Opinió

El repte d'aconseguir que el banc dolent sigui bo

El govern espa­nyol acaba d'apro­var la cre­ació d'una soci­e­tat de gestió d'actius, més cone­guda com a banc dolent. La idea del banc dolent té ante­ce­dents, ja que es va començar a uti­lit­zar poc després del crac del 1929 als Estats Units. També es va fer ser­vir durant la crisi bancària de Suècia dels anys 90. Ara s'està uti­lit­zant a països com Ale­ma­nya, Bèlgica i Irlanda, per exem­ple. Els resul­tats de les experiències que conei­xem fins ara són vari­ats. Per tant, a Ale­ma­nya, el banc dolent ha gene­rat grans pèrdues que han afec­tat els con­tri­bu­ents. En canvi, a Irlanda, després d'uns ini­cis amb grans pèrdues, ara ja han acon­se­guit que el banc dolent generi bene­fi­cis.

El meca­nisme que s'ha apro­vat a l'Estat espa­nyol con­sis­teix el en fet que la Unió Euro­pea pres­tarà diners que ser­vi­ran perquè el banc dolent com­pri actius tòxics, tals com ter­renys i immo­bles pro­pi­e­tat dels bancs i préstecs amb pro­ble­mes de moro­si­tat. Poste­ri­or­ment, el banc dolent tindrà un màxim de quinze anys per reven­dre aquests actius.

Una pri­mera valo­ració em fa pen­sar que és una bona idea. De fet, és una mesura que ja es recla­mava des de feia alguns anys i amb què es per­se­gueix nor­ma­lit­zar l'acti­vi­tat bancària a fi que el crèdit a empre­ses i a famílies torni a fluir ade­qua­da­ment. Si la feina es fa bé, els grans gua­nya­dors seran les empre­ses i par­ti­cu­lars que tenen bons pro­jec­tes però que no els està arri­bant el finançament; i de retruc hi podem gua­nyar tots ja que això pot aju­dar a reac­ti­var l'eco­no­mia.

Ara bé, si el banc dolent com­pra els actius tòxics a un preu car farà un mal negoci ja que quan els ven­gui gene­rarà pèrdues que aca­ba­rem pagant entre tots. Si cre­iem en l'eco­no­mia de mer­cat no és una bona pràctica soci­a­lit­zar les pèrdues d'empre­ses pri­va­des. Per tant, en aquest tema l'impor­tant és a quin preu es com­pren els actius tòxics. Han de ser preus prou bai­xos perquè sigui fac­ti­ble ven­dre'ls poste­ri­or­ment i que gene­rin bene­fi­cis. Per tant, el banc dolent ha de saber com­prar i ven­dre. Pel que fa a la venda, cal apren­dre lliçons com la de la pri­va­tit­zació de Rumasa 1, la de fa trenta anys, que es va fer bene­fi­ci­ant “amics” i per­ju­di­cant els con­tri­bu­ents, que van aca­bar pagant tota la festa.

Per tant, el banc dolent té rep­tes impor­tants. No es poden come­tre errors en les taxa­ci­ons ini­ci­als. La venda s'ha de fer en el moment oportú, recor­dem que ara és bon moment per com­prar però és un mal moment per ven­dre, ja que encara no s'ha produït tota la bai­xada de preus de l'immo­bi­li­ari, anem per un 22% de mit­jana i tot indica que hem d'arri­bar a l'entorn d'un 30%. Serà molt impor­tant la bona gestió i la trans­parència, ja que hi ha molt en joc i la població no està per males pràcti­ques. Diuen que els opti­mis­tes con­fien en els altres i que els pes­si­mis­tes només cre­uen en si matei­xos. M'apunto a l'opti­misme, però el temps ho dirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.