunten cap a la desacceleració. Els mercats eren una festa i ningú va voler quedar-ne fora.
A part de les bones notícies que van arribar des de Brussel·les, els inversors han començat a descomptar una actuació del Banc Central Europeu (BCE) que acabi aplanant el camí cap al creixement econòmic. Els mercats esperen que l'entitat emissora abaixi de l'actual 1% -mínim històric- els tipus d'interès a la zona euro en la pròxima reunió de dijous. Fins ara aquesta possibilitat havia estat descartada pels inversors, però durant la darrera setmana des del BCE s'ha indicat que no hi ha cap motiu perquè el preu del diner a la zona euro no pugui baixar per sota del mínim actual. I això ha acabat insuflant confiança a uns inversors que comencen a veure -almenys aquesta setmana- una llum al final del túnel.
DALTABAIXOS.
A començament de setmana els dubtes sobre la cimera europea que s'havia de celebrar dijous van condicionar l'evolució de l'índex. Les ordres de venda van ser les protagonistes en la sessió de dilluns, dia en què es feia oficial la demanda del rescat de la banca espanyola amb problemes. La petició formal d'ajut a la UE i la rebaixa de l'agència de qualificació Moody's al conjunt del sector -al qual ha degradat fins al bo escombraria- van tenyir de vermell el parquet espanyol (dilluns l'índex va recular un 3,67%).
La retallada de ràting a la banca va tornar a castigar els valors afectats –Bankia va patir el càstig més sever, amb un retrocés d'un 8,65% dimarts– i aquests van ensorrar l'índex un altre cop cap als voltants dels 6.500 punts, amb la prima de risc enlairant-se per sobre dels 530 punts per la pressió dels mercats sobre el deute espanyol. Però la cimera de la UE ha deixat un bon gust en una setmana decisiva per al futur de la zona euro i de la moneda única.
Tot i que els guanys d'aquesta setmana i del conjunt del juny puguin animar més d'un inversor a entrar en el parquet, encara hi ha molt camí per endavant perquè la volatilitat de les places financeres s'esvaeixi de manera permanent. Cal obrir els ulls i tenir paciència abans de llançar-se a comprar renda variable.