Xarxa social d'amors i odis
Tres emprenedors creen Bananity, una xarxa social de recomanacions i preferències
Que el món el mouen les passions ningú no ho discuteix. I que les xarxes socials en són un motor important, tampoc. Tres emprenedors barcelonins coven des de Sant Cugat del Vallès la primera xarxa social d'amors i odis, de recomanacions i preferències, Bananity. La idea original la van gestar Pau Garcia-Milà (Eye Os) i Sergio Galiano, i va començar al novembre del 2011. El director general del projecte i soci, juntament amb Garcia-Milà i Galiano és Albert Martí (exdirector general de Sara Lee) i el nom de la societat és Cool Bananas SL. Els socis fundadors hi van invertir 21.000 euros, però la quantitat ha crescut a gairebé els 500.000 euros en una primera ampliació de capital.
Per Galiano, Bananity no és un simple recomanador intel·ligent: “Té el mix perfecte entre el que pensa la gent i les relacions que estableix la màquina entre els usuaris que tenen gustos i afinitats semblants”, explica. L'usuari s'hi connecta per poder dir que adora (“love”) o odia (“hate”) un concepte determinat.
Sobre la manera com va néixer la idea, Galiano explica que, parlant amb Garcia-Milà, sovint constataven: “surten serveis que solucionen un problema específic però vam detectar que no es podia compartir què és el que t'agrada i el que no. Tampoc no estava resolt rebre recomanacions personalitzades. Per això vam pensar a crear una plataforma que ajudés la gent a fer-ho i que estigués integrada a les xarxes socials, que es connectés amb la xarxa per aprofitar el coneixement i donar la informació que interessa a l'usuari”, ja sigui de futbol, teatre, cinema, viatges o xurros amb xocolata. “I que puguis discutir sobre les teves aficions”, diu Galiano, que explica que, a través dels gustos personals, el sistema informàtic fa servir “un sistema algorítmic per donar recomanacions personalitzades, trobar gent que s'assembla molt a l'usuari i donar els continguts de manera instantània”. Galiano en posa un exemple: “la màquina reconeix que tens un 90% de similituds amb una altra persona, un taxista vietnamita, per exemple, a qui li ha agradat la nova cançó d'un grup que a tu també t'agrada. Com que la màquina sap que tu no l'has escoltat, te la recomanarà a la teva pàgina principal.” I hi afegeix: “Bananity està dissenyada amb conceptes únics, només hi ha un Johnny Deep al sistema, o sigui que no hi haurà dubtes a l'hora de triar el que agrada i el que no.” A més, només es rep automàticament informació d'allò que es consulta més.
El primer any de rodatge ha estat un èxit i ha superat les expectatives. “Però encara estem en la fase Beta i estàvem acostumats que en altres xarxes socials ens arribés després de dos o tres anys de rodatge”, segons Galiano. El primer any ja tenen més de 30.000 usuaris, més de 91.000 conceptes creats i el nombre total de recomanacions ha superat els 2,1 milions. Ara confien a fer rodar Bananity un altre any més abans d'afrontar la fase d'internacionalització del projecte. El seu objectiu és, evidentment, als Estats Units: “Si ets als Estats Units i tens èxit, ets a tot el món, però abans d'això hem de millorar l'experiència de l'usuari des d'aquí”, explica Galiano.
Al projecte, que disposa d'una desena de socis amb més o menys implicació en el projecte, s'hi han afegit el presentador de televisió Andreu Buenafuente i l'exministra Cristina Garmendia.